papadimitriou-apostΟ εμβολιασμός υπήρξε θαυμαστό άλμα της ιατρικής επιστήμης. Χάρη σ’ αυτόν λοιμώδεις ασθένειες που αποτελούσαν στο παρελθόν μάστιγες για τις ανθρώπινες κοινωνίες έχουν δαμαστεί και κάποιες έχουν εξαφανιστεί.

Με βάση το δεδομένο αυτό ήταν αδιανόητο πριν από μερικές δεκαετίες να αμφισβητηθεί η μεγάλη αξία του εμβολιασμού. Κατά το τελευταίο διάστημα στη χορεία των εμβολίων προστέθηκαν και άλλα για ηλικιωμένους. Παράλληλα όμως αναπτύχθηκε στις δυτικές χώρες και κίνημα κατά του εμβολιασμού με κύριο επιχείρημα ότι στα εμβόλια εμπεριέχονται ουσίες, οι οποίες βλάπτουν σοβαρά την υγεία. Ανακοινώθηκε όμως ότι εξ αιτίας της στάσης γονέων, που αποφεύγουν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, είχαμε έξαρση κατά τα τελευταία έτη κάποιων ασθενειών, όπως η ιλαρά και η φυματίωση. Βέβαια και η είδηση αυτή, όπως και πολλές άλλες είναι αρκούντως συσκοτισμένη. Είναι πράγματι μεγάλος ο αριθμός των γονέων, που στηρίζουν το κίνημα κατά των εμβολιασμών, ή η εντεινόμενη φτώχια και η ραγδαία υποχώρηση του κοινωνικού κράτους καθιστούν αδύνατο τον εμβολιασμό στα παιδιά οικογενειών που βιώνουν κάτω από το όριο της φτώχιας; Είναι πάντως αναμφισβήτητο ότι η παγκόσμια κοινότητα απέτυχε παταγωδώς να φέρει σε πέρας με επιτυχία το μεγαλόπνοο πρόγραμμα εμβολιασμού παιδιών στις φτωχές χώρες, επειδή κατέστη αδύνατο να συγκεντρωθούν τα ποσά που απαιτούνταν.  

                Η ιατρική επιστήμη, αν και καθημερινά κάνει θαυμάσιες, εκπληκτικές, προόδους, βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις που απειλούν το είδος μας. Το AIDS συγκλόνισε για διάστημα τη διεθνή γνώμη και προκάλεσε μεγάλο αριθμό θυμάτων ιδίως στις φτωχές χώρες. Δεν έγινε τότε ευρέως γνωστή η στάση μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών που κατέφυγαν στα διεθνή δικαστήρια, για να επιτύχουν την απαγόρευση αντιγραφής πανακρίβων φαρμάκων από φτωχές χώρες, όπως η Ινδία, προς αντιμετώπιση της νόσου. Και βέβαια γνώριζαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νοσούντων στις χώρες αυτές θα πέθαιναν, αν δεν είχαν στη διάθεσή τους γενόσημα φάρμακα, λόγω οικονομικής αδυναμίας να προμηθευθούν τα αυθεντικά.

                Τελευταία τα ερευνητικά εργαστήρια επιδίδονται σε εργώδεις προσπάθειες, ώστε να θέσουν στη διάθεση των ανθρώπων εμβόλια πριν νέες ασθένειες εξελιχθούν σε μάστιγες. Μία από αυτές ήταν, πριν από 11 έτη, μορφή γρίπης, που την προκαλούσε στέλεχος γνωστό ως Η1Ν1. Ο χώρα μας είχε προμηθευθεί μεγάλο αριθμό εμβολίων προς αντιμετώπισή της. Κάποιοι γιατροί είχαν τοποθετηθεί τότε ευθαρσώς κατά του εμβολιασμού και πολύ μικρός αριθμός συμπατριωτών μας είχε σπεύσει να εμβολιασθεί. Στις ημέρες μας ο πλανήτης δοκιμάζεται από κορωνοϊό, ο οποίος έχει επιφέρει ήδη κατά πολύ μεγαλύτερη αναστάτωση. Εργώδεις είναι οι προσπάθειες των ερευνητικών εργαστηρίων για την επίσπευση παρασκευής εμβολίου προς αντιμετώπιση της νόσου. Ήδη επίκειται η κυκλοφορία του στην αγορά.

