Εκδήλωση προς τιμή του δάσκαλου Στέφανου Παρμακλή στο Λιβαδερό

par16510 3 Μια πολύ σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 2 Μαΐου 2016, δεύτερη  μέρα του Πάσχα στο Λιβαδερό Κοζάνης, στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου. Οι τοπικές αρχές αλλά και πλήθος κόσμου παραβρέθηκαν σε εκδήλωση προς τιμή του δάσκαλου Στέφανου Παρμακλή.

Ο Στέφανος Παρμακλής καταγόταν από τη Φλώρινα, διορίστηκε για πρώτη φορά δάσκαλος στο Λιβαδερό το 1954, δύσκολα χρόνια, πέτρινα, παρ’ όλες όμως τις δυσκολίες αγάπησε το χωριό και τους ανθρώπους του και παρέμεινε ως δάσκαλος και Διευθυντής μέχρι το 1973. Εδώ γνώρισε και παντρεύτηκε τη σύζυγό του Αλεξάνδρα.

Το 1957  ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του νέου διδακτηρίου το οποίο αποπερατώθηκε το 1965. Σ΄ αυτήν του την προσπάθεια είχε μαζί του όλο το χωριό αλλά και ακούραστους βοηθούς τα μέλη της Σχολικής Εφορίας τα ονόματα των οποίων είναι γραμμένα στην αναμνηστική επιγραφή.

Οι τοπικές αρχές θέλοντας να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη και να τιμήσουν αυτούς οι οποίοι συνέβαλαν αποφασιστικά στη ανέγερση του νέου διδακτηρίου έστω και μετά από πενήντα χρόνια, εντοίχισαν στην αριστερή πλευρά της εισόδου  του σχολείου ανάγλυφη αναμνηστική επιγραφή με το όνομα του Διευθυντή  "Στέφανος Παρμακλής"  και τα ονόματα των προέδρων της Σχολικής Εφορίας (αλφαβητικά) :   "Γεωργανάκης Χρήστος, Γκουτζιομήτρος Ανδρέας, Καρανίκος Ανδρέας, Τσαράβας Ιωάνης, Φαρμάκης Ιωάννης".

Την εκδήλωση παρακολούθησαν βαθιά συγκινημένα τα δυο εν ζωή μέλη της τότε Σχολικής εφορίας, ο Χρήστος  Γεωργανάκης  και  ο Ιωάννης Τσαράβας.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους εμπνευστές της  οργάνωσης και πραγματοποίησης της πολύ όμορφης εκδήλωσης.  Νομίζω αν ζούσαν και τα υπόλοιπα μέλη της Σχολικής Εφορίας θα χαιρόντουσαν ιδιαίτερα για την τιμή αυτή. Εγώ αισθάνομαι πολύ υπερήφανος για τον πατέρα μου.

Μεγάλη συμβολή στην όλη εκδήλωση είχαν οι Δισερής Ευθύμιος, Αγοραστός Βασίλης, Σταύρος Γιωλτζόγλου, Έφη Νίκου, Τσιανάκας Δημήτριος, Μίχος Γεώργιος, Ντίνα Μίχου, Καλύβας Γιάννης.

Είναι καθήκον όλων μας να αναγνωρίζουμε και να τιμούμε ανθρώπους που αγωνίστηκαν για ιδανικά και αξίες και που κατάφεραν στα δύσκολα χρόνια να κάνουν τα όνειρα πραγματικότητα.

Δημήτρης Γκουτζιομήτρος

(Φωτογραφίες της εκδήλωσης: Καλύβας Γιάννης)

livaderioteskozanis.wordpress.com