www.mikrovalto.gr

Τυχαία φωτογραφία

Αναζήτηση


Εξωραϊσμός Αγίου Γεωργίου Εκτύπωση
Πέμπτη, 07 Ιανουάριος 2010 00:53

 

Με μια ολοκληρωμένη αρμονική παρέμβαση

Θέλουμε τον εξωραϊσμό του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου

 

aig_1aig_2aig_3

Ο Αϊ Γιώργης, η ενοριακή πολιούχος εκκλησία του Μικροβάλτου, δεσπόζει στο κέντρο του χωριού και είναι η βασική αποτυπωμένη εικόνα όλων των Μικροβαλτινών, των επισκεπτών και των περαστικών.

Την εικόνα αυτή θέλουμε να τη βελτιώσουμε, να την ομορφήνουμε, να την αναβαθμίσουμε.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να διευκρινίσουμε από την αρχή ότι στόχος αυτής της κατάθεσης δεν είναι η κριτική οπτική ματιά, για ό,τι πιθανώς θα μπορούσε μέχρι σήμερα να είχε γίνει καλύτερα, αλλά να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και τις φωνές μας για να διεκδικήσουμε μια ολοκληρωτική παρέμβαση εξωραϊσμού της εξωτερικής όψης του ναού μας.

Και σ’ αυτό, είμαστε υπό τη σκέπη και συνοδοιπόροι με τον εφημέριό μας π. Χαράλαμπο, γνωρίζοντας την επιθυμία του για τη βελτίωση του ναού.

Απαραίτητο είναι να δώσουμε ορισμένα ιστορικά στοιχεία για την εξέλιξη της πορείας των επεμβάσεων στον ναό, αιτιολογώντας -κατά κάποιον τρόπο- τη σημερινή κατάσταση.

Το καμπαναριό, κτίσμα εξαιρετικής τεχνικής από πελεκητή πέτρα και πωρόλιθο, που  χρονολογείται από το 1915 σύμφωνα με εντοιχισμένη επιγραφή, υπέστη σοβαρότατες ζημιές από το σεισμό του 1995, με συνέπεια να καταπέσουν το άνω διάζωμα και η σκεπή του. Η επιλογή της άμεσης αποκατάστασης, μιας και ο ναός έπρεπε να ήταν λειτουργικός, οδήγησε σε λύση που δεν ανταποκρίνονταν στη σπουδαιότητα του μνημείου, με συνέπεια η όλη επισκευαστική παρέμβαση να χαρακτηρίζεται από λάθη -π.χ. ένα τοξωτό παράθυρο αντί για δύο, χαμηλότερο σε ύψος κ.α-  και κακοτεχνίες, έντονα ορατές σήμερα.

aig_4Ο κυρίως ναός του Αγίου Γεωργίου, είναι κτισμένος από το 1951 -με ακανόνιστο τοπικό μάρμαρο επιμελώς αρμολογημένο-, στη θέση του παλιότερου ναού που είχε πυρποληθεί και καταστραφεί από του Γερμανούς το 1943. Οι διαστάσεις του κυρίως κτίσματος είναι περιορισμένες για τις ανάγκες εξυπηρέτησης των θρησκευτικών τελετών και έτσι οι κατά καιρούς επεκτάσεις χωρίς ιδιαίτερες μελέτες, που βασιζόταν κυρίως σε δωρεές των πιστών και ελάχιστες μικρές χρηματοδοτήσεις, αποτελούσαν και τις μοναδικές λύσεις.

Πάντως το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε σήμερα. Και για το οποίο βέβαια δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι. Θεωρούμε ότι η συνέχιση των μικροπαρεμβάσεων  θα διογκώνει το πρόβλημα, παρά θα το βελτιώνει. Η συνύπαρξη διαφόρων δομικών στοιχείων -πέτρα, μάρμαρο, αλουμίνιο, τούβλο, σοβάς-, είναι φανερό ότι δημιουργεί την αίσθηση του «κιτς» για ένα ιερό χώρο που έπρεπε να συνταιριάξουν η απλότητα με την επιβλητικότητα.

Οι θέσεις και οι προτάσεις μας για την αντιμετώπιση του θέματος  συνοψίζονται στα παρακάτω:

-ενημέρωση για την εμπέδωση του αιτήματος για το συνολικό εξωραϊσμό του ναού του Αγίου Γεωργίου, στους απανταχού Μικροβαλτινούς και στην ευρύτερη τοπική κοινωνία .

- γενικότερη εκτίμηση ότι η όλη παρέμβαση θα πρέπει να έχει σαν αποτέλεσμα ένα ολοκληρωμένο αρμονικό ομοιογενές σύνολο, τόσο από αισθητικής όσο και από λειτουργικής πλευράς. Οι θέσεις μας δεν εμπεριέχουν συγκεκριμένες τεχνικές προτάσεις, γιατί αυτές αποτελούν αντικείμενο εξειδικευμένων επιστημόνων.

-τήρηση των νόμιμων διαδικασιών υποβολής του αιτήματος, μέσω του εφημέριού μας, στον αρμόδιο φορέα που είναι η Ι. Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης, για την έγκριση και εκπόνηση σχετικής μελέτης κατά πρώτον, προσδοκώντας στην άμεση ανταπόκριση του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, που έχει επιδείξει ξεχωριστό ζήλο και ευαισθησία σε ανάλογες περιπτώσεις.

-κοινοποίηση του αιτήματος στους τοπικούς φορείς -Δήμο, Νομαρχία, Περιφέρεια, βουλευτές του νομού-, ώστε να συνδράμουν για τη χρηματοδότηση του έργου, μέσα από σχετικά προγράμματα, μιας και το κόστος βέβαια αναμένεται να είναι αρκετά υψηλό.

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου -Αϊ Γιώρς για όλους εμάς-  αποτελεί για τους απανταχού Μικροβαλτινούς ένα σύμβολο ψυχικής ενότητας με το γενέθλιο τόπο και μνήμης.

Ας προσπαθήσουμε όλοι για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

“Μετά φόβου Θεού, Πίστεως” και ΕΛΠΙΔΟΣ…

 

Γ. Μ.

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack