Χρήματα από το Τοπικό Πόρο για κάλυψη δαπάνης επικουρικών γιατρών;

του Σπύρου Κουταβά

nos7c69f35Στην έκτακτη σύσκεψη των φορέων της πόλης που συγκάλεσε ο δήμαρχος Πτολεμαΐδας Σάββας Ζαμανίδης στο αμφιθέατρο του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας με αφορμή το κλείσιμο του νοσοκομείου και την αναστολή λειτουργίας της Παθολογικής κλινικής λόγω έλλειψης ιατρών,

...όλοι υποστήριξαν την ανάγκη να επανέλθει άμεσα η ομαλότητα στην λειτουργία του νοσοκομείου.

Οι φορείς της πόλης, ο Δήμος Εορδαίας το Εργατικό κέντρο, σύλλογοι ατόμων με αναπηρία, ασθενείς με χρόνιες ασθένειες, ζήτησαν η πολιτεία να προχωρήσει στην άμεση πρόσληψη Επικουρικών Ιατρών και στην άμεση μετακίνηση Γενικών Ιατρών που υπηρετούν σε Αγροτικά ιατρεία και στα Κέντρα Υγείας της περιοχής.

Ο αντιπρόεδρος της 3η ΥΠΕ Αγάπιος Γαβριηλίδης αναφέρθηκε στην αναδιάταξη και αναδιανομή υπηρεσιών και ανθρώπινου δυναμικού στο χώρο της υγείας που σημαίνει ότι άμεσα πρέπει να αλλάξει η διάταξη του υγειονομικού χάρτης της περιφέρειας.

Ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών της Περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας Άγγελος Αγγελόπουλος μίλησε για πολύ δύσκολες συνθήκες και προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα τμήματα νοσοκομείων που θα λαμβάνουν αποφάσεις αναστολής λειτουργίας μη μπορώντας να αντέξουν την έλλειψη ιατρικού προσωπικό. Ανέφερε την απόφαση του επιστημονικού συμβουλίου του Μαμάτσειου νοσοκομείου όπου ανακοίνωσε την αναστολή των εφημεριών της Χειρουργικής κλινικής από 22 έως 31 Μαρτίου.

Ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι με τα χρήματα του τοπικού πόρου που λαμβάνει η περιφέρεια ως αποζημίωση από τις εξορυκτικές δραστηριότητες της ΔΕΗ, η περιφέρεια αναλαμβάνει το κόστος και προσφέρει 2 εκατ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια ώστε να καλυφτούν τα έξοδα σαράντα επικουρικών Ιατρών που θα πρέπει να προσληφθούν άμεσα στα νοσοκομεία της περιοχής. Η πρόταση έτυχε αποδοχής από τους επαγγελματίες της υγείας που όμως επεσήμαναν ότι θα χρειαστεί άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να μπορέσουν να εκταμιευθούν και να πληρωθούν οι δαπάνες για το σκοπό αυτό.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μίμης Δημητριάδης ανέφερε ότι για τα κλειστά ΤΕΠ και το κλειστό νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας δεν ευθύνεται ο υπουργός Υγείας αλλά η τοπική διοίκηση του νοσοκομείου.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η σύσκεψη στην οποία δεν έλειψαν και οι υψηλοί τόνοι από την πλευρά των εκπροσώπων των ΑΜΕΑ και ασθενών με χρόνιες παθήσεις, ανακοινώθηκε από τον Χρήστο Κατσίνα ότι ενημερώθηκε από την 3η ΥΠΕ ότι βρέθηκαν δύο γενικοί Ιατροί που θα εφημερεύσουν στα ΤΕΠ και θα κρατήσουν το νοσοκομείο ανοικτό μέχρι αύριο το πρωί.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας οι φορείς της πόλης που συμμετείχαν στην έκτακτη σύσκεψη, προέβησαν σε συμβολική κατάληψη του γραφείο του διοικητή του νοσοκομείου.

Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε από την 3η ΥΠΕ ότι έγινε τελικά δεκτή η παραίτηση που είχε υποβάλλει ο κ. Χρήστος Κατσίνας από την θέση του προσωρινού διοικητή του νοσοκομείου.