arsy293Σε κυβερνητική φιέστα εξελίχθηκε η παρουσίαση του masterplan από τον συντονιστή του ΣΔΑΜ κ. Μουσουρούλη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας που έγινε χθες 26/11/20.

Η κυβέρνηση της ΝΔ μέσω του κ. Μουσουρούλη παρουσίασε ένα «σχέδιο» που όπως αποδείχτηκε, με τον πιο επίσημο τρόπο, ορθώς χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως «έκθεση ιδεών». Με επιλεκτικά και ελλιπή στοιχεία προσπάθησε, αποτυχημένα, να δικαιολογήσει το κλείσιμο εργοστασίων και ορυχείων της ΔΕΗ σπέρνοντας φτώχεια και ανεργία στην Περιοχή, περεταίρω αστάθεια στο ηλεκτρικό σύστημα και ολική ενεργειακή εξάρτηση της Χώρας. Δέσμια των συμφερόντων ξένων και ντόπιων ενεργειακών ομίλων η κυβέρνηση της ΝΔ θυσιάζει τη μοναδική σχεδόν ενεργειακή πηγή της χώρας που είναι ο λιγνίτης.

Σε ότι αφορά τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και εισοδήματος στην Περιοχή για να αντικαταστήσει αυτά που χάνονται δεν παρουσιάστηκε καμία ουσιαστική δέσμευση αποδεικνύοντας ότι μόνο τυχαία δεν ήταν η απάντηση του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη «κάτι θα βρουν να κάνουν κι αυτοί».

Τραγικές φιγούρες οι κυβερνητικοί βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας οι οποίοι έκαναν αγωνιώδεις προσπάθειες να στηρίξουν τις κυβερνητικές επιλογές αδιαφορώντας για τα πραγματικά συμφέροντα του λαού της περιοχής και της Χώρας.

Απογοήτευση έσπειραν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αφού έχουν συμφωνήσει και έχουν αποδεχθεί τον «ξαφνικό θάνατο» της λιγνιτκής παραγωγής, ψάχνουν πλέον να αφήσουν κάτι στους «κληρονόμους» έτσι «εις ανάμνησιν του τεθνεόντος».

Στο ίδιο «μήκος κύματος», με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, και οι Δήμαρχοι της Περιοχής οι οποίοι απλά προσπάθησαν να πείσουν πόσο ιδιαίτεροι είναι οι Δήμοι τους και πρέπει να πάρουν κάτι από την ανύπαρκτη πίτα αλλά δεν έφεραν ούτε μια αντίρρηση για την αποβιομηχάνιση και την ερημοποίηση της Περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηκε μέσω του ΥΠ.ΕΝ δελτίο τύπου της κυβερνητικής επιτροπής για τη «δίκαιη μετάβαση» στο οποίο αναφερόταν πως «έγινε αποδεκτό το master plan στην τελική του εκδοχή». Αυτό αποδεικνύει περίτρανα πόσο προσχηματική και άνευ σημασίας ήταν η διαβούλευση και οι συζητήσεις του κυρίου Μουσουρούλη με Φορείς της Περιοχής.

Η «κυβερνητική επιτροπή» δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα αφού αποφάσισε πριν ακόμα γίνει η παρουσίαση του masterplan και οι προτάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου δείχνοντας για ακόμη μια φορά πόση «βαρύτητα» δίνει στις προτάσεις των φορέων.

Η «Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία» υποστηρίζει σταθερά ότι πρέπει να συνεχιστεί και στο μέλλον η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων και καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της Περιοχής μας να σηκώσει για άλλη μια φορά τη σημαία του αγώνα για να μην περάσουν τα σχέδια της Κυβέρνησης και του Κεφαλαίου για ερημοποίηση της Περιοχής και την ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση της Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Κοζάνη 27/11/2020

Το Γραφείο Τύπου της «Αριστερής Συμπόρευσης για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»