Παρατείνεται έως 27 Ιουλίου η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

par15624Μετά τις σημαντικές καθυστερήσεις και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη έχει αποφασίσει να παρατείνει την προθεσμία που λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η παράταση που θα δοθεί θα είναι τουλάχιστον μέχρι τις 27 Ιουλίου 2015. Μέχρι στιγμής, επτά ημέρες πριν από την κανονική λήξη της προθεσμίας, έχουν υποβληθεί περίπου 1,8 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6 εκατ. που υπολογίζεται ότι θα υποβληθούν φέτος. Δηλαδή, μόνο το 30% των δηλώσεων έχει υποβληθεί και εκκαθαριστεί.

Η παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων δεν θα επηρεάσει την καταληκτική προθεσμία της 31ης Ιουλίου για την πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου ή την εφάπαξ εξόφλησής του. Σημειώνεται ότι ο φόρος εισοδήματος εξοφλείται σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 2%. Το στοιχείο ότι μέχρι στιγμής έχει υποβληθεί το 30% των δηλώσεων επιβεβαιώνει ότι ο ρυθμός υποβολής τους είναι, μέχρι στιγμής, ιδιαίτερα αργός, καθώς οι φορολογούμενοι εμφανίζονται απρόθυμοι να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση περιμένοντας ενδεχομένως και τις εξελίξεις στο «μέτωπο» των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Από την εκκαθάριση των 1.743.323 δηλώσεων που έχουν ήδη υποβληθεί προέκυψαν:

  • 628.119 χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα (ποσοστό 36,22%) με τα οποία βεβαιώθηκαν φόροι προς πληρωμή συνολικού ύψους 495,8 εκατ. ευρώ. Κάθε παραλήπτης χρεωστικού εκκαθαριστικού καλείται να πληρώσει κατά μέσο όρο ποσό φόρου 789 ευρώ.
  • 359.600 πιστωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα τα οποία αναγράφουν ποσά φόρων προς επιστροφή συνολικού ύψους 87,64 εκατ. ευρώ.
  • 746.604 εκκαθαριστικά που αναγράφουν μηδενικά ποσά φόρου.

imerisia

ΣΣ Παράλληλα με την τροπολογία παρατείνεται και η προθεσμία υποβολής του Ε9 έως τις 27 Ιουλίου