www.mikrovalto.gr

Τυχαία φωτογραφία

Αναζήτηση


Εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική: μια επένδυση καθ’ όλα ζημιογόνος Εκτύπωση
Σάββατο, 23 Φεβρουάριος 2013 00:08
Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013/ΑΠΟΨΕΙΣ
Εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική: μια επένδυση καθ’ όλα ζημιογόνος

του Αναστασίου Σεμίζογλου

metaleia-xrys22.2Η εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική στη θέση Σκουριές, Κάκαβος της Μεγάλης Παναγιάς, καθώς  και σε άλλα σημεία της ευρύτερης περιοχής είναι μια επένδυση καθ’ όλα ζημιογόνος για τον τοπικό πληθυσμό και για το ίδιο το κράτος. Καταστροφικές συνέπειες αυτής της δραστηριότητας, μερικές απ’ τις οποίες ήδη άμεσα ορατές, είναι οι εξής:

Καταστροφή του υδάτινου δυναμικού της περιοχής, επιφανειακή και υπόγεια ρύπανση του εδάφους με βαριά μέταλλα, ρύπανση της θάλασσας με βαριά μέταλλα όχι μόνο της Χαλκιδικής αλλά και της ευρύτερης περιοχής, καταστροφή του δάσους με τις μαζικές αποψιλώσεις, όπως επίσης ανεπανόρθωτη ζημιά των τοπικών οικοσυστημάτων (πανίδας και χλωρίδας) συνεπικουρούμενης απ’ την αέρια ρύπανση, μια άλλη σοβαρή  συνιστώσα του επιχειρούμενου εγκλήματος.

Η Κοινοπραξία στην προσπάθειά της να κερδίσει την ανάθεση του έργου προέβη σε παραβιάσεις νόμων και αυτού ακόμη του Συντάγματος. Υπάρχουν καταγγελίες για παραβάσεις και παραλείψεις εκ μέρους του δασαρχείου Αρναίας. Μέχρι στιγμής αποψιλώθηκαν 4.700 στρέμματα πολύ περισσότερα απ’ την αρχική συμφωνία.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι η ιερά μονή Ιβήρων προτίθεται να παραχωρήσει έκταση του μετοχίου της (δάσος της επίμαχης περιοχής) στην Κοινοπραξία. Αν αυτό αληθεύει θα είναι μια λανθασμένη κίνηση της μονής που θα απογοητεύσει και θα σκανδαλίσει  πολλούς πιστούς.

Η καταστροφή του υδάτινου δυναμικού γίνεται με δύο τρόπους. Κατά πρώτον η εταιρεία TVX, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ  κ.λ.π. αντλεί πολύ πολλαπλάσια ποσότητα νερού απ’ότι αρχικά συμφωνήθηκε, κατά δεύτερον, όπως μαρτυρούν διακεκριμένοι χημικοί του ΑΠΘ, συντελείται ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων με αρσενικό (συνυπάρχει στο πέτρωμα με το χρυσό), κυανικά άλατα κ.λ.π. Κατά τρίτον οι εκσκαφές αυτές καθ’ αυτές προκαλούν εκτροπή και εξαφάνιση υπόγειων υδάτινων φλεβών ως και αποστράγγιση υπόγειων δεξαμενών. Το ελάχιστο νερό πού θα απομείνει δεν θα απέχει ποιοτικά, λόγω των βαρέων μετάλλων, κυανίου, θεϊκών κ.λ.π. πού θα περιέχει, απ’ το κώνειο πού ήπιε ο Σωκράτης. Τίθεται κυριολεκτικά σε κίνδυνο η δυνατότητα παραμονής στην περιοχή των κατοίκων καθότι θα στερηθούν του ποσίμου, του οικιακής χρήσης ως και του νερού για τις καλλιέργειές τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ένα πλήθος επαγγελμάτων και οικονομικών δραστηριοτήτων θα χαθούν. Ο τουρισμός μαζί με τις αγροτικές καλλιέργειες θα είναι ο μεγάλος χαμένος της υπόθεσης. Άλλα  επαγγέλματα  συναφή    με τον τουρισμό θα εκλείψουν.

Είναι πολύ ελπιδοφόρο το γεγονός, ότι ευαισθητοποιήθηκαν και δραστηριοποιήθηκαν πρός αυτή την κατεύθυνση  οι υπεύθυνοι των μεγάλων τουριστικών μονάδων της Ουρανούπολης, της πόρτας του Αγίου Όρους και ένωσαν τη φωνή τους με το διογκούμενο ρεύμα της λαϊκής αγανάκτησης.

Ο τουρισμός θα δεχθεί και άλλο θανάσιμο πλήγμα με την καταστροφή της θάλασσας που θα συντελεστεί. Ο ενάλιος πλούτος θα εξαφανιστεί, γιατί ένα θανατηφόρο στρώμα από βαριά μέταλλα και άλλες ανόργανες ενώσεις θα καλύψει σαν σάβανο  και θα στραγγαλίσει το βυθό, πού παράγει το περισσότερο οξυγόνο, συμπαρασύροντας στην εξαφάνιση κάθε ίχνος ενάλιας  ζωής. Η αλιεία και άλλα παραπλήσια επαγγέλματα θα έχουν επίσης την ίδια τύχη.

