Ενδιαφέρουσα Ημερίδα για τη θαυματουργή επίδραση του θηλασμού στη σχέση μάνας - παιδιού και στην ανάπτυξή του

Ομιλήτρια και η Δρ Αγγελική Δ. Κωτούλα*

thilasm16164Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην αίθουσα του Κοβεντάρειου και αφορούσε τον μητρικό θηλασμό, τον ρόλο που παίζει στη σχέση του παιδιού με τη μητέρα και το πως επιδρά γενικότερα στον οργανισμό του. Η σχέση του παιδιού με τη μάνα ξεκινάει ακόμα από την περίοδο της εγκυμοσύνης...

...και θεωρείται πολύ σημαντική περίοδος για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού. Μετά από μελέτες που έγιναν έδειξαν πως και ο θηλασμός παίζει πολύ βασικό ρόλο τόσο στην ανάπτυξη όσο και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού. Η διάθεση της μητέρας, η διαδικασία της γέννας και το περιβάλλον στο οποίο θηλάζει το μωρό είναι κάποιοι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαδικασία και παίζουν βασικό ρόλο για την εξέλιξη και τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού. 

Πέρα από τα συναισθηματικά οφέλη του θηλασμού υπάρχουν και τα ιατρικά. Τα αντισώματα που παίρνουν μέσω της μητέρας και η ικανοποίηση της πείνας με μία φυσική τροφή από την ίδια του τη μητέρα και όχι από κάποιο εργαστήριο μέσω επεξεργασμένου γάλακτος είναι μόνο δύο από τα πολλά οφέλη που μπορεί να έχει ένα παιδί που θηλάζει. Ακόμα και η προσπάθεια που καταβάλει ένα μωρό για να θηλάσει το βοηθά στην σωματική του ανάπτυξη και ενδυνάμωση. Τα παιδιά που θηλάζουν παρατηρείται πως παρουσιάζουν λιγότερες αλλεργίες στη διάρκεια της ζωής τους και τείνουν να έχουν φυσιολογικό βάρος αλλά και ανάπτυξη. 

Τέλος να αναφέρουμε πως στην ημερίδα μίλησαν και συζήτησαν με τους παρευρισκόμενους η Δρ Θεοδότα Χασάπη, η Δρ. Αναστασία Ζώτου, η Δρ. Άννα Γκατζόφλια και η Δρ Αγγελική Κωτούλα. Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Εθελοντική Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Κοζάνης, μέλος του Πανελλαδικού Δικτύου Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Κοζάνης και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. 

Την εκδήλωση προλόγισαν, ο Αντιπεριφερειάρχη Υγείας – Πρόνοιας & Κοινωνικής Συνοχής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Σταύρος Γιαννακίδης, ο οποίος ανέφερε πως η περιφέρεια πάντα είναι αρωγός σε τέτοιες πρωτοβουλίες. Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά πως εκτός από δήμαρχος θα μπορούσε να μιλήσεις σαν σύζυγος θηλάζουσας μητέρας και τόνισε πως θα πρέπει όλοι να στηρίζουν την νέα μητέρα στην προσπάθεια που κάνει να θηλάσει το μωρό της και τέλος ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, Χαράλαμπος Τσεβεκίδης ο οποίος ανέφερε πως πάντα ο σύλλογος στηρίζει προσπάθειες που έχουν ως στόχο την ενημέρωση και την βελτίωση της υγείας του κοινού. 

prlogos

*Η παιδίατρος, πιστοποιημένη σύμβουλος θηλασμού Δρ Αγγελική Κωτούλα, κατάγεται από το Μικρόβαλτο