Σπύρος Αν. Καβουρίδης (1914-1944)

Φωτογραφία και κορνίζα προ του 1930

spkav17.1_1Πρόκειται για φωτογραφία του  παπα-Αντώνη Καβουρίδη προ της χειροτόνησής του (1936), με τη γυναίκα του Παναγιώτα (παπαδιά, κόρη του παπα-Θανάση Νατσιόπουλου) και τον πρώτο γιό τους  Σπύρο, που ίσως και να ήταν ο πρώτος νέος του χωριού που ξενιτεύτηκε πολύ νωρίς για να μάθει την τέχνη του ράφτη πρώτα στην Κοζάνη και μετά στη Θεσσαλονίκη.

Το παιδί ήταν γεννημένο το 1914. Στη φωτογραφία δε φαίνεται πάνω από 15 χρονών, από αυτό συμπεραίνουμε και τη χρονολογία της φωτογραφίας, η οποία τραβήχτηκε στην Κοζάνη, σε επίσκεψη των γονέων του για να τον δουν. Είναι πολύ καλοντυμένο, και σύμφωνα με τη μόδα της εποχής, προφανώς από το ραφτάδικο όπου δούλευε.

Η κορνίζα της φωτογραφίας είναι ξύλινη, φτιαγμένη από τον ίδιο κι έχει σκαλισμένα τα αρχικά του ονόματός του επάνω Σ.Κ.

Κάποια στιγμή στη Θεσσαλονίκη όπου συνέχιζε τη ραφτική αρρώστησε και θέλησε να γυρίσει στο χωριό, ήρθε στην Κοζάνη κι έμαθε πως το χωριό κάηκε τον Αύγουστο του 1943, πως οι κάτοικοι σκόρπισαν κι έτσι άλλαξε απόφαση και γύρισε στη Θεσσαλονίκη, όπου και πέθανε νεότατος το 1944.

Η φωτογραφία βρίσκονταν στα χέρια της  αδελφής του Λίνας συζ. Ανδρέα Γιαννόπουλου, αλλά μας την παρέδωσε ο αδελφός του Αριστείδης Καβουρίδης, ο οποίος μας έδωσε και τις πληροφορίες.

Ε.Λ.

(Από το 26ο [Δεκέμβριος 2013] τεύχος της εφημερίδας "Εν Μικροβάλτω…")

ΦΩΤΟ από αντίστοιχο δημοσίευμα (Τεύχος 7ο [Ιανουάριος 2006]) της "Εν Μικροβάλτω..."

spkav17.1_2

Διακρίνονται, επάνω αριστερά, Καβουρίδης Σπύρος του παπα-Αντώνη, Παπαδημητρίου Νικόλαος, καθισμέ­νος ο Παλιανόπουλος Ιωάν­νης (Αριδοϊάννης, [με την χαρακτηριστική επίσημη τοπική ενδυμασία της εποχής]) και δίπλα η γυναίκα του (Αριδοϊάννινα). Η κοπελίτσα, είναι πι­θανά αδελφή της.

Η φωτο­γραφία βγήκε στην Κοζάνη (1940-41 ή νωρίτερα;), στη διάρκεια άδειας του Σπύρου από το στρατό.

Σχόλια   

Θανάσης Καλλιανιώτης
0 # Θανάσης Καλλιανιώτης 17-01-2014 15:02
Πιθανόν η φωτό βγήκε πριν από τη δικτατορία Μεταξά, πριν από το 1936 δηλαδή, αν στηριχτούμε στα σήματα που φορούν στα πηλίκια οι φαντάροι. Αλλά δεν είναι σίγουρο!
Παράθεση