Η παρουσίαση του βιβλίου "ΔΕΛΙΝΟ – ΤΡΙΓΩΝΙΚΟ"

vivldel1488 1vivldel1488 2

vivlpardel14 68 2Το αδιαχώρητο από κατοίκους του χωριού, δημιουργήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Ομίλου Τριγωνικού, κατά την παρουσίαση του βιβλίου των Δημήτρη Β. Παπαθανασίου και Γιώργου Α. Παπαθανασίου «ΔΕΛΙΝΟ - ΤΡΙΓΩΝΙΚΟ Η ιστορία του μέσα από τις πηγές», το απόγευμα της Παρασκευής 8 Αυγούστου 2014.

Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν ο φιλόλογος Λευτέρης Κουκούλας και ο δάσκαλος Αντώνης Παπαδόπουλος, οι οποίοι τόνισαν την επιστημονική αρτιότητα της έκδοσης και τη σημασία της για όλους του Τριγωνικιώτες και τις επερχόμενες γενεές.

Όπως ανέφεραν, στο πρώτο μέρος του βιβλίου παρουσιάζεται η ιστορία του χωριού, αρχίζοντας με την ονομασία του και τους οικισμούς που αναπτύχτηκαν κατά καιρούς στο χώρο του. Ακολουθεί η ιστορία του σε είδος χρονολογίου. Ξεκινά από τους μακεδονικούς χρόνους και τους ρωμαϊκούς, συνεχίζει με τους βυζαντινούς χρόνους, την τουρκοκρατία και ολοκληρώνεται με την απελευθέρωση από τους Τούρκους και μετέπειτα από τους Γερμανούς. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου παρουσιάζεται η κοινοτική και κοινωνική οργάνωση, η πολιτιστική ταυτότητα, καθώς και η καθημερινή ζωή των κατοίκων. Στο τρίτο μέρος παρατίθενται τα γενεαλογικά δέντρα των κατοίκων, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μέσα από τις πηγές και τα έγγραφα, αλλά και τις μνήμες των κατοίκων. Το βιβλίο συμπληρώνεται και τελειώνει με το θεματικό φωτογραφικό αφιέρωμα του περασμένου αιώνα.

Στους λόγους της συγγραφής του βιβλίου και στη συνεργασία τους αναφέρθηκαν συγκινημένοι οι δυο συγγραφείς -«με ενοχλούσε αφάνταστα το γεγονός ότι πουθενά στα επίσημα βιβλία του κράτους δεν αναφερόταν το χωριό μου…» τόνισε ο Δημήτρης Παπαθανασίου-, στις πηγές τους και στην επί πολλά χρόνια προσπάθειά τους να φτάσουν μέχρι την έκδοση. Και ήταν βέβαια η αγάπη τους για τον τόπο που γεννήθηκαν, τον τόπο των γονιών τους και των παππούδων τους, αλλά και η αίσθηση του χρέους και της ευθύνης να μη χαθεί η ιστορία τους και ο πολιτισμός τους. Το χρέος προς τις νεώτερες και τις επερχόμενες γενεές, ώστε να μην αποκοπούν από τις ρίζες τους. Το επόμενο «βήμα» τους ακόμη αποκάλυψαν οι δυο συγγραφείς που είναι ένας μεγάλος παραστατικός χάρτης -γιγαντοαφίσα- με τα πλήρη γενεαλογικά δέντρα όλων των κατοίκων.

Το συντονισμό της παρουσίασης έκανε ο δάσκαλος Οδυσσέας Παπαθανασίου, που αναφέρθηκε επίσης στη δομή του βιβλίου, προσθέτοντας ότι αποτελεί ανάχωμα στη επέλαση της λήθης από την παγκοσμιοποίηση.

Το βιβλίο -410 σελίδων-, σύμφωνα με το αρχικό εσώφυλλο, «Αφιερώνεται στους Απανταχού Δελινιώτες -Τριγωνικιώτες».

vivldel1488 3vivldel1488 4vivldel1488 5vivldel1488 6

Γιώργος. Μαστρ.