Τελευταία ήρθε στο φως η αποκάλυψη, ότι κρατικά χρήματα από προγράμματα (δηλαδή χρήματα φορολογουμένων) διοχετεύονται στην προαναφερθείσα Κοινοπραξία για εκπαίδευση ή απασχόληση ανέργων. Αν αυτό είναι αλήθεια, τότε η χώρα μας μόνο με κάποια αποικιοκρατικά κατάλοιπα της Αφρικής που κυβερνιούνται από λοχαγούς και ταγματάρχες, μπορεί να συγκριθεί.

Το επιχείρημα ότι θα προκύψουν  θέσεις εργασίας είναι αμφισβητήσιμο, διότι οι θέσεις αυτές και ολιγάριθμες θα είναι (πολύ λιγότερες απ’ αυτές που προεκλογικά υποσχέθηκε  ο κ. Πάχτας, δήμαρχος της περιοχής,  εντολοδόχος,  υπεργολάβος  και μεγάλος θεωρητικός της εξορυκτικής ιδέας και τελευταία "μοιραίο πρόσωπο" με την τροπή που πήραν τα πράγματα) και βέβαια βραχύβιες. Τα κέρδη του κράτους σε φόρους κ.λ. θα είναι ανύπαρκτα, ο δε χρυσός θα πάρει την άγουσα προς τα θησαυροφυλάκια του εξωτερικού.

Οι λαϊκές εξεγέρσεις κατά της συνεχιζόμενης εξόρυξης κατά γενική εκτίμηση  δεν θα σταματήσουν. Όλη η περιοχή θα θυμίζει εσαεί πεδίο μάχης, το οποίο θα πρέπει να διαβούν οι χιλιάδες ετησίως επισκέπτες προς το Αγιώνυμο Όρος, καθότι η περιοχή αποτελεί πύλη εισόδου σ’αυτό ͘ αυτό θα είναι αμαύρωση του πολιτισμού μας και μια διαρκής δυσφήμηση της χώρας μας.

Η υποτιθέμενη πολεμική επιδρομή τέτοιας μεγάλης έκτασης σαράντα κουκουλοφόρων στις Σκουριές, που αλυσόδεσαν οπλοφορούντες φρουρούς θα ανέμενε κανείς να έχει σαν αποτέλεσμα κάποιους τραυματισμούς και όχι μερικές αθώες αμυχές ατόμων που έκρυβαν το πρόσωπό τους απ’το δημοσιογραφικό φακό. Εγείρονται υπόνοιες ότι η υπόθεση ήταν λίαν επιμελώς σκηνοθετημένη αποβλέπουσα στην συκοφάντηση και ποινικοποίηση του δίκαιου αγώνα των κατοίκων της περιοχής και  πιθανώς στην απομόνωση των πιο μάχιμων στοιχείων της. Αν αυτές οι εικασίες είναι αληθινές τότε πρόκειται για "προβοκάτσια" ολκής. Όσον αφορά τά πυρποληθέντα οχήματα, φήμες αναφέρουν ότι πρόκειται για άχρηστα "παλιοσίδερα" της Κοινοπραξίας πού επί τη ευκαιρία τα ξεφορτώθηκε. Δεν γνωρίζουμε την ταυτότητα των επιδρομέων και πιθανώς δεν θα τη μάθουμε ποτέ.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά, επικοινωνούντα καθέτως και οριζοντίως υπογείως και υπεργείως με τους εντιμότατους χρηματοδότες της εξόρυξης κατασκευάζουν, εξαφανίζουν, αποσιωπούν, αποκρύπτουν, διαστρεβλώνουν ειδήσεις κατά το δοκούν και επί παραγγελίᾳ κατά την αρχαία πρακτική των σοφιστών, μεταμορφώθηκαν ξαφνικά  από άφωνα περί του θέματος  σε λαλίστατα. Παρελαύνουν ομοθυμαδόν  απ’τα κανάλια πολιτικοί της παρακμής, αυτόκλητοι ενημερωτές, σχολιαστές και αναλυτές επί χρήμασι λαλούντες ίνα ημάς τους παροικούντας την Ιερουσαλήμ διαφωτίσουσι επαληθεύοντες άπαντες το ρηθέν υπό του ευρηματικού βάρδου Σαββόπουλου περιγράφοντος λίαν παραστατικά την κατάσταση: «...στους διαδρόμους ψευδομάρτυρες καπνίζουν...»

