Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Διατροφικές συμβουλές για την αρτηριακή υπέρταση

.

Της Βίκυς Καρακλάνη: Διατροφολόγου-Διαιτολόγου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης που είναι σήμερα στις  17 Μαΐου καλό θα ήταν να αναφερθούμε στην νόσο η οποία κάθε χρόνο σκοτώνει επτά εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως  και οι επιστήμονες την χαρακτηρίζουν ως “το σιωπηλό δολοφόνο” καθώς δεν έχει συμπτώματα με αποτέλεσμα να γίνεται αντιληπτή  παρά μόνο όταν περάσει αρκετό χρονικό διάστημα και έχει  ήδη προκαλέσει ζημιά στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η υπέρταση είναι μια κατάσταση στην οποία η πίεση του αίματος στις αρτηρίες  είναι υψηλή. Αν δεν ελεγχθεί μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα του μυοκαρδίου , σε εγκεφαλικά επεισόδια, σε νεφρική ανεπάρκεια, σε ανευρύσματα, σε αθηροσκλήρωση  και άλλες παθήσεις.

Έχει αποδειχθεί  ότι για κάθε 10% αύξηση του σωματικού βάρους η συστολική ( μεγάλη) αρτηριακή πίεση αυξάνεται κατά 6,5 mm Hg ( χιλιοστά στήλης υδραργύρου)

Αυτό σημαίνει ότι το 75% των αντρών με υπέρταση καθώς και το 65% των γυναικών  αποδίδεται στην παχυσαρκία.

Για κάθε 1 κιλό μείωσης βάρους η συστολική και η διαστολική αρτηριακή πίεση  μειώνεται κατά 1 mm Hg.

Παγκοσμίως περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν βάρος πάνω από το φυσιολογικό   ενώ 300 εκατομμύρια είναι παχύσαρκοι. Αν αυτό δεν είναι αρκετό  να αναφέρουμε ότι η παιδική παχυσαρκία είναι σε ανοδική πορεία αφού 1 στα 6 παιδιά παγκοσμίως είναι υπέρβαρα με αποτέλεσμα να έχουμε εμφάνιση υπέρτασης και στην παιδική ηλικία. Αυτό οφείλεται κυρίως στην υιοθέτηση του δυτικού τρόπου ζωής.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής χαρακτηρίζεται από αυξημένο άγχος και είναι κυρίως καθιστικός ,ενώ οδηγεί σε λανθασμένες διατροφικές επιλογές π.χ  fast food με φαγητά υψηλά σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη.

Βασικοί στόχοι ενός προγράμματος διατροφής  με στόχο τον περιορισμό της υπέρτασης είναι:

  • Μείωση σωματικού βάρους , η απώλεια των περιττών κιλών βοηθάει στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων
  • Κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε  φυτικές ίνες, βιταμίνη C, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε  ( φρούτα, ελαιόλαδο, άπαχα κρέατα, λιπαρά ψάρια π.χ σαρδέλα, σκουμπρί , πράσινα λαχανικά, άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα , σκόρδο)
  • Περιορισμός πρόσληψης νατρίου (αλατιού) (επεξεργασμένα τρόφιμα όπως παστά,αλλαντικά, καπνιστά )
  • Μέτρια κατανάλωση  αλκοόλ, συνιστάται η κατανάλωση οινοπνεύματος να μην ξεπερνά τα 1-2 ποτήρια την ημέρα
  • Χαμηλή πρόσληψη κορεσμένου  λίπους ( παχιά κόκκινα κρέατα , πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα)
  • Διακοπή καπνίσματος  και μείωση καφεΐνης
  • Αύξηση φυσικής δραστηριότητας ( π.χ περπάτημα, τρέξιμο), σύμφωνα με μελέτες με την τακτική σωματική άσκηση έχουμε μείωση  της συστολικής ( μεγάλης ) και διαστολικής ( μικρής)  πίεσης κατά μέσο όρο  11 και 9 mm Hg .
“ Μειώστε το βάρος σας για να σώσετε τα αγγεία, την καρδιά, τα νεφρά και τη ζωή σας!”