Μακελειό στο Παρίσι: Γάζωσαν με καλάσνικοφ γραφεία εφημερίδας - 12 νεκροί

malpar1571Σε βαρύ πένθος έχει βυθιστεί η Γαλλία μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι. Πολίτες και δημοσιογράφοι βρίσκονται σε κατάσταση σοκ μετά την σημερινή εισβολή τριών ενόπλων στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας «Charlie Hebdo» στη γαλλική πρωτεύουσα.

Οι δράστες, φωνάζοντας «Αλλάχ Ακμπάρ!» άνοιξαν πυρ, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας πολύ σοβαρά τουλάχιστον άλλους τέσσερις. Ανάμεσα στα θύματα είναι 4 σκιτσογράφοι και δυο αστυνομικοί. Οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψη των τρομοκρατών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Figaro, οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ στην είσοδο των γραφείων και δεν ανέβηκαν στους ορόφους, ενώ όπως γράφει η Parisien, η επίθεση φαίνεται ότι ήταν καλά σχεδιασμένη, αφού έγινε την ώρα που ήταν παρόντες όλοι οι δημοσιογράφοι. Μάλιστα οι δράστες φέρεταινα φώναξαν τα θύματα με τα ονόματά τουςπριν την εκτέλεση.

Έντρομοι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να ανέβουν στην ταράτσα του κτιρίου για να γλιτώσουν.

Έχοντας τραυματίσει θανάσιμα πολλούς ανθρώπους, μεταξύ αυτών τέσσερις σκιτσογράφους, τους Charb (47 ετών), Tignous (47 ετών), Cabu (76 ετών) Wolinski (80 ετών) και τον 68χρονο οικονομολόγο Μπερνάρ Μαρί, απομακρύνθηκαν με όχημα το οποίο και εγκατέλειψαν στο βόρειο Παρίσι. Στη συνέχεια έκλεψαν και δεύτερο αυτοκίνητο.

Δυο αστυνομικοί έχασαν επίσης την ζωή τους. Σεσοκαριστικό βίντεοπου δόθηκε στην δημοσιότητα, οι δράστες εκτελούν εξ επαφής τον έναν εξ αυτών και διαφεύγουν φωνάζοντας: «Πήραμε εκδίκηση για τον προφήτη Μωάμεθ! Σκοτώσαμε την Charlie Hebdo».

«Δημοσιογράφοι και αστυνομικοί δολοφονήθηκαν. Υπάρχουν 11 νεκροί και 4 μεταξύ ζωής και θανάτου. Υπάρχουν 40 άτομα υπό προστασία αυτή τη στιγμή» είπε ο Γάλλος ΠρόεδροςΦρανσουά Ολάντ που έσπευσε στο σημείο, τονίζοντας ότι το ανθρωποκυνηγητό δεν θα σταματήσει μέχρι να συλληφθούν οι δράστες και να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

 «Η Γαλλία βρίσκεται σε σοκ. Γιατί πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, δίχως αμφιβολία. Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε μια χώρα ενωμένη» υπογράμμισε.

Για «εθνική τραγωδία που βύθισε την Γαλλία στο πένθος και απειλεί την Δημοκρατία», γι' αυτό και χρήζει «άμεσης, αποφασιστικής απάντησης», έκανε λόγο ο πρώην Πρόεδρος,Νικολά Σαρκοζί.

Γραφεία εφημερίδων και τόποι λατρείας βρίσκονται υπό αστυνομική προστασία. Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς έθεσε σε κόκκινο συναγερμό όλη την περιφέρεια Ιλ ντε Φρανς όπου ανήκει το Παρίσι, ενεργοποιώντας το σχέδιο Vigipirate. Το εν λόγω σχέδιο- το οποίο τίθεται σε εφαρμογή σε περίπτωση σοβαρών απειλών- είχε ενεργοποιηθεί και μετά το πρόσφατο μπαράζ αιματηρών επιθέσεων εναντίον πολιτών και αστυνομικών σε διάφορες γαλλικές πόλεις, κατά τις οποίες ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του και περίπου 30 τραυματίστηκαν.

ην τρομοκρατική επίθεση καταδίκασαν με δηλώσεις τους, πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες, όπως η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στέλνοντας μηνύματα στήριξης στην Γαλλία.

«Τσουνάμι» τα μηνύματα συμπαράστασης και στο διαδίκτυο από συναδέλφους, πολιτικούς και απλούς πολίτες, οι οποίοι εκφράζουν τον τρόμο και τον αποτροπιασμό τους για την βάρβαρη επίθεση.

Η «Charlie Hebdo» έχει γίνει πολλές φορές «κόκκινο πανί» για τους τζιχαντιστές, εξαιτίας των σατιρικών σκίτσων με θέμα το Ισλάμ που έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς. Μάλιστα τον Νοέμβριο του 2011, στα γραφεία της είχε σημειωθεί επίθεση με μολότοφ, μετά τη δημοσίευση εξώφυλλου με σατιρικό σκίτσο του προφήτη Μωάμεθ ο οποίος εμφανιζόταν να λέει «100 μαστιγώματα αν δεν πεθάνετε από τα γέλια». Για την συγκεκριμένη έκδοση η εφημερίδα είχε μάλιστα αλλάξει το όνομά της από «Charlie Hebdo»σε «Charia (σαρία) Hebdo».

Το 2012 επανήλθε με νέα σειρά σατιρικών σκίτσων για το Ισλάμ, πυροδοτώντας κύμα αντιδράσεων.

www.ethnos.gr