Η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται όμως σε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση. Πολλοί, ιδίως μεγάλης ηλικίας, περιμένουν εναγωνίως το εμβόλιο, προκειμένου να λυτρωθούν από το άγχος και το φόβο πιθανής προσβολής με ενδεχόμενη την κατάληξη. Άλλοι διαδίδουν ψιθύρους περί της επικινδυνότητας αυτού, καθώς θα έχει χαρακτηριστικά πολύ διαφορετικά από τα μέχρι τώρα εμβόλια. Δεν περιορίζονται στην επισήμανση ότι θα περιέχει απλά και μόνο ουσίες βλαπτικές για τον οργανισμό μας, όπως υποστηρίζουν οι μέχρι πρότινος πολέμιοι των εμβολιασμών. Επεκτείνονται στην προβολή κινδύνων κατά πολύ πιο σοβαρών όπως η δυνατότητα επίδρασης επί του DNAτου οργανισμού μας και άλλη της εμφύτευσης στοιχείων παρακολούθησής μας. Η νανοτεχνολογία, υποστηρίζουν, κατέστησε ήδη εφικτό αυτό. Αλήθεια ή ψεύδος; Αν ισχύει το πρώτο, ας μη περιμένουμε να το αποκαλύψουν οι αρμόδιοι. Θα το τηρήσουν ως επτασφράγιστο μυστικό. Αν είναι ψέμα, έπρεπε ήδη να καταγγείλουν τους σκευωρούς, ιδία τους ειδικούς επιστήμονες, ελάχιστους βέβαια, με διεθνές κύρος, που επισημαίνουν τους κινδύνους από το νέου τύπου εμβόλιο. Μήπως και αυτοί οι λίγοι συμβάλλουν στο να ενταθεί η σύγχυση; Να δεχθούμε ότι πλήθος ερευνητών έχουν υποταγεί και υπηρετούν καταχθόνιο σχέδιο κατά της ανθρωπότητας; Είναι φρικιαστικό! Όσο για την εμφύτευση μικροεπεξεργαστών, είναι πιο εύκολο το σύστημα να οργανώσει τη συστηματική παρακολούθησή μας μέσω των κινητών τηλεφώνων της επόμενης γενιάς. Πάντως στο διαδίκτυο οι αναρτήσεις επί του θέματος εντείνονται και διαχέονται οι απόψεις σε μεγάλο αριθμό πολιτών παγκοσμίως, ιδίως της νέας γενιάς. Βέβαια η αντιμετώπιση από πλευράς του συστήματος εξουσίας είναι απλή, μέσω των ελεγχόμενων ΜΜΕ: Θεωρία συνομωσιολογίας.

                Ας διατυπώσουμε κάποιες σκέψεις. Είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση ότι ο πλανήτης βαίνει προς μορφή βελούδινης δικτατορίας. Δεν χρειάζονται πλέον συλλήψεις και εγκλεισμοί. Αρκεί ο τρόμος. Οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις έχουν παραδοθεί άνευ όρων στο οικονομικό σύστημα, το οποίο διαφεντεύει τον πλανήτη. Πού στοχεύει αυτό, ασφαλώς δεν θα μας το γνωστοποιήσει. Οι μυστικές λέσχες, στις οποίες λαμβάνονται οι αποφάσεις, συνέρχονται κανονικά, με εξαιρέσεις σε κάποια πανδημία, όπως εφέτος. Πάντως είναι γνωστό ποιοί καλούνται να συμμετάσχουν κατά καιρούς. Αλλά ο μέσος πολίτης αντί να ενημερώνεται προτιμά να λαμβάνει την ημερήσια δόση φόβου ή να διασκεδάζει με φθηνές σειρές της μικρής οθόνης.

                Θα είναι η εσπευσμένη διάθεση του εμβολίου χωρίς συνέπειες; Πού διεξάγονται οι πειραματικοί εμβολιασμοί και ποιοι οι εθελοντές, αν πράγματι είναι εθελοντές; Κατά το παρελθόν διέρρευσαν πληροφορίες ότι πειραματικοί εμβολιασμοί σε παιδιά φτωχών χωρών Αφρικής και Ασίας οδήγησαν σε θάνατο αρκετά από αυτά. Αλλά τα παιδιά εκεί είναι αναλώσιμα. Οι ισχυροί σιωπούν ακόμη και στις καταγγελίες αρπαγής παιδιών του δρόμου, τα οποία γίνονται εν ζωή «δωρητές» οργάνων! Εταιρεία έρευνας ζήτησε από την ΕΕ να την απαλλάξει από την ευθύνη για «παράπλευρες» απώλειες εκ του εμβολιασμού. Πόσες θα είναι άραγε αυτές; Γιατί εντείνεται ο λόγος περί υποχρεωτικού εμβολιασμού και οι κυβερνήσεις ήδη έχουν νομοθετήσει, ώστε να κατασταθεί αυτός δυνατός κατά παρέκκλιση από το Σύνταγμα, στο οποίο γίνεται λόγος για ατομικές (όχι προσωπικές) ελευθερίες; Οι πολιτικοί θα αποφασίσουν για ιατρική πράξη; Γιατί ο μεγιστάνας της πληροφορικής, μέσω του ιδρύματός του, προσφέρει πολύ μεγάλα ποσά στην έρευνα και διαχέει το μεγαλόπνοο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού του συνόλου των πολιτών του πλανήτη; Ήδη γράψαμε ότι δεν κατέστη δυνατός ο εμβολιασμός των παιδιών στις φτωχές χώρες, στόχο που είχε θέσει η UNICEFπρο ετών. Γιατί ο ίδιος, και δεν είναι ο μόνος, εμφανίζεται ως υπέρμαχος της μείωσης του πληθυσμού του πλανήτη; Στον χορό των υποστηρικτών του υποχρεωτικού εμβολιασμού και της τήρησης μητρώου εισήλθε και ο «κομμουνιστής» πρόεδρος της Κίνας. Έτσι εξηγούνται και οι χωρίς φόβο επενδύσεις των πλουτοκρατών στο έδαφος της χώρας αυτής.

                Στην διάχυση του φόβου μετέχουν και χριστιανοί, οι οποίοι συνδέουν τα διαδιδόμενα με τα γραφόμενα στο βιβλίο της Αποκαλύψεως περί σφραγίσματος κατά τους εσχάτους για τους χριστιανούς καιρούς, πιστεύοντας ότι βιώνουμε αυτούς. Έτσι συμπληρώνεται το φάσμα του φόβου, αν όχι τρόμου. Όμως δεν είναι ο φόβος που οδηγεί τους ανθρώπους στη μετάνοια, αλλά η αγάπη η οποία «έξω βάλλει τον φόβον» (Α΄ επιστολή Ιωάννου).

«ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ»

papadimitriou-apost