Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012/ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

“ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ”: Η γένεση του Ακάθιστου Ύμνου με τη στήριξη του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης

...και η συμμετοχή των Μικροβαλτινών
.

PROtonPYLON24.10.12Ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής «Οι τρεις Ιεράρχαι», με τη γόνιμη παρουσία του στην πολιτιστική ζωή της πόλης αποφάσισε να ασχοληθεί ειδικά με τον Ακάθιστο Ύμνο, δίνοντας το παρόν στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Κοζάνης. Το ΔΗΠΕΘΕ, στηρίζοντας αυτή τη προσπάθεια, ήρθε σαν συνεργάτης, ώστε τελικά να προκύψει η θεατρική παράσταση «Προ των πυλών».

Ο Ακάθιστος Ύμνος απευθύνεται στη Θεοτόκο και είναι μια από τις σημαντικότερες δημιουργίες της Χριστιανικής παράδοσης.

Το έτος 626 ο εμπνευσμένος πατριάρχης Σέργιος  προΐσταται της σθεναρής αντίστασης των λιγοστών υπερασπιστών της Βασιλεύουσας, στην πολιορκία των Αβάρων & Περσών, ενώ ο νικητής και τροπαιούχος αυτοκράτωρ Ηράκλειος καθυστερεί να επιστρέψει από την Ασία. Χάριν στη πίστη και την ευλάβεια των Χριστιανών, αρωγός για τη τελική νίκη καταφθάνει η Υπέρμαχος Στρατηγός Θεοτόκος. Κάνοντας το θαύμα της, οι πολυάριθμοι πολιορκητές απωθούνται και τελικώς αποχωρούν από τα τείχη της Κωνσταντινούπολης.

Το έργο «Προ των πυλών» μας δείχνει πώς κάτω απ’ την πίεση των γεγονότων, γεννιέται ο Ακάθιστος Ύμνος στις ολονυχτίες, ενώ η πολιορκία εντείνεται.

Προετοιμασία και η διεύθυνση της χορωδίας : Τάσος Καγκαράς
Κείμενα : Νίκος Μανούδης
Σκηνοθεσία : Βιβή Νικοπούλου
Σκηνικά-κοστούμια : Ιωάννα Στεφανοπούλου
Μουσική επιμέλεια & αφήγηση : Γιάννης Καραχισαρίδης

Ρόλους ερμηνεύουν μέλη της χορωδίας και ηθοποιοί του ΔΗΠΕΘΕ

Θα δοθούν δύο παραστάσεις στην Αίθουσα Τέχνης, την Κυριακή 28 και την Δευτέρα 29 Οκτωβρίου στις 9 το βράδυ.

Η γενική είσοδος είναι 5 €.

Πληροφορίες στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ στην «Αίθουσα Τέχνης», στον ημιώροφο και στο τηλ. 24610-24062.

Σ.Σ. Στην παράσταση, με το Σύλλογο Ιεροψαλτών Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής «Οι τρεις Ιεράρχαι», συμμετέχουν σαν ηθοποιοί ή χορωδοί  και οι δικοί μας Μικροβαλτινοί Σάκης Τζιούτζιος -πρόεδρος του συλλόγου ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΑΙ-, Στέλιος Τζιούτζιος, Ελένη Τελιοπούλου-Τζιούτζιου και Γιάννης Μαστρογιαννόπουλος.