Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Iντερνετ και δημοκρατία

.

Πέρα από όλα όσα «σέρνουμε» κατά καιρούς στο…απόλυτο μέσο της εποχής μας που είναι αδιαμφισβήτητα το διαδίκτυο, θα πρέπει να του αναγνωρίσουμε το πόσο πολύ συνέβαλε στο να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες σε πολλούς, οι οποίοι ήταν αποκλεισμένοι.

Και δε μιλάμε μόνο για τη λειτουργία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που βοήθησαν να ακουστούν φωνές καταπιεσμένες και αλήθειες σκληρές. Μιλάμε περισσότερο για την καθημερινότητα όλων ημών που ακόμα και στις κατ’ επίφαση ή πραγματικά δημοκρατικές μας κοινωνίες, μπορέσαμε να κάνουμε, να δούμε και να σκεφθούμε πράγματα, τα οποία οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας ούτε καν γνώριζαν.

Και δεν είναι σχήμα λόγου. Η δυνατότητα πρόσβασης σε χιλιάδες κείμενα ανοιχτών βιβλιοθηκών, αύξησε τη γνώση, αλλά λειτούργησε και λίγο ως μέσο πίεσης.
Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας, όμως, ότι συχνά η επιφανειακή προσέγγιση μέσω του διαδικτύου δίνει την επίφαση της γνώσης και δημιουργεί στρατιές ημιμαθών που έχουν ως μότο το «το διάβασα στο Iντερνετ», χωρίς να εξετάζουν περαιτέρω τις πηγές από τις οποίες προέρχεται η πληροφορία. Oπως λέγαμε δηλαδή παλιότερα «μου το ‘πε ένας φίλος μου». Πιάσ’ το αυγό και κούρεφ’ το, ένα πράγμα.
Την αξία της πληροφορίας την καθορίζει η αξιοπιστία της πηγής της είναι ο χρυσός κανόνας που ισχύει και στη διαδικτυακή εποχή.

Ιωάννα
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.