Εφάπαξ επιδότηση ως 9.000 ευρώ για φύτευση δένδρων

...αιτήσεις, μόλις ανοίξει το Μέτρο

fytef16116Το κόστος φύτευσης δένδρων όπως καρυδιές, κερασιές και µηλιές και τη συντήρησή τους για µία 8ετία µε τη μορφή εφάπαξ καταβολής ενισχύσεων έως 9.090 ευρώ καλύπτει η Πρώτη ∆άσωση της νέας προγραµµατικής περιόδου, που προβλέπει επίσης την ετήσια πριµοδότηση...

...του αγρότη για 12 χρόνια σε περίπτωση συγκαλλιέργειας µε αροτραίες καλλιέργειες.

Σε σχέση µε τον «Μπαλτατζή» το Μέτρο 8.1 «Στήριξη για δάσωση» ανοίγεται σε έναν νέο κατάλογο επιλέξιµων ποικιλιών δένδρων στα καρποφόρα, όπως είναι οι αχλαδιές, οι µηλιές και οι κερασίες και παράλληλα µειώνει τον ελάχιστο αριθµό δένδρων ανά στρέµµα που υποχρεούται να φυτεύει ο δικαιούχος, σε 25 και 90 δένδρα/στρέµµα ανάλογα τον τρόπο φύτευσης.

Για µία 8ετία η συντήρηση
Επιπλέον οι ενισχύσεις για τη συντήρηση θα δίνονται για µία 8ετία αντί για 5ετία, ενώ το ετήσιο πριµ για την απώλεια εισοδήµατος που δεν έχει ακόµα οριστικοποιηθεί (παλαιότερα έφτανε τα 70ευρώ/στρέµµα) θα λαµβάνει ο δικαιούχος το πολύ για µία 12ετία αντί για 15ετία (µε εξαίρεση καρυδιές, µαστιχόδεντρα και καστανιά που ορίζεται στα 8 έτη).

Αιτήσεις µόλις ανοίξει το Μέτρο, θα µπορούν να κάνουν όλοι οι κάτοχοι αγροτικής γης και να ενισχυθούν για τις εξής 3 κατηγορίες δαπανών:

1. Εγκατάσταση φυτείας
Εδαφολογική ανάλυση,   σύνταξη µελέτης δάσωσης,  κατεργασία εδάφους,   προµήθεια φυταρίων/πολλαπλασιαστικού υλικού,   διάνοιξη λάκκων φύτευσης,  εγκατάσταση τριτεύοντος αρδευτικού δικτύου,  φύτευση βολοφύτων ή γυµνορίζων φυτών,  λίπανση φυτών,  υλικά και εργασίες περίφραξης,  άρδευση φυτών.
2. Εργασίες συντήρησης 
Προµήθεια φυταρίων,  διάνοιξη λάκκων φύτευσης µε εργάτες σε έδαφος,   φύτευση βολοφύτων ή γυµνορίζων φυτών,   διαµόρφωση λεκάνης συγκράτησης νερού,   άρδευση φυτών,   λίπανση φυτών, φρεζάρισµα εδάφους, βοτάνισµα και σκάλισµα,  καλλιεργητικές φροντίδες,   επαναφύτευση φυταρίων που η φύτευσή τους απέτυχε λόγω ξηροθερµικών συνθηκών ή άλλων αντίξοων κλιµατικών συνθηκών, (ξηρασία, πυρκαγιές, ή άλλες καταστροφές) έως ποσοστό 20%. Το κόστος βασίζεται σε δεδοµένα των προηγούµενων περιόδων. Σε περίπτωση που το ποσοστό υπερβαίνει το 20%, η ζηµιά δύναται να καλυφθεί από το Μέτρο 8.4.
3. Κόστος απώλειας εισοδήµατος
Να σηµειωθεί ότι το κόστος για την απώλεια του εισοδήµατος θα δίνεται στους δικαιούχους παραγωγούς ετησίως και για 12 χρόνια µε το πριµ ωστόσο να µην έχει ακόµα οριστοποιηθεί.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τη Λίστα με τα Επιλέξιμα Δένδρα

agronews.gr