Τοποθετήθηκε Εξωτερικός Απινιδωτής στο Λιβαδερό

apin15812Ψηλά στα Καμβούνια (στα 945 μέτρα υψόμετρο) και παράμερα, εκεί που ο νομός Κοζάνης, συναντά τους νομούς Λάρισας και Γρεβενών, βρίσκεται απλωμένο το Λιβαδερό. Πρόκειται για ένα ζωντανό χωριό με φιλόξενους κατοίκους και ένα ιδιότυπο λαϊκό πολιτισμό.

Πριν από λίγες ημέρες το Λιβαδερό Κοζάνης απέκτησε Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή. Ο Απινιδωτής είναι χορηγία του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιβαδεριωτών Ζυρίχης.

Τα μέλη της Εθελοντικής Διασωστική Ομάδας Πτολεμαΐδας συγχαίρουν αυτούς που το σκέφτηκαν, το οργάνωσαν και τελικά δώρισαν σε αυτό το απομακρυσμένο χωριό ένα μηχάνημα που μπορεί να σώσει ζωές. 
Μένει μόνο η εκπαίδευση των πολιτών του χωριού, στην Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση και στην χρήση του Εξωτερικού Αυτόματου Απινιδωτή. Η ομάδα θα σταθεί δίπλα στους κατοίκους του Λιβαδερού για θέματα εκπαίδευσης των κατοίκων του.

eordaia.org/

Τι είναι ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής:

Ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής (ΑΕΑ) είναι μια συσκευή, η οποία χορηγεί, ελεγχόμενα, ηλεκτρικό ρεύμα στην καρδιά, ώστε να ανατάξει την κοιλιακή μαρμαρυγή και να επαναφέρει την καρδιακή λειτουργία.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ΑΕΑ στην αγορά, αλλά όλοι στηρίζονται στις ίδιες βασικές αρχές λειτουργίας. Το ηλεκτρικό σήμα, που παράγεται από την καρδιά, λαμβάνεται από τον ΑΕΑ μέσω δύο αυτοκόλλητων ηλεκτροδίων. Όταν ενδείκνυται απινίδωση (”Shock”), διοχετεύεται ρεύμα στην καρδιά του θύματος μέσω αυτών των ηλεκτροδίων.

Η σωστή τοποθέτηση των ηλεκτροδίων είναι σημαντική για την ακριβή ανάλυση του καρδιακού ρυθμού από τον ΑΕΑ και ακολούθως, για την χορήγηση απινίδωσης.

Η χρήση του ΑΕΑ μπορεί να γίνει και από μη επαγγελματίες υγείας.