Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012/www.mikrovalto.gr

Θετικές γνωμοδοτήσεις Μ.Π.Ε. από την Περιφέρεια

Δ. Μακεδονίας για λατομείο μαρμάρου στο Τρανόβαλτο

και τον αναδασμό έκτασης 5.220 στρεμμάτων στους Λαζαράδες

.

tranovmarm.13.9.12_1Συνεδρίασε την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012 η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας  Δυτικής  Μακεδονίας, με αποκλειστικά θέματα ημερήσιας διάταξης από τη Δημοτική Ενότητα Καμβουνίων.

Οι αποφάσεις που πάρθηκαν στα αντίστοιχα θέματα έχουν ως εξής:

- Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία -8 υπέρ, 3 κατά- η γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: «Υφιστάμενο λατομείο μαρμάρου, έκτασης 24.280 τ.μ., στη θέση «Μπιστεριά» της Τ.Κ. Τρανοβάλτου της Δ.Ε. Καμβουνίων, του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού του Ν. Κοζάνης», ιδιοκτησίας της εταιρείας «ΑΦΟΙ Κ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΙ & ΣΙΑ Ο.Ε.».

Στο σκεπτικό των πλειοψηφούντων συμβούλων δόθηκε βαρύτητα στην γενικότερη κρίση και την ανεργία που μαστίζει την περιοχή, καθώς και στη στήριξη ενός τοπικού προϊόντος με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Στο σκεπτικό των μειοψηφούντων συμβούλων, κυριάρχησε η άποψη ότι πρέπει να γίνει ένας συνολικός σχεδιασμός για το μάρμαρο Τρανιβάλτου και να έρθει για ψήφιση μια ολοκληρωμένη πρόταση εκμετάλλευσης.

Και από τις δυο πλευρές πάντως δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην τήρηση των όρων για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, με την πρόταση να ενσωματωθεί στην απόφαση και διάταξη για τη διενέργεια τακτικών ελέγχων προς την κατεύθυνση αυτή.

Πάντως σύμφωνα με την κατατεθείσα πρόταση η αποκατάσταση του περιβάλλοντος θα ξεκινήσει μετά τον 5ο χρόνο εκμετάλλευσης.

Τέλος η παρούσα έγκριση αφορά την εκμετάλλευση του λατομείου για 10 έτη, με το πέρας της οποίας θα γίνει επανεξέταση του θέματος.

- Υπερψηφίστηκε ομόφωνα η γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου:  «Εκούσιος Αναδασμός τμήματος Β’ Λαζαράδων, έκτασης 5.220 στρεμμάτων, στην Τοπική Κοινότητα Τρανοβάλτου, της Δημοτικής Ενότητας Καμβουνίων του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας».

Αρμόδιος φορέας υλοποίησης του έργου θα είναι η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Γιώργος Μαστρ.