enperΣΟΣΠΕΡ 4nΣήμερα οι νομοί Κοζάνης και Φλώρινας αλλά και ολόκληρη η Δυτική Μακεδονία βρίσκονται στην αρχή μιας πρωτοφανούς ολικής καταστροφής και ερημοποίησης. Έχουν κλείσει ήδη κάποια εργοστάσια παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας και τα αντίστοιχα Ορυχεία όμως και τα υπόλοιπα υπολειτουργούν.

Αυτό έχει ήδη τις πρώτες συνέπειες στην ανεργία και στην οικονομία της Περιοχής:

Μέσα στο 2020 μόνο από τη λεγόμενη απολιγνιτοποίηση χάθηκαν 2.500 άμεσες θέσεις εργασίας!!! Και είμαστε ακόμα στην αρχή. Από δω και στο εξής όλα αυτά θα πάρουν χαρακτήρα χιονοστιβάδας με τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές κυρίως συνέπειες.

Εκτός όμως από την οικονομική καταστροφή της περιοχής, συντελείται και μια περιβαλλοντική καταστροφή με τεράστιες συνέπειες στην υγεία των κατοίκων:

  1. Η Περιοχή μας γίνεται σκουπιδότοπος μέσω της «Εγνατίας των απορριμμάτων» όπου θα μεταφέρονται για διαλογή και ταφή όλα τα σκουπίδια της Βόρειας Ελλάδας. Και το χειρότερο είναι ότι προβλέπεται εδώ να γίνεται η καύση των σκουπιδιών σε μονάδες παραγωγής Ενέργειας ισχύος από 60 έως 660 MW!!! Ταυτόχρονα και μέσα από αδιαφανείς και υπόγειες διαδικασίες, χωρίς καμία ενημέρωση των κατοίκων και των φορέων σχεδιάζουν να δημιουργήσουν χώρο απόθεσης υπολειμμάτων Αμιάντου (ΧΥΤΑΜ), ολόκληρης της Χώρας, στις πρώην εγκαταστάσεις των ΜΑΒΕ στο Ζιδάνι.
  2. Τα αντίστοιχα ορυχεία των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών που κλείνουν μένουν ορθάνοιχτα παρατημένα χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για συνέχιση της εκμετάλλευσης του λιγνίτη για εξωηλεκτρικές χρήσεις και χωρίς να υπάρχουν Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Εγκρίσεις Περιβαλλοντικών Όρων για αποκαταστάσεις. Αυτό πιθανά να δημιουργήσει μελλοντικά πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα (Αυταναφλέξεις- κατολισθήσεις – υδροφόρος κ.α). Δεν έχει γίνει καν η παραμικρή προσπάθεια αποκατάστασης στα εγκαταλειμμένα από χρόνια ορυχεία Βεγόρας, Βεύης και Κλειδιού.
  3. Εκτός των άλλων η περιοχή μας, επιλέγεται από τους κερδοσκόπους για να εγκατασταθούν τεράστια Αιολικά και Φωτοβολταϊκά Πάρκα. Οι εκτάσεις που θα καλυφθούν μόνο από τα Φ/Β ξεπερνάν τις 200.000 στρέμματα. Το αιολικό μόνο του Βέρμιου δεσμεύει 230.000 στρέμματα! Η Ισχύς που πρόκειται να εγκατασταθεί στην Περιοχή μας υπολογίζεται στα 9 GW (9.000 MW) όταν σε ολόκληρη τη Χώρα μετά από μια δεκαετία εγκαταστάσεων είναι γύρω στα 7 GW!!! Αυτά με μαθηματική ακρίβεια θα φέρουν καταστροφές στα δάση, στα βοσκοτόπια, στα χωράφια, στον υδροφόρο ορίζοντα, στο μικροκλίμα κλπ.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υλοποιηθούν τα καταστρεπτικά τους σχέδια για την περιοχή και για τις ζωές των κατοίκων της.

