Προβολή τοπικών προϊόντων του Λιβαδερού και της Κοζάνης στην τηλεόραση της Λεττονίας

liv311412Πριν 18 μήνες, συνεργείο της τηλεόρασης της Λάτβια (Λεττονίας) με επικεφαλής τον διεθνούς φήμης chef Sirmais που κρατάει την εκπομπή “Kulta Ēdieni” στην λεττονική τηλεόραση ήρθε στην Ελλάδα σε μια προσπάθεια να καταγράψει τη μαγειρική  μερικών κλασσικών ελληνικών παραδοσιακών  πιάτων (ψάρια, γύρο) ή την παρασκευή αντίστοιχων προϊόντων  (τσίπουρο κ.α.).

Μεταξύ των άλλων προορισμών (Αθήνα, Μετέωρα, Θεσσαλονίκη, νησιά), επέλεξαν και την περιοχή της Κοζάνης για να κινηματογραφήσουν την παρασκευή της ελληνικής φέτας, της ελληνικής χωριάτικης σαλάτας και της κοζανίτικης πίτας.

Τελικό προϊόν αυτής της έρευνας είναι το βίντεο των 54 min  με τίτλο Kulta Ēdieni. Misija Grieķu salāti Grieķijā S02E05 που μας έστειλε η σκηνοθέτης της παραγωγής πριν λίγες μέρες.

BINTEO για Λιβαδερό από 34:25-38:40 και από 38:45-τέλος για Κοζάνη

Από το 34 min μέχρι το τέλος του το βιντεοσκοπημένο ελληνικό αφιέρωμα αφορά στην περιοχή μας, καταγράφοντας σκηνές από το βιολογικό τυροκομείο του κ. Βρόντζου στο Λιβαδερό Κοζάνης και στιγμιότυπα  από την πόλη της Κοζάνης. Ένα μεγάλο μέρος του  σκηνικού γυρίστηκε στον κήπο και στο σπίτι της κ. Ελένης Σιούστη, ενώ πρωταγωνίστρια στην παρασκευή της κοζανίτικης πίτας ήταν η κ. Ελένη Ντόλα.

Η λεττονική τηλεόραση εκτός της Ελλάδος για 2 ολόκληρα χρόνια  ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, USA , Αιθιοπία, Ιαπωνία κλπ) καταγράφοντας και προβάλλοντας εκτός από την τηλεόραση και στο youtube τυπικά προιόντα των χωρών αυτών (pizza, paela, crepes, hamburgers κλπ).