mikrovalto.gr

Πρόταση του πρώην δημάρχου Μάκη Χατζηδημητράκου για οικιστική αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής Πολυφύτου

Συγκροτήθηκε 7μελής επιτροπή

Xatzidim141311Η πρόταση -όνειρο ζωής- του πρώην δημάρχου Σερβίων Μάκη Χατζηδημητράκου για οικιστική αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής Πολυφύτου, «έσωσε» την υποτονική συζήτηση για τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα 2015 και μονοπώλησε το ενδιαφέρον στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σερβίων-Βελβεντού, την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014.

Μια συνεδρίαση -θεωρητικά η κορυφαία της χρονιάς, μιας και αναφερόμαστε στον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα- που εξελισσόταν σε μια τυπική διαδικασία, με ελάχιστους δημότες παρόντες, αφού:

- Ως προς το σκέλος του προϋπολογισμού 2015, ο οποίος ήταν διαμορφωμένος στη "μέγγενη" του Οικονομικού Παρατηρητηρίου των ΟΤΑ και είχε συνταχτεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή με ελάχιστες διορθώσεις από την παρούσα, αυτός δεν υποστηρίχτηκε από καμιά πλευρά και υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία και τη μείζονα αντιπολίτευση «κατ’ ανάγκη, για να λειτουργήσει ο δήμος» και με στόχο να αναμορφωθεί στις αρχές του 2015, με την ελάσσονα αντιπολίτευση να τον καταψηφίζει. Για την ιστορία, τα ισοσκελισμένα έσοδα-έξοδα του Προϋπολογισμού 2015 ανέρχονται στο ποσό των 16.018.395 €.

- Μάλλον …χειρότερα ήταν τα πράγματα για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2015, που λίγο-πολύ ήταν το ίδιο με αυτό του …2014, με πολλές αστοχίες βέβαια, που και αυτό υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, για να τεθεί για …επεξεργασία στην τροποποίηση που ορίστηκε για τον Μάρτιο του 2015, αφού στην παρούσα φάση δεν ζητήθηκε καν από τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων και τους καθ’ ύλην αρμόδιους αντιδημάρχους να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για έργα!

Επανερχόμενοι στο …κυρίως θέμα και με βάση τα προηγούμενα, η πρόταση του κ. Χατζηδημητράκου έτυχε θερμής υποδοχής από την πλειοψηφία, συναινετικής από την μείζονα αντιπολίτευση και με σοβαρές επιφυλάξεις από την ελάσσονα αντιπολίτευση.

Ο κ. Χατζηδημητράκος, φορτισμένος συγκινησιακά αναφέρθηκε στο όνειρο ζωής του που είναι η οικιστική αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής, που την προσδιόρισε χωροταξικά «από τη γέφυρα μέχρι τα Ίμερα». Και συνέχισε: «…να δούμε τον τόπο μας να ανεβαίνει. Θα είναι τιμή και καμάρι σας να το προχωρήσετε. Είναι εύκολο. Να βάλουμε τις μπουλντόζες να δουλέψουν, να κάνουν πέντε παράλληλους δρόμους. Να διαμορφώσουν το χώρο σε οικόπεδα που θα δοθούν στους δημότες μας να χτίσουν ένα σπίτι, μια βιλίτσα ή ακόμη και ένα …αχούρι, να βάλουν μέσα δυο ζωάκια. Να γίνει οικιστικός πόλος. Να δώσουμε μεροκάματο στον κόσμο. Καίρια και δυνατά... Τον αγαπήσαμε αυτόν τον τόπο. Ζω, κοιμάμαι και …δεν κοιμάμαι γιατί σκέφτομαι αυτόν τον τόπο…!». Τελειώνοντας έκανε την πρόταση για την συγκρότηση επιτροπής «5-10-15 ή και παραπάνω ατόμων, που θα καθίσουμε να κάνουμε το πρόγραμμα, να δώσουμε διέξοδο στα προβλήματα αυτού του τόπου που τόσο αγαπάμε, και να τον παραδώσουμε πιο όμορφο στα παιδιά μας…».

«Όλα αυτά θα γίνουνε και θα γίνουν κεραυνοβόλα. Έχουμε δυνατότητες απεριόριστες. Θέλει δύναμη, θέληση και δουλειά…» ήταν η ενθουσιώδης ανταπόκριση του δημάρχου Σερβίων-Βελβεντού κ. Κοσματόπουλου. Πιο συγκρατημένος ο κ. Κωνσταντόπουλος, είπε ότι είχε γίνει παλιότερα μια ανάλογη προεργασία από την Περιφέρεια για την οικιστική αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής που δεν προχώρησε και αποδέχτηκε την πρόταση να είναι μέλος της άτυπης αυτής επιτροπής που πρότεινε ο κ. Χατζηδημητράκος.

Σοβαρές επιφυλάξεις αντέταξε ο εκ των επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Λιάκος, λέγοντας ότι η πρόταση δεν έχει «σαφή χαρακτηριστικά» και επέμεινε σε «συνολικές αναπτυξιακές δράσεις της παραλίμνιας περιοχής», ενώ ο κ. Γεωργακόπουλος, δήλωσε -«χωρίς να αμφισβητεί τις καλές προθέσεις του κ. Χατζηδημητράκου»- αντίθετος σε τέτοιου είδους άτυπες επιτροπές, αφού -όπως ανέφερε- δεν λειτουργούν ούτε οι θεσμοθετημένες. Για το θέμα, ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Λαζαριώτης πρότεινε να γίνει ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα τη γενικότερη αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής, ενώ ο αντιδήμαρχος Φώτης Ζυγούρης χαρακτήρισε σημαντική την πρόταση, που μπορεί να ενταχτεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Τον λόγο έλαβε επίσης ο πρόεδρος της Ελάτης Λευτέρης Παλούκας, ο οποίος προέκτεινε την πρόταση του κ. Χατζηδημητράκου και για την περιοχή της Ελάτης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «…στην Ελάτη, που έχουμε κοινοτικά οικόπεδα τα οποία είναι εντελώς παραμελημένα, δεν θα με πείραζε καθόλου, όχι μόνο καπιταλιστές αλλά μπορούν να ‘ρθουν δέκα αμερικάνοι, δέκα ισραηλίτες(!) και να χτίσουν;…».

Στο τέλος της συζήτησης της παρέμβασης του κ. Χατζηδημητράκου, συγκροτήθηκε η άτυπη εξωθεσμική(;) 7μελής επιτροπή που θα ασχοληθεί με το θέμα της οικιστικής αξιοποίησης της παραλίμνιας περιοχής, αποτελούμενη από τους, δήμαρχο Σερβίων-Βελβεντού Θανάση Κοσματόπουλο, πρώην δήμαρχο Βασίλη Κωνσταντόπουλο, πρώην δήμαρχο Μάκη Χατζηδημητράκο και τους αντιδημάρχους Φώτη Ζυγούρη, Νίκο Τέτο, Σταύρο Παπαδόπουλο και Θύμιο Δισερή.

Γιώργος Μαστρ./mikrovalto.gr