deh arsyΜε αστείους τακτικισμούς και επικίνδυνες «ακροβασίες» ο Περιφερειάρχης Δ.Μ κ. Κασαπίδης και η παράταξή του κατάφερε να μη βάλει καν σε ψήφιση, στη συνεδρίαση του Π.Σ.Δ.Μ που έγινε με μοναδικό θέμα το masterplan...

...που επί της ουσίας είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης για την αποβιομηχάνιση και ερημοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας. Προφανώς για να μη δυσαρεστήσει την Κυβέρνηση της ΝΔ και τον κ. Μουσουρούλη, η Περιφερειακή αρχή έθεσε σε ψηφοφορία την εισήγηση της πλειοψηφίας και όχι το ίδιο το masterplan φοβούμενοι ίσως και το αποτέλεσμα αφού υπήρξε ήδη η απόρριψη του σχεδίου από το Π.Σ. Πελοποννήσου.

Το δεύτερο ατόπημα του Περιφερειάρχη και της παράταξής του είναι ότι χρησιμοποίησε ως εφεδρεία την ψήφο του Χρησαυγήτη συμβούλου ο οποίος εμφανίστηκε στο τέλος της Συνεδρίασης και ψήφισε την πρόταση του Περιφερειάρχη, ενώ δεν είχε εμφανιστεί καθόλου ούτε σ αυτή ούτε στις τέσσερις προηγούμενες συνεδριάσεις που ακολούθησαν την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης. Υπενθυμίζουμε ότι υπήρξαν επιστολές και από την «Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία» και από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» για αποπομπή του εκπροσώπου της Χ.Α από το Π.Σ…

Εν ολίγοις, ο Περιφερειάρχης αγνοώντας ότι η Ευρωβουλή συζητά να αποπέμψει τον Λαγό από μέλος του Ευρωκοινοβουλίου, έβγαλε το «Λαγουδάκι» από το καπέλο του! Για την ιστορία θυμίζουμε ότι ήταν ο ίδιος ο Λαγός που έδωσε το Χρίσμα της Χρυσής Αυγής για την Περιφέρεια Δ.Μ στον νυν Π. Σύμβουλο Χρήστο Σαββουίδη, μέσα από τη «συνέλευση της μπυραρίας» που έγινε στην Αναράχη.

Η συγκεκριμένη συζήτηση του ΠΣ όμως έδωσε και το έναυσμα για μια διαλυτική τάση στη περιφερειακή ενότητα, αφού τα Γρεβενά και η Καστοριά επικεντρωθήκαν στην αδικία της μοιρασιάς της «πίτας του οφέλους» από το master plan και την εξαίρεση αυτών των δύο Περιφερειακών ενοτήτων. Η συζήτηση αυτή λειτουργεί αποπροσανατολιστικά και ενισχύει τον κοινωνικό αυτοματισμό, θέτοντας σε επισφάλεια την κοινωνική συνοχή όλης της περιφέρειας. Το διακύβευμα δεν είναι "ποιος θα πάρει τα περισσότερα και ποιος τα λιγότερα". Οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας πρέπει ενωμένα να αντισταθούν και να απορρίψουν το κυβερνητικό πλάνο, γιατί ουσιαστικά είναι ένα ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας σε ξένα συμφέροντα σε βάρος συνολικά των κοινωνικών συμφερόντων των περιοχών μας.

Επί της ουσίας του θέματος, η εισήγηση της πλειοψηφίας και οι λεονταρισμοί του Περιφερειάρχη πως «δεν θα επιτρέψει να κλείσουν οι μονάδες αν πρώτα δεν έχουν δημιουργηθεί οι αντίστοιχες θέσεις εργασίας» δεν έχουν καμία αξία αφού δεν εναντιώνεται ούτε φραστικά στο σχέδιο της Κυβέρνησης που έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή.

Όμως εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους και οι παρατάξεις της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου που παραμένουν δέσμιες της πολιτικής των ΗΠΑ και της ΕΕ. Οφείλουν να πάρουν ξεκάθαρα θέση για την παράταση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων με βάση τα αποθέματα, για την αποκατάσταση των Ορυχείων από τη ίδια τη ΔΕΗ, για την επαναπόδοση των εδαφών στην κοινωνία και το άμεσο σταμάτημα όλων των καταστροφικών εγκαταστάσεων Αιολικών και Φωτοβολταϊκών στην Περιοχή.

Μέσα από τις συζητήσεις που έγιναν όλο αυτό το διάστημα και τον ουσιαστικό ρόλο που έπαιξε σ αυτές το Περιφερειακό μας Σχήμα «ΑΡ.ΣΥ ΑΝΑΤΡΟΠΗ» πλέον όλα έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα και στους πιο δύσπιστους.

Οι λιγνιτικές μονάδες δεν κλείνουν ούτε για περιβαλλοντικούς ούτε για οικονομικούς λόγους. Υπάρχουν τεράστια ξένα και ντόπια συμφέροντα που κερδίζουν από αυτές τις αλλαγές όχι μόνο οικονομικά και πολιτικά αλλά κυρίως γεωστρατηγικά.

Από τη μια πλευρά βρίσκονται τα συμφέροντα, ΗΠΑ- ΕΕ- Πολυεθνικού και ντόπιου Κεφαλαίου που εξυπηρετούν η κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα αστικά κόμματα και από την άλλη οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι κτηνοτρόφοι, οι αγρότες και ο λαός της Περιοχής μας.

Η «Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία» υποστηρίζει σταθερά ότι πρέπει να συνεχιστεί και στο μέλλον η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων και καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της Περιοχής μας να σηκώσει για άλλη μια φορά τη σημαία του αγώνα για να μην περάσουν τα σχέδια της Κυβέρνησης και του Κεφαλαίου για ερημοποίηση της Περιοχής και την ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση της Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Μαζί με τους εργαζόμενους και το λαό της Περιοχής μας απαιτούμε:

ü  Συνέχιση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων

ü  Περιβαλλοντική αποκατάσταση των πρώην ορυχείων με ευθύνη της ΔΕΗ

ü  Επαναπόδοση όλων των εδαφών στην κοινωνία της Περιοχής

ü  Σταμάτημα κάθε σχεδίου περαιτέρω εγκατάστασης αιολικών και Φωτοβολταϊκών στην Περιοχή μας

ü  Επιδότηση των ανέργων (2.500) που έχει δημιουργήσει ήδη η απολιγνιτοποίηση και αυτών που δημιουργεί καθημερινά για όσο καιρό θα χρειαστεί να αποκατασταθούν εργασιακά

Κοζάνη 7/12/2020

Το Γραφείο Τύπου της «Αριστερής Συμπόρευσης για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»

deh arsy