www.mikrovalto.gr

Τυχαία φωτογραφία

Αναζήτηση


ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ Κοινή πρόταση Δήμου Καμβουνίων-Κοινότητας Λιβαδερού Εκτύπωση
Σάββατο, 15 Μάιος 2010 00:43

ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΜΒΟΥΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΛΙΒΑΔΕΡΟΥ

ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΟΡΕΙΝΟΥ ΔΗΜΟΥ

 

Το προωθούμενο σχέδιο για τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας με την επωνυμία “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ”, βρίσκει κάθετα αντίθετους τους κατοίκους του Δήμου Καμβουνίων και της Κοινότητας Λιβαδερού του Νομού Κοζάνης.

Η δρομολογούμενη απορρόφηση του Δήμου Καμβουνίων και της Κοινότητας Λιβαδερού από το Δήμο Σερβίων σχεδιάστηκε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι τοπικές ιδιαιτερότητες, η συνάφεια των ανθρώπων, η ιδιαίτερα μεγάλη χιλιομετρική απόσταση που μας χωρίζει από το Δήμο Σερβίων, κυρίως δε χωρίς να εισακουσθεί η άποψη και η βούληση του συνόλου των κατοίκων, των αρχών και των φορέων της περιοχής μας. Αποτέλεσμα της πρακτικής αυτής είναι να προτείνεται η δημιουργία ενός τεράστιου Δήμου, χωρίς συνεκτική δομή, ενός Δήμου δυσλειτουργικού και απομακρυσμένου από εμάς και τα καθημερινά προβλήματά μας.

Απέναντι στην παραπάνω περιγραφόμενη πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών, «Αποκέντρωσης» και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, και μετά από ώριμη σκέψη και επισταμένη μελέτη όλων των περαμέτρων ενός τόσο σοβαρού και καθοριστικού για το μέλλον του τόπου μας θέματος, ο Δήμος Καμβουνίων και η Κοινότητα Λιβαδερού, σε συνέχεια των παραδοσιακά συνεκτικών δεσμών τους, προτείνουν από κοινού τη συγχώνευσή τους και τη δημιουργία ενός ενιαίου ορεινού Δήμου.

Η πρότασή μας αυτή συμβαδίζει με το σκεπτικό του πρώτου Σχεδίου για Διαβούλευση που είχε δημοσιοποιηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών στις 10-1-2010, στο οποίο γινόταν ειδική πρόβλεψη για τις ορεινές περιοχές, για τις οποίες προβλεπόταν η δημιουργία ορεινών Δήμων με βάση τις ειδικές ανάγκες των ορεινών περιοχών.

Με την κοινή αυτή πρότασή μας δημιουργείται ένας ορεινός Δήμος με πληθυσμό περίπου 4.000 κατοίκων, με μικρή χιλιομετρική απόσταση του ενός χωριού από το άλλο, με εκπεφρασμένη τη θέληση των κατοίκων τους να συνυπάρξουν, ενός Δήμου με βιώσιμη προοπτική και με ιδιαίτερες αναπτυξιακές δυνατότητες. Αναπτυξιακές δυνατότητες οι οποίες στηρίζονται κατά βάση στην παραγωγή των φημισμένων πρωτογενών προϊόντων μας, όπως τα μάρμαρα Τρανοβάλτου και τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα Λιβαδερού.

Στο ιστορικό και κομβικό σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, ήρθε επιτέλους η ώρα να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας: οι “αναπτυξιακές δυνατότητες” που είναι το ζητούμενο στη δρομολογούμενη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, θα παραμείνουν δύο άψυχες λέξεις κενές περιεχομένου, εάν οι κάτοικοι των ορεινών και απομακρυσμένων χωριών της ελληνικής περιφέρειας εγκαταλείψουν τον τόπο τους και μετακινηθούν προς τα μεγάλα αστικά κέντρα. Αναπτυξιακές δυνατότητες χωριά ερημωμένα δεν έχουν. Και η πρόταση του Υπουργείου που προσφάτως δημοσιοποίθηκε, μοιραία προς τα εκεί κατατείνει.

Αντιθέτως, η δική μας κοινή πρόταση αποτελεί μονόδρομο ώστε να μην εγκαταλειφθεί ο τόπος μας από τους κατοίκους του, να μη μεταφέρουν αυτοί αποκαρδιωμένοι τα πολιτικά τους δικαιώματα, να μην ερημώσει μια περιοχή ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, μια περιοχή ιστορική, η οποία σήμερα ενάντια στα σημεία των καιρών παραμένει ζωντανή και ιδιαίτερα αναπτυσσόμενη. Μόνο η κοινή μας πρόταση αποτρέπει τη μείωση των αναγκαίων πόρων για τη συνέχιση των απαραίτητων έργων υποδομής και ανάπτυξης, αποτρέπει το οριστικό κλείσιμο των καταστημάτων και των επιχειρήσεων, αποτρέπει το κλείσιμο των σχολείων μας.

Εν όψει της επιχειρούμενης κατάργησης του Δήμου Καμβουνίων και της Κοινότητας Λιβαδερού, πρέπει να αναλογιστούν τις ιστορικές τους ευθύνες όλοι οι πολιτικοί και βουλευτές της περιοχής μας αλλά και ολόκληρης της ελληνικής επικράτειας και να είναι έτοιμοι να αναλάβουν το πολιτικο-κοινωνικό κόστος των επιλογών τους.

Κύριοι,

- Είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε τη φυσιογνωμία και την ανάπτυξη της περιοχής μας.

- Πιστεύουμε ακράδαντα πως η διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας μας πρέπει να στηριχθεί στη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών και να λάβει υπόψη της τα ιδιαίτερα ιστορικά, γεωγραφικά, πολιτισμικά, κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του κάθε υφιστάμενου Δήμου ή Κοινότητας.

- Αρνούμαστε απόλυτα και αμετακίνητα την απορρόφησή μας από το Δήμο Σερβίων και επιφυλασσόμαστε για περαιτέρω δυναμική κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας, σε περίπτωση που δεν εισακουσθεί η πρότασή μας.

- Αποδεχόμαστε ως μόνη λύση τη δημιουργία ενός ενιαίου ορεινού Δήμου, μετά από συγχώνευση του Δήμου Καμβουνίων με την Κοινότητα Λιβαδερού.

- Την απόφαση που σήμερα υπεύθυνα ανακοινώνουμε, οφείλει να σεβασθεί κάθε βουλευτής ή πολιτευόμενος, κάθε δημοκρατικός θεσμός ή φορέας.

 

Κοζάνη, 12 Μαϊου 2010

Ο Δήμαρχος                                                     Ο Πρόεδρος

του Δήμου Καμβουνίων                               της Κοινότητας Λιβαδερού

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack