ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ: Για το στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου

oiokolkin3.11Συμμετέχοντας στη διαβούλευση για το στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου, η Οικολογική Κίνηση έδωσε τις εξής απαντήσεις σε θέματα που την αφορούσαν:

Ερώτηση Δήμου: ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Απάντηση. Ο Δήμος οφείλει να εξασφαλίσει ένα βιώσιμο και αειφόρο μέλλον στον τόπο και ποιότητα ζωής στους πολίτες, υλοποιώντας με συμμετοχικές διαδικασίες μια ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΤΡΟΦΗ σε όλα τα επίπεδα (υπηρεσίες, παραγωγικές δράσεις, κατανάλωση, κοινωνική οργάνωση, μεταλιγνιτική περίοδο)

Ερώτ. Δήμου: ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

  1. Χωροταξικός & πολεοδομικός αναπροσανατολισμός (Ριζικές βελτιώσεις στο ΓΠΣ, μείωση των υπερβολικών επεκτάσεων σχεδίου πόλης, κυκλοφοριακή μελέτη κλπ). Στον τομέα αυτό ξεχωριστή θέση έχει η σιδηροδρομική σύνδεση της πόλης με θέματα αιχμής α) τα πρόσφατα απαράδεκτα προνόμια που δόθηκαν στη ΓΑΙΑΟΣΕ και β) τη μελέτη που πρέπει να γίνει ΑΜΕΣΑ για την οριστική χωροθέτηση του επιβατικού σταθμού
  2. Νοικοκύρεμα των οικονομικών και δημόσιος απολογισμός για την κατάσταση που παρέλαβε η νέα δημοτική Αρχή
  3. Παραγωγικότητα και αξιοποίηση του προσωπικού καιμηδενική ανοχή σε φαινόμενα αργομισθίας.  
  4. Το βασικότερο: Απεξάρτηση από το λιγνίτη μέσα σε 30 χρόνια με παράλληλη προσεκτική σχεδίαση και χρηματοδότηση της μεταλιγνιτικής εποχής. Ο δήμος Κοζάνης ως ο μεγαλύτερος του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτ. Μακεδονίας οφείλει να διεκδικήσει άμεσα ένα 20ετές πράσινο σχέδιο μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή, με καθορισμό του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των εδαφών των εξαντλημένων ορυχείων (απόδοση σε Πολιτεία–ΟΤΑ), με συγκριμένα σχέδια αποκατάστασής, χωροθέτησης νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κλπ. Για το σκοπό αυτό χρειάζεται έναν διεθνή διαγωνισμό που θα αξιοποιεί την παγκόσμια εμπειρία  καθώς και ανάλογη χρηματοδότηση.

 

Ερώτηση Δήμου: ΠΟΙΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ; 

Οι προτάσεις μας έχουν δοθεί σε ένα κείμενο οκτώ σελίδων στην Υπηρεσία Πρασίνου. Σταχυολογούμε ενδεικτικά τις εξής:

Α)  Ατμοσφαιρική Ρύπανση

Α.1) Επιδημιολογική μελέτη της καθηγήτριας Λινού που έχει κολλήσει. Θα πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί (Υπεύθυνη η Περιφέρεια)

Α.2) Εγκατάσταση δύο οθονών σε κεντρικά σημεία για online ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις τιμές των ρύπωνκαι του δείκτη ποιότητας του αέρα, που καταγράφουν οι σταθμοί μέτρησης της ρύπανσης (ΚΕΠΕ, ΤΕΙ, Ποντοκώμη κλπ)

Α.3) Φρεσκάρισμα πάγιων αιτημάτων μας προς ΔΕΗ, ήτοι:

  • Αυστηρή Εφαρμογή Περιβαλλοντικών όρων
  • Σύστημα πρόγνωσης / πρόληψης επεισοδίων ρύπανσης
  • Προληπτικές μειώσεις φορτίου των μονάδων στις δυσμενείς συνθήκες
  • Μελέτη υπολογισμού του εξωτερικού κόστους του λιγνίτη

Α.4) Υποβολή υπομνήματος (ΑΜΕΣΑ) στη νέα Κυβέρνηση με τα περιβαλλοντικά μας αιτήματα. Εκ των ων ου άνευ θεωρείται η απαίτηση για επανασύσταση της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος ΕΕΥΠ ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ Αρχής. Η ΕΕΥΠ πρέπει άμεσα να προβεί σε πλήρη έλεγχο όλων των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ.

Β) Ένα Πράσινο Συμβόλαιο.

Είναι ανάγκη να εκπονηθεί επιτέλους από το Δήμο Κοζάνης σε συνεργασία με ειδικούς ένα πενταετές επιχειρησιακό σχέδιο πρασίνου που θα τηρηθεί ως κόρη οφθαλμού. Χρηματοδότηση: Τοπικός Πόρος

Η μελέτη πρέπει να συμπεριλάβει και το ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ. Στο Κουρί δρομολογήθηκε λύση από το Δήμο, αλλά υπάρχουν ακόμη άλση που δεν έχουν χαρακτηριστεί καν ως δασικές εκτάσεις, όπως ο Αη Σαράντης και το δασάκι του Αργίλου και κακοποιούνται ή ακρωτηριάζονται κάθε τόσο.

Β.1) Pocket parks. Υπάρχουν πλήθος νέων πρακτικών που αφορούν τον αστικό σχεδιασμό και τα θέματα διαχείρισης πρασίνου: πάρκα «τσέπης», πάρκα δρόμων, δίκτυα πρασίνου.. Μια ιδέα στην κατεύθυνση αυτή είναι το πρασίνισμα εγκαταλειμμένων οικοπέδων. Μπορεί σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες και λίγα λεφτά να μπουν δυο  παγκάκια, μια στρώση χώμα και να φυτευτεί κάτι απλό και ανθεκτικό (πχ αγριάδα) για να πρασινίσει λίγο το μάτι μας.

Β.2) Να συμπεριλάβουμε επιτέλους πράσινες προδιαγραφές στις διακηρύξεις των τεχνικών έργων και στις προμήθειες υλικών.

Γ) Καταπατήσεις – πολεοδομικές αυθαιρεσίες

Όποιος περιδιαβαίνει τα πέριξ της πόλης στο τέλος γίνεται … καρδιακός! Καταπατήσεις, αυθαίρετες κατασκευές, μπαζώματα ρεμάτων, σκουπιδαριό. (σσ. Εδώ και δυο χρόνια έχουν καταγγελθεί στο Δήμο 6 περιπτώσεις γύρω από την πόλη, στις οποίες πρέπει να επανέλθει η νομιμότητα και να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις στους αυτουργούς). Μια σκέψη είναι να λειτουργήσει μια Επιτροπή αντιμετώπισης των καταπατήσεων τεχνοκρατική και «εξωκοινοβουλευτική», ώστε να αποφεύγονται οι πιέσεις που δέχονται οι αιρετοί. Προφανώς πρέπει να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο ως ΓΝΩΜΟΔΟΤΙΚΗ και να απολαμβάνει την ΠΛΗΡΗ εμπιστοσύνη του.

Δ) Συνεργάτης Περιβάλλοντος. Να προσληφθεί άμεσα από το Δήμο. Θα βγάλει το μισθό του από τα ευρωπαϊκά προγράμματα που θα τρέξει

Ερώτηση Δήμου: ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Έχουν δημοσιευτεί επανειλημμένα οι προτάσεις μας. Υπενθυμίζουμε τους εξής τομείς δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας: 

  • ΑΠΕ: προώθηση ενεργειακού συνεταιρισμού, συνεργασία με ΔΕΗ και εξειδικευμένο ιδιωτικό οίκο (π.χ Sinovel) για εγκατάσταση του πρώτου εργοστασίου κατασκευής ανεμογεννητριών στα Βαλκάνια, μικρές τηλε-θερμάνσεις με βιομάζα.
  • Εξοικονόμηση ενέργειας. Ένταξη όλων των δημοτικών κτιρίων, σχολείων και αθλητικών υποδομών  σε προγράμματα εξοικονόμησης
  • Διαχείριση απορριμμάτων. Νέες θέσεις στην κομποστοποίηση, ανακύκλωση νέων υλικών / επαναχρησιμοποίηση κλπ
  • Δράσεις και υποδομές υποστήριξης της βιολογικής γεωργίας
  • Συμβολή στους υπόλοιπους τομείς ανάπτυξης της πράσινης επιχειρηματικότητας (οικο-τουρισμός, βιομηχανικός τουρισμός κλπ) και των κοινωνικών υπηρεσιών με παράλληλη ενθάρρυνση  σύστασης ΚΟΙΝ. ΣΕΠ.

 

Η ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος αποτελεί όχημα εξόδου από την κρίση και δημιουργεί θέσεις εργασίας. (Βλ. και σχετική επιστολή της Greenpeace προς τη νέα κυβέρνηση). Οι ξύπνιες χώρες ήδη την εφαρμόζουν, εμείς σπεύδουμε βραδέως και φιλοσοφούμε για το ποιος θα την υλοποιήσει: οι  ιδιώτες ή το κράτος.  Και τελικά δεν την αναλαμβάνει κανείς ..

9-2-2015