www.mikrovalto.gr

Τυχαία φωτογραφία

Αναζήτηση


Θετική γνωμοδότηση για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Ελάτη Εκτύπωση
Πέμπτη, 16 Ιούνιος 2011 15:53

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Από το Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων – Βελβεντού στις 15.6.2011

Θετική γνωμοδότηση

για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Ελάτη

.

 


dssv15.6.11Το "πράσινο φως" για την εγκατάσταση δύο (2) ανεμογεννητριών σε ορεινή τοποθεσία της Βουνάσας που υπάγεται στα γεωγραφικά όρια της Τοπικής Κοινότητας Ελάτης, έδωσε  το Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων – Βελβεντού στη συνεδρίαση της Τετάρτης 15/6/2011.  Συγκεκριμένα  ομόφωνα –απουσίαζε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Έφη Τσίγγα- γνωμοδότησε θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου "Αιολικό Πάρκο παραγωγής ενέργειας ισχύος 24 MW στη θέση 'Μαυρολίθαρο' των δήμων Δεκάτης και Σερβίων – Βελβεντού" για λογαριασμό της εταιρείας  "GAMESA Ενεργειακή Ελλάς Α.Ε." ισπανικών συμφερόντων. Από τις δώδεκα (12) συνολικά ανεμογεννήτριες που θα περιλαμβάνει το "Αιολικό Πάρκο", οι δύο (2) θα βρίσκονται στα όρια του δήμου Σερβίων – Βελβεντού και οι υπόλοιπες δέκα (10) στο δήμο Δεσκάτης της Νομαρχιακής Ενότητας Γρεβενών.

anem16.6.11Τα αντισταθμιστικά οφέλη, από το τμήμα του έργου που αφορά τις  δύο ανεμογεννήτριες στην περιοχή της Ελάτης, παρουσιάστηκαν από τον εκπρόσωπο της εταιρείας "GAMESA Ενεργειακή Ελλάς ΑΕ"  (ως ΒΙΝΤΕΟ) και συνοπτικά έχουν ως εξής:

- Ετήσιο όφελος στους λογαριασμούς των καταναλωτών της Ελάτης της τάξεως των 7.000 € συνολικά (1% από την αναμενόμενη αξία παραγωγής ενέργειας).

- Ανταποδοτικό ετήσιο όφελος στο δήμο Σερβίων- Βελβεντού 10.000 € (1,7% της παραγόμενης ενέργειας).

- Παράλληλα ανταποδοτικά έργα, την περίοδο της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, στην περιοχή της Ελάτης, δαπάνης 30.000 € (15.000 ανά ανεμογεννήτρια).

- Ετήσιο μίσθωμα στο δήμο Σερβίων – Βελβεντού -σε περίπτωση που η περιοχή είναι δημοτική-, συνολικά 9.000 € (4.500 € ανά γεννήτρια).

- Αξιοποίηση τοπικών πόρων (ανθρώπινο δυναμικό, υπηρεσίες, προμήθειες), τόσο στην περίοδο της κατασκευής όσο και της λειτουργίας του έργου.

Τη σύμφωνη γνώμη και του συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Ελάτης κατέθεσε από το βήμα ο πρόεδρός της Γιώργος Μπισιρίτσας.

Πάντως θα πρέπει να επισημανθεί ότι η προώθηση του έργου παρουσιάζει δυσκολίες και προσκόμματα από την πλευρά των στρατιωτικών υπηρεσιών, καθότι ο χώρος του –υπό δημιουργία – Αιολικού Πάρκου από την πλευρά της Δεσκάτης γειτνιάζει με Πεδίο Βολής, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει την κατασκευή του.

Επίσης θα αναφέρουμε ότι το ίδιο θέμα της γνωμοδότησης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το υπόλοιπο του έργου –για τις δέκα (10) ανεμογεννήτριες- στα όρια της Δεσκάτης, θα τεθεί για ψήφιση στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο της Δεσκάτης. 

.

ΥΓ Το παρακάτω ποίημα του Κωστή Παλαμά από το 1908, που διαβάστηκε στην έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων - Βελβεντού στις 15.6.2011 από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστο Ελευθερίου, ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΕΥΣΤΟΧΟ.ΣΤΙΣ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑ Η ΧΩΡΑ.
Ήταν ότι καλύτερο στη συνεδρίαση...

.

Γύριζε

«Γύριζε, μὴ σταθῇς ποτέ, ρίξε μας πέτρα μαύρη,
ὁ ψεύτης εἴδωλο εἶν᾿ ἐδῶ, τὸ προσκυνᾷ ἡ πλεμπάγια,
ἡ Ἀλήθεια τόπο νὰ σταθῇ μιὰ σπιθαμὴ δὲ θἄβρῃ.
Ἀλάργα. Μόρα τῆς ψυχῆς τῆς χώρας τὰ μουράγια.
Ἀπὸ θαμποὺς ντερβίσηδες καὶ στέρφους μανταρίνους
κι ἀπὸ τοὺς χαλκοπράσινους ἡ Πολιτεία πατιέται.
Χαρὰ στοὺς χασομέρηδες! Χαρὰ στοὺς ἀρλεκίνους!
Σκλάβος ξανάσκυψε ὁ ρωμιὸς καὶ δασκαλοκρατιέται.
Δὲν ἔχεις, Ὄλυμπε, θεούς, μηδὲ λεβέντες ἡ Ὄσσα,
ραγιάδες ἔχεις, μάννα γῆ, σκυφτοὺς γιὰ τὸ χαράτσι,
κούφιοι καὶ ὀκνοὶ καταφρονοῦν τὴ θεία τραχιά σου γλώσσα,
τῶν Εὐρωπαίων περιγελᾷ καὶ τῶν ἀρχαίων παλιάτσοι.
Καὶ δημοκόποι Κλέωνες καὶ λογοκόποι Ζωίλοι,
καὶ Μαμμωνᾶδες βάρβαροι, καὶ χαῦνοι λεβαντίνοι.
λύκοι, ὦ κοπάδια, οἱ πιστικοὶ καὶ ψωριασμένοι οἱ σκύλοι
κι οἱ χαροκόποι ἀδιάντροποι καὶ πόρνη ἡ Ρωμιοσύνη!»

Κωστής Παλαμάς (1908)

 

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack