18η Μαΐου: Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2016

main165Η 18η Μαΐου αποτελεί κάθε χρόνο μια ιδιαίτερη γιορτή του πολιτισμού, καθώς είναι η μέρα που σε όλο τον κόσμο τα Μουσεία έχουν την τιμητική τους. Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων καθιερώθηκε να γιορτάζεται στις 18 Μαΐου από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων...

...(International Council of Museums ICOM) από το 1977, στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών “με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών”.

Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Φέτος, το θέμα που επιλέχθηκε είναι «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία», καθώς τα Μουσεία είναι άμεσα συνδεδεμένα με το τοπίο που τα περιβάλλει. Κύρια αποστολή τους είναι η διατήρηση και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς είτε αυτή βρίσκεται μέσα στο κτιριακό κέλυφος του μουσείου είτε έξω από αυτό. Θα πρέπει, λοιπόν, παρέχοντας τεχνογνωσία, να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο ευρύτερο περιβάλλον συνδιαμορφώνοντας το πολιτιστικό τοπίο, ώστε να αποτελέσουν δυναμικά κέντρα πολιτισμού.

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Σημειώστε επίσης πως την 18η Μαΐου, η είσοδος σε όλα τα μουσεία είναι ελεύθερη.

Δείτε ΕΔΩ τις εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης