Τι είναι τα χωριάτικα πουλερικά;

neoiagr12 5Τα πουλιά της υπαίθρου είναι ποίκιλλα και να έχουν πολύ διαφορετικούς ορισμούς ανάλογα με το κράτος:

Οικογένεια πουλιά, πουλιά εκτροφής, που πωλούνται απευθείας ή στις αγορές, πουλερικά με εθνική μάρκα ποιότητας, ΠΓΕ ή ΠΟΠ ή βιολογικά, πουλερικών αναθρεμμένων υπαίθρια σε οργανωμένες αλυσίδες.

Όλα αυτά τα αγροτικά πουλιά έχουν από κοινού το να εκτρέφονται με τέτοιο τρόπο που να σέβεται την καλή διαβίωση των ζώων εκτροφής, αυτά προέρχονται από ανθεκτικές φυλές έγχρωμου βραδείας ανάπτυξης. Αφορούν δύο διαφορετικά είδη παραγωγής: κοτόπουλα φρουτοπαραγωγής και τα αυγά.

Οι αγρότες αυτών των αγροτικών κοτόπουλα μπορούν να οργανωθούν σε ομάδες ή να παραμείνουν ανεξάρτητοι, αλλά όλοι έχουν κοινό ότι προμηθεύονται από εκκολαπτήρια που προσφέρουν τις ανθεκτικές φυλές ειδικά προσαρμοσμένα με αυτό τον τρόπο καλλιέργειας.

Αυτές οι παραγωγές περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό διαφορετικών παραγόντων: επίλεκτων φύλων, των εκκολαπτηρίων ως προμηθευτών των νεοσσών πουλερικών, πτηνοτρόφων, λιανοπωλητές και διανομείς.

 Επιλογέας αγροτικών πτηνών

Αγροτικά κοτόπουλα και Βιοποικιλότητα

Τα αγροτικά πτηνά (σε αυτή την περίπτωση κοτόπουλα) εκτρεφόμενα για το κρέας, προέρχονται από ανθεκτικές έγχρωμες φυλές διαφορετικές από εκείνες που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανική παραγωγή. Αυτά προέρχονται από τη γενετική επιλογή των παλαιών τοπικών φυλών με χαρακτηριστικά: αργή ανάπτυξη, χωριάτικο, κατάλληλο για καλλιέργεια στην ύπαιθρο, την ποιότητα του κρέατος τους.

Οι κότες υποπαραγωγής ανοικτού χώρου προέρχονται επίσης από φυλές που διακρίνονται για την ικανότητά τους να πάνε έξω και αντοχή τους.

Αυτές οι φυλές είναι διαθέσιμες από τους επίλεκτες κτηνοτρόφους στην Ευρώπη, που είναι συνδεδεμένα μέλη της ERPA.

Από τη σελίδα     http://www.erpa-ruralpoultry.eu

Πρόταση ανάρτησης του Βαγγέλη Β. Παπαδόπουλου για τους νέους αγρότες