Κι όμως βρέθηκαν κάποιοι φορείς και κάποια στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, Βουλευτές, πολιτευτές, οικονομικοί παράγοντες κ.α. που στηρίζουν αυτές τις καταστροφικές, για την Περιοχή και τους κατοίκους της, επιλογές.

Υπάρχουν όμως και πάρα πολλοί φορείς και πολίτες που εξ αρχής όρθωσαν το ανάστημά τους και είπαν ΟΧΙ στην ερήμωση, ΟΧΙ στην καταστροφή του τόπου μας.   Οι αντιδράσεις όμως των εργαζομένων και των κατοίκων είναι αναντίστοιχες της καταστροφικής παρέμβασης που επιχειρείται στην Περιοχή μας. Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων καταλαβαίνει ή διαισθάνεται πως αν υλοποιηθούν όλα αυτά, δεν θα υπάρχει μέλλον για τους ίδιους στην περιοχή, γι αυτό και τάσσονται ενάντια.

Κάτω από αυτές τις καταστάσεις δημιουργήθηκε και η κινηματική συλλογικότητα βάσης «Ενέργεια –Περιβάλλον SOS» και έχει στόχο να συνεργαστεί με όλες τις συλλογικότητες της Περιοχής που έχουν διάθεση να αγωνιστούν ενάντια στην επερχόμενη καταστροφή.

 

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος που προτείνουμε είναι:

  • Η συνέχιση της λειτουργίας των μονάδων που εκπληρούν τα περιβαλλοντικά όρια ή μπορούν μέσα από αναβαθμίσεις να τα πιάσουν.
  • Το σταμάτημα των φαραωνικών εγκαταστάσεων Αιολικών και Φωτοβολταϊκών στην Περιοχή (άνω των 9 γιγαβάτ!), προκειμένου να καθοριστεί η φέρουσα ικανότητα της περιοχής με βάση τη Συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αειφορικής προστασίας του περιβάλλοντος.
  • Οι εκτάσεις των πρώην ορυχείων να φύγουν από τη ΔΕΗ και να επαναποδοθούν στην Κοινωνία της περιοχής όπου ουσιαστικά ανήκουν.

Σ’ αυτή την προσπάθεια χωράνε όλοι όσοι συμφωνούν στο παραπάνω βασικό πλαίσιο, οι άξονες του οποίου θα αναπτυχθούν αναλυτικά και κατά τομέα μέσα από μαζικές και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες της κίνησης, που θα είναι ανοιχτές σε όλους τους Πολίτες της Περιοχής. Δεν κάνουμε κομματικούς, φυλετικούς, θρησκευτικούς ή άλλους διαχωρισμούς. Η κίνηση αυτή θα έχει τα δικά της όργανα, που θα αποφασίζουν μέσα από συλλογικές διαδικασίες για την πορεία και τη δράση της.

Κοζάνη 15/2/21     «Ενέργεια –Περιβάλλον SOS»

 