Εκτιμώ βαθύτατα τους δημοσιογράφους και τον καθημερινό τους αγώνα για επιβίωση, χωρίς ελεύθερη δημοσιογραφία δεν νοείται δημοκρατία. Δυστυχώς πολλοί δημοσιογράφοι απασχολούμενοι σε ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια ή μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες ασκούν διατεταγμένη δημοσιογραφία. Ο εργοδότης υπαγορεύει και λογοκρίνει ειδήσεις και ο δημοσιογράφος ανταλλάσσει τη σιωπή του με την απασχόλησή του. Η άθλια εικόνα των ιδιωτικών κυρίως πανελλήνιας εμβέλειας   καναλιών που συναγωνίζονται μεταξύ τους στη συκοφάντηση του αγώνα της τοπικής κοινωνίας Ιερισσού, Μεγάλης Παναγιάς, Αρναίας κ.λ. προσπαθώντας να βαφτίσουν τρομοκράτες τους διαδηλωτές που αντιτίθενται στην εξόρυξη και τις διαδηλώσεις ως υποκινούμενες από μια μικρή μειοψηφία δεν έχει προηγούμενο. Βλέπει κανείς στημένες συνεντεύξεις καθ’ οδόν με επιλεγμένους πολίτες να εκφωνούν ιλαρωδώς, κατόπιν μικρής προετοιμασίας φαντάζομαι,  προπαγανδιστικά λογύδρια υπέρ της εξόρυξης, να επαίρονται υπέρ της επένδυσης και αυτό να επαναλαμβάνεται συνεχώς ακολουθώντας το γνωστό γκεμπελικό απόφθεγμα: "επαναλάμβανε συνεχώς αυτό πού θέλεις, στο τέλος κάτι θα μείνει".  Είναι απορίας άξιον γιατί οι συνεντευξιαζόμενοι δεν φορούσαν για λόγους ασφαλείας από τους διαδηλωτές και "επικίνδυνους" ακτιβιστές  μαύρη κουκούλα. Βεβαίως στη Μποκοτά ή στο Μεντεγίν της Κολομβίας ή στη Μαρικάνα της Νότιας Αφρικής εξέλιπε η πολυτέλεια τέτοιων βαθυστόχαστων σκέψεων και προβληματισμών. Εκεί με μία σφαίρα καθαρίζεις και κανείς δεν ζητάει εξηγήσεις. Προσπαθώ να εντοπίσω ομοιότητες και διαφορές του ανοσιουργήματος Έλγιν ή μελλοντικού εγχειρήματος τύπου Έλγιν (βέβαια πιο εξευγενισμένου λόγω τεχνολογικής εξέλιξης). Η εκποίηση του Παρθενώνα θα είναι μια επένδυση που θα αποφέρει πόρους και έσοδα στο κράτος πολύ περισσότερα απ’ τά εισιτήρια που κόβονται. Απομένει μόνο η τοποθέτηση μισθωμένων φρουρών, οπλισμένων ως οι αστακοί  μη τυχόν και εγερθεί ο μέγας Σταγειρίτης λόγω της ύβρης από τη μακαριότητα και τη νηνεμία του  βασιλείου του Πλούτωνα και μας περιλούσει με ριπές σιέλου πατόκορφα.

Μπορεί η αλήθεια για την επιδρομή στις ΣΚΟΥΡΙΕΣ να είναι διαφορετική. Ένα όμως είναι βέβαιο: η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού είναι αντίθετη στην εξόρυξη. Σε τελική ανάλυση άς διενεργηθεί ευρύ δημοψήφισμα στην περιοχή όχι μόνο των γηγενών αυτόχθονων κατοίκων, ἀλλά και όσων επένδυσαν τις οικονομίες τους, αποτέλεσμα κόπων και εργασίας, αγοράζοντας οικόπεδα γή και ακίνητα ενισχύοντας ποικιλότροπα την τοπική οικονομία σαν μια εναλλακτική διέξοδο και απόδραση από τις μικρές και μεγάλες τσιμεντουπόλεις που η μοίρα μας έλαχε να ζούμε,  σ’αυτή την πραγματικά παραδεισένια  απαράμιλλου, μοναδικοῦ φυσικού  κάλλους περιοχή.  Αντ’ αυτού θα συναντήσουμε τα κίτρινα και πράσινα βρωμόνερα κι απόνερα με τα βαριά μέταλλα και τ’ άλλα δηλητήρια προσφερόμενα άπ’ τους θρασύτατους, κυνικούς επίδοξους βιαστές του ειδυλλιακού αυτού τοπίου που θέλουν να "αναπτύξουν" ασχημονώντας  και μιαίνοντας την περιοχή.

Η κυβέρνηση  στηριζόμενη  στον  ξύλινο κομματικό τρίποδα, δεν διαθέτει στην περιοχή  σχεδόν κανένα σύμμαχο εκτός βέβαια από τις δυνάμεις καταστολής (ΜΑΤ) που έχουν αποκάμει απ’ τις μακρόχρονες συγκρούσεις με τον κόσμο. Αν δεν το κάνει, στις επόμενες αναμετρήσεις ο κίνδυνος λόγω λάθους και απωλείας της ψυχραιμίας να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές είναι σοβαρά υπαρκτός.

του Αναστασίου Σεμίζογλου, καρδιολόγου, Βενιζέλου 30 - ΚΟZΑΝΗ

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack