mikrovalto.gr

Γνωρίζοντας την παραλίμνια ορνιθοπανίδα: Ποταμοσφυριχτής (ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ)

Τον είδαμε στην παραλίμνια περιοχή της λίμνης Πολυφύτου, στα Αναβρυκά, ανάντη της γέφυρας Ρυμνίου (Πέμπτη 26 Μαΐου 2016).

Τον αναζητήσαμε στο διαδίκτυο με βάση τα χαρακτηριστικά του: άσπρο χρώμα κοιλιάς-στήθους, κίτρινος κύκλος γύρω από τα μάτια, μαύρο κολάρο στο λαιμό…

pot516pol 1pot516pol 2

Είναι ο ποταμοσφυριχτής (δεν τον ακούσαμε να …σφυρίζει, αλλά ήταν …άνετος στα κοντινά πλάνα!). Και μεταφέρουμε τα …στοιχεία του, όπως τα βρήκαμε:

Ποταμοσφυριχτής (Charadrius dubius)

Είναι ένα από τα παρυδάτια πουλιά με μέγεθος 14-15
εκατοστά. Το πάνω μέρος του φτερώματος έχει γκρίζο-καστανό χρωματισμό, ενώ το
στήθος και η κοιλιά είναι λευκά. Λευκός είναι και ο λαιμός, ο οποίος όμως
περιβάλλεται από μαύρο κολάρο.
Κατηγορία: Υδρόβια & Παρυδάτια | Οικογένεια Charadriidae | Χαραδριοί (Charadrius)

Πολύ χαρακτηριστικοί είναι οι κίτρινοι οφθαλμικοί δακτύλιοι, που περικλείονται από μια μαύρη περιοχή σε μορφή μάσκας. Στο κεφάλι υπάρχει επίσης μία μαύρη ζώνη στην περιοχή του μετώπου. Άλλο ένα χαρακτηριστικό που βοηθά στην αναγνώριση είναι το λεπτό και κοντό μαύρο ράμφος του.

Βιότοπος – εμφάνιση: Είναι διαβατικό είδος για την περιοχή. Εμφανίζεται σε μικρούς σχετικά αριθμούς την άνοιξη και αφού παραμείνει για λίγες μέρες συνεχίζει την πορεία του για τους τόπους αναπαραγωγής (διάφορες περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας). Παρατηρείται στα υγρολίβαδα των λιμνών αλλά και στις κοίτες των ρεμάτων.
Αναπαραγωγή: Αναπαράγεται σε πολλούς υγρότοπους της Ευρώπης και της Ασίας ακόμα και της Ελλάδας, συνήθως η Ελλάδα είναι ενδιάμεσος μεταναστευτικός σταθμός για το είδος αυτό.

Τροφή: Τρέφεται με έντομα και υδρόβια ασπόνδυλα που βρίσκει στα υγρολίβαδα και στις όχθες.

mikrovalto.gr