MAVE111 2Το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων ορίζει το Ζιδάνι ως περιοχή διάθεσης αμιάντου. Όταν η ΔΙΑΔΥΜΑ αγόρασε τα 800 στρέμματα από τη ΔΕΗ το 2016 για να κατασκευάσει το ΣΔΙΤ Διαχείρισης Απορριμμάτων,

...υποχρεώθηκε να δεχθεί προς ταφή 15.000 τόνους αμιάντου της επιχείρησης σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους. Αν και η ΔΙΑΔΥΜΑ διέθετε προσωρινό χώρο ταφής στην Καρδιά στα όρια του δήμου Εορδαίας, δεν μπόρεσε ποτέ να εναποθέσει εκεί τον αμίαντο .Διότι δεν αδειοδοτήθηκε ποτέ , μιας και ήταν αντίθετος τόσο ο δήμος Εορδαίας , όσο και η πρώην περιφερειακή αρχή. Ο αμίαντος της ΔΕΗ ταξίδευε στη Γερμανία με 400-500 ευρώ τον τόνο και ο υπόλοιπος θαβόταν αλλού…

Πράγματι ο Χώρος Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων ( ΧΔΒΑ) της ΔΕΗ ΑΕ στην Καρδιά Πτολεμαΐδας αποτελούσε μέχρι πριν από χρόνια έναν αδειοδοτημένο χώρο διάθεσης αμιάντου, αλλά είχε αποκλειστεί από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή. Όπως ανέφερε και δελτίο τύπου στις 18 Νοεμβρίου του 2016 «’Ηρθε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (1.11.2016), με την οποία εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του σχεδίου Αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ).Η απόφαση, που υιοθετεί πλήρως τις θέσεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, προβλέπει τη χρήση των ΜΑΒΕ για τη διάθεση των αποβλήτων αμιάντου που παράγονται μόνο στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας». Η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Ελισάβετ Παναγιωτίδου είχε αναφέρει ξεκάθαρα :«Η θέση μας είναι ότι η Δυτική Μακεδονία και καθώς γίνεται προσπάθεια αποκατάστασης των ΜΑΒΕ, θα μπορούσε σε περίπτωση αποδοχής αποβλήτων από άλλες Περιφέρειες και με βάση την αρχή της «εγγύτητας», να δεχτεί μόνο τη διαχείριση αμιάντου, κι αυτό με ταυτόχρονη ανταλλαγή δικών μας αποβλήτων σε άλλες Περιφέρειες. Τόσο στο χωροταξικό πλαίσιο, όσο και στον Περιφερειακό σχεδιασμό που συμφωνείται, έχουν καθαρά αποκλειστεί οι χώροι των ορυχείων (της ΔΕΗ) ως χώροι υποδοχής αποβλήτων.»

Η πρόταση της ΔΙΑΔΥΜΑ στην Επιτροπή περιβάλλοντος είναι καθαρή. Όπου και να γίνει ο ΧΥΤΑΜ μπορεί η διαδημοτική επιχείρηση να τον διαχειριστεί και τα έσοδα να πάνε στους δήμους. Ο περιφερειακός σχεδιασμός προβλέπει όμως τα ΜΑΒΕ. Η προηγούμενη περιφερειακή αρχή αλλά και το Δ.Σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ είχε απορρίψει τη δημιουργία χώρου απόθεσης αμιάντου στο Νότιο Πεδίο. Ο χώρος των ΜΑΒΕ στο Ζιδάνι ανακινήθηκε από τον προηγούμενο περιφερειάρχη, ο οποίος και απέρριψε κάθε άλλη εναλλακτική.

Ο προβλεπόμενος χώρος στο Ζιδάνι προβλέπει την αποθήκευση 200.000 τόνων αμιάντου από όλη την χώρα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χώρος ταφής , μιας και έχουν κλείσει τα πρώην ΜΑΒΕ. Φυσικά το ΠΕΣΔΑ αναφέρει το Ζιδάνι ως χώρο ταφής μόνο για τον αμίαντο της Δυτικής Μακεδονίας και μόνο και πρέπει να αναθεωρηθεί αν τελικά ισχύσει κάτι διαφορετικό.

Ιωάννα Παπαδημητρίου/prlogos.gr

MAVE111 2