Σάββατο 1 Ιουνίου 2013/mikrovalto.gr

Εργατικό ατύχημα στο ορυχείο της ΜΕΤΕ στο Προσήλιο

Τραυματίστηκε χειριστής από το Μικρόβαλτο
.

oryxprosil1.6Εργατικό ατύχημα σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι (Σάββατο 1 Ιουνίου) στο ορυχείο της ΜΕΤΕ στο Προσήλιο, όταν αποκόπηκε τμήμα απόθεσης (βραχώδης όγκος) που κατέπεσε στο κουβούκλιο σκαπτικού μηχανήματος. Αυτό είχε σαν συνέπεια τον τραυματισμό στα πόδια του χειριστή Νίκου Δ. Παπαδημητρίου, που κατάγεται από το Μικρόβαλτο, που για τον απεγκλωβισμό του ζητήθηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής. Ο άτυχος χειριστής αρχικά μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Σερβίων για τις πρώτες βοήθειες, κατόπιν στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης και από εκεί σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Οι σχετικές ανακοινώσεις (21:00) της Πυροσβεστικές Υπηρεσίας που κλήθηκε για παροχή βοήθειας και του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης έχουν ως εξής:

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

Στις 13:50 σήμερα, κλήθηκε η Υπηρεσία μας, για επιχείρηση απεγκλωβισμού ατόμου, μετά από πτώση χωμάτινου όγκου σε σκαπτικό μηχάνημα, στην Τ.Κ. Προσήλιου του Δήμου Σερβίων–Βελβεντού. Στην παροχή βοηθείας επιχείρησαν 5 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 2 οχήματα, οι οποίοι απεγκλώβισαν τον Π.N. του Δ. ετών 40, ο οποίος με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης.

Περ/κή Δκση Π.Υ. Δυτ. Μακεδονίας

----------------------

ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Σοβαρό εργατικό ατύχημα έγινε σήμερα 1/6/2013 το μεσημέρι στην εργολαβία της ΜΕΤΕ στα ορυχεία στο Προσήλιο Σερβίων. Κατά την διάρκεια εργασιών στο ορυχείο, υποχώρησε μεγάλος χωμάτινος όγκος με αποτέλεσμα να καταπλακωθεί και να εγκλωβιστεί στο χειριστήριο ο εργαζόμενος Παπαδημητρίου Νικόλαος χειριστής εκσκαπτικού μηχανήματος, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στα πόδια.

Για τον απεγκλωβισμό του ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο κέντρο Υγείας Σερβίων και στην συνέχεια στο Νοσοκομείο Κοζάνης.

Λόγω της σοβαρότητας του τραύματος στο πόδι του, κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Το έχουμε τονίσει επανειλημμένα, η παντελής έλλειψη ελέγχων και μέτρων ασφαλείας, η πίεση και εντατικοποίηση που υφίστανται οι εργαζόμενοι η αυθαιρεσία των εργοδοτών, οδηγούν σε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα.

Χρόνια τώρα κυρίαρχο αίτημα μας είναι η στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και η δημιουργία επιθεώρησης μεταλλείων στην Κοζάνη.

Στην χώρα μας όμως συμβαίνει το αντίθετο, αντί να ενισχύονται οι μηχανισμοί ελέγχου που μπορούν να δημιουργήσουν ένα πλέγμα προστασίας των εργαζομένων και ένα ασφαλές περιβάλλον εργασίας, διαλύονται ή και καταργούνται, σε όφελος των εργοδοτών.

Απαιτούμε από το αρμόδιο Υπουργείο να ενισχύσει τους μηχανισμούς ελέγχου, να δημιουργηθεί επιτέλους τμήμα μεταλλείων για συστηματικούς και αυστηρούς ελέγχους και σε καμία περίπτωση δεν αποδεχόμαστε την κατάργηση της περιφερειακής διεύθυνσης του ΣΕΠΕ Δυτικής Μακεδονίας.

Τέλος απαιτούμε από τους  υπεύθυνους και αρμόδιους την διερεύνηση των αιτιών και την απόδοση ευθυνών.

Ευχόμαστε καλή ανάρρωση στον συνάδελφο και να επιστρέψει γρήγορα γερός και δυνατός στην οικογένεια του.