Πέμπτη 14  Μαρτίου 2013

Εμείς και οι Σκουριές

της Ιωάννας Κωσταρέλλα

Ioanna_kostarella14.3Η υπόθεση στις Σκουριές είναι πολύπλοκη και κρύβει συμφέροντα από πολλές πλευρές. Παρακολουθώντας την μόνο μέσα από τις τηλεοπτικές εικόνες είναι εύκολο κάποιος να παραπλανηθεί, πιστεύοντας ότι κατέχει τη μια και μόνη αλήθεια. Συνηθισμένη πλάνη.
Αν υπάρχουν κάποια πράγματα που αξίζει να σταθούμε σε αυτή την ιστορία και τα οποία χάνονται μέσα στις φωνές και τα καπνογόνα, είναι ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών στη διαχείριση ανάλογων καταστάσεων, αλλά και ο ρόλος του κράτους στη διαχείριση του φυσικού του πλούτου.
Εμείς, ως περιοχή, ξέρουμε καλά τι σημαίνει να δίνεις γη και να παίρνεις πίσω τεράστιες πληγές. Oπως ξέρουμε και πόσο σημαντικά είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη από κάθε τέτοια επένδυση. Η διαφορά μας με τις Σκουριές είναι ότι εδώ ο επενδυτής είναι μέχρι τώρα μια δημόσια επιχείρηση που παρέχει ένα δημόσιο αγαθό. Και είναι μεγάλη αυτή η διαφορά. Γι’ αυτό, πιθανόν, και η τοπική κοινωνία αποδέχεται ως σήμερα τη δραστηριότητα αυτή με αυτό τον τρόπο.

Από την άλλη ο ρόλος του κράτους στη διαχείριση του φυσικού πλούτου χρήζει προσοχής, καθώς σε μια εποχή που οι επενδύσεις δεν θα είναι πλέον δημόσιες, το να έχεις ένα μεταλλευτικό κώδικα που δεν σου εξασφαλίζει τίποτα, αλλά τα δίνει όλα στον ιδιώτη, είναι ένα θέμα που δημιουργεί και θα δημιουργήσει στο μέλλον μείζονα προβλήματα.

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ Κοζάνης