Την καταβολή των αποζημιώσεων ζητούν οι αγρότες με διαμαρτυρία τους στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Diamartiriaagr31623Με κύριο αίτημα την καταβολή αποζημιώσεων περασμένων ετών για αγροτικές καλλιέργειες, αποζημιώσεις από βιολογική γεωργία και εξισωτικές, έκαναν  διαμαρτυρία το πρωί της Τετάρτης έξω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ της Κοζάνης, εκπρόσωποι αγροτών από όλα τα μπλόκα της Δυτικής Μακεδονίας.

"Η διαμαρτυρία εντάσσεται στο πλαίσιο όλων όσων έχουμε πει ότι θα κάνουμε το προηγούμενο διάστημα, κλιμακώνοντας τις δράσεις μας, όσο πάμε για την ψήφιση του ασφαλιστικού. Σήμερα είμαστε εδώ για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, συνεχίζοντας τον αγώνα μας, με άμεσο αίτημα ό,τι χρωστάει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, που στη Δυτική Μακεδονία είναι χρωστούμενα από το 2008, εξισωτικές τελευταίων χρόνων και άλλα αιτήματα", τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος των μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρης Μόσχος, σημειώνοντας τα τρακτέρ και οι αγρότες θα είναι πρωτεργάτες στον αγώνα που έρχεται ενάντια στο ασφαλιστικό.  

Από την πλευρά του ο Μενέλαος Μακρυγιάννης τόνισε πως ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να έρθει η τελική δικαίωση: "Με τη δύναμη των μπλόκων θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την τελική επικράτηση. Διεκδικούμε προηγούμενες οφειλές του κράτους απέναντι στους αγρότες, αναδεικνύοντας και το θέμα των πληρωμών Χατζηγάκη". Ο Αβραάμ Εγρές από το μπλόκο Αγίας Κυριακής Βοΐου, σημείωσε ότι η απόφαση των αγροτών εντάσσεται στο πλαίσιο συνέχισης του αγώνα με άλλες μορφές και λέγοντας πως "υπάρχει άμεση απαίτηση να πληρωθούν οι άμεσες ενισχύσεις, επιστροφές ΦΠΑ στους αγρότες, που καθυστερούν, αφού η ανάγκη ρευστότητας σε όλο τον παραγωγικό κόσμο είναι άμεση".

Επίσης οι αγρότες αντιδρούν στα χρήματα που θα πάρει η Κυβέρνηση, πίσω, από τις ενισχύσεις, μέσω του "πακέτου Χατζηγάκη", κάτι που λένε ότι είναι παράνομο αφού πρόκειται για χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν μπορούν να δοθούν για την αξιολόγηση. Τέλος, ο εκπρόσωπος του μπλόκου Κρυσταλλοπηγής τόνισε πως η μεγάλη μάχη θα κριθεί στην Αθήνα, λέγοντας επίσης ότι ο αγώνας των αγροτών δεν είναι συντεχνιακός αλλά αφορά όλες τις κοινωνικές τάξεις. "Δεν έχουμε στόχο να ρίξουμε την κυβέρνηση αλλά να αλλάξουμε τις πολιτικές ύφεσης που ρημάζουν τη χώρα", κατέληξε.

Απαιτούμε:

- Να αποπληρωθούν άμεσα όλα τα χρωοτούμενα στους αγρότες από επιδοτήσεις-ενισχύσεις, επιστροφές ΦΠΑ και φόρου πετρελαίου κ.ά.,καθώς η νέα καλλιεργητική περίοδος ξεκίνησε και δεν έχουν τα χρήματα που χρειάζονται για τα έξοδα καλλιέργειας.

- Να μη γίνονται παρακρατήσεις από τις επιδοτήσεις-ενισχύσεις και τις επιστροφές για χρέη των αγροτών στην εφορία, στις τράπεζες, τον ΕΛΓΑ, τον ΟΓΑ και να μην εφαρμοστεί η απόφαση της ΕΕ και της κυβέρνησης για επιστροφή από τους αγρότες των αποζημιώσεων που πήραν, μετά από σκληρούς αγώνες στα μπλόκα, το 2008 - 2009, με το λεγόμενο «πακέτο Χατζηγάκη».

B. Σ./ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