Τα Ιδρυτικά Μέλη- Ενέργεια Περιβάλλον ΣΟΣ

  1. Αντωνακάκη Σοφία:    Εικαστικός - Φλώρινα
  2. Ασαλουμίδης Κώστας: Πρόεδρος του Συνδικάτου Ενέργειας «Εργατική Αλληλεγγύη»
  3. Ασπράγκαθος Αβράμ:   Μαθηματικός. Ιδ. Υπάλληλος
  4. Βαβλιάρας Δημήτρης:     Μουσικός. Καλλιτέχνης φωτογράφος. Μέλλος ΑντιΧΥΤΑΜ
  5. Βουδούρη Πηνελόπη:     Άνεργη
  6. Βουνοτριπίδης Νίκος:     Εργαζόμενος στις τηλεπικοινωνίες. Μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών Πτολεμαΐδας.
  7. Γεωργαντά Αγγέλα:       Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π. Μέλος του «Ανοικτού Δικτύου Πολιτών Φλώρινας - Ελεύθερα Βουνά»
  8. Γεωργιάδης Γιώργος:     Πολιτικός Μηχανικός
  9. Γιαννάκης Νίκος:             δρ. Βιολόγος, Περιβαλλοντολόγος. Μέλος του «Ανοικτού Δικτύου Πολιτών Φλώρινας - Ελεύθερα Βουνά»
  10. Γκατζόφλιας Θωμάς:   Πρ. Νομαρχιακός Σύμβουλος, Διαχειριστής της ιστιοσελίδας «Η Πολιτεία της ουτοπίας»
  11. Διαμαντόπουλος Βαγγέλης: Τεχνίτης τηλεπικοινωνιών. Πρώην Βουλευτής
  12. Διαμαντόπουλος Γιώργος:       Ηλεκτρολόγος Τεχνολόγος Μηχανικός
  13. Δότσιου Βασιλική:                     Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας
  14. Θεοδωρίδου Αναστασία:       φοιτήτρια Μηχ/μηχ ΠΔΜ
  15. Καδόγλου Θεοδόσης:           Μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών Πτολεμαΐδας.
  16. Καραδιάκος Παναγιώτης:   Τοπογράφος ΥΗΣ Πολυφύτου
  17. Καρανίκου -Βαρταλά Φωτεινή:           Σχεδιάστρια
  18. Καρανικολόπουλος Αθανάσιος.   Δημόσιος Υπάλληλος
  19. Καρώνης Θόδωρος:         Μηχανολόγος Μηχανικός
  20. Κατσέλας Βασίλης:         Μηχανικός - ιδιωτικός υπάλληλος
  21. Κολοβός Χρήστος:       δρ. Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ
  22. Κούκου Κατερίνα:           Συνεταιριστικό Βιβλιοπωλείο
  23. Κωνσταντινίδης Σπύρος: Ιδ. Υπάλληλος «Πρωτοβουλίας Πολιτών Πτολεμαΐδας.
  24. Λαμπρίδης Γιάννης:       Μισθωτός,Πολιτικός Μηχανικός
  25. Λιοσάτος Αλέξιος:          Οδοντίατρος
  26. Μηχαηλίδης Ιωσήφ:       Οικονομολόγος
  27. Μουρουζίδης Παύλος:   Χημικός Μηχανικός. Λογοτέχνης Συγγραφέας
  28. Μπρόβα Ελένη:               Υγειονομικός Ορυχείων ΔΕΗ
  29. Νιάκας Αθανάσιος:       τ. Γρ. του Συνδικάτου Ενέργειας «Εργατική Αλληλεγγύη»
  30. Νόβας Θωμάς:                 Δάσκαλος
  31. Όροβας Χρήστος:          Μέλος Ε.ΔΙ.Π Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
  32. Παπαδοπούλου Χρυσούλα:    Στέλεχος Κοινωνικής Οικονομίας.
  33. Παπαδόπουλος Χρήστος:       Ηλεκτρολόγος Τεχνολόγος Μηχανικός
  34. Πράσσος Στέφανος:             Μέλος Περιφερειακού Συμβουλίου Δ. Μακεδονίας
  35. Σαββίδης Γιώργος:               Προγραμματιστής. Ελεύθερος Επαγγελματίας
  36. Σιώμου Τάσα:                         Φιλόλογος
  37. Τσέλος Ιάσωνας:                   φοιτητής Μηχ/μηχ ΠΔΜ
  38. Τόλης Βαγγέλης:               Χημικός Μέλος Ε.ΔΙ.Π Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
  39. 39.Τσουφλίδης Αντώνης:     Τεχνολόγος Μηχανολόγος μηχανικός-Εργαζόμενος στην Εστίαση
  40. Χαραλαμπάκη Δήμητρα: φοιτήτρια Μηχ/μηχ ΠΔΜ

enperΣΟΣΠΕΡ 4n