Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Νέα παράταση για υποβολή ηλεκτρονικών

φορολογικών δηλώσεων 2012

.
taxesnet2_13.7.12ΠΑΡΑΤΑΣΗ έως τις 31 Ιουλίου έδωσε τελικά το υπουργείο Οικονομικών στην προθεσμία (που κανονικά λήγει στις 16 Ιουλίου) για την υποβολή ηλεκτρονικών δηλώσεων φόρου εισοδήματος, προφανώς λόγω του ότι μέχρι σήμερα μόνο 2 στους 5 φορολογουμένους έχουν υποβάλει τη φορολογική δήλωσή τους.
Με ορατό τον κίνδυνο μαζικής κατάθεσης φορολογικών δηλώσεων (η οποία θα έφερνε το ηλεκτρονικό σύστημα TAXISnet στα όριά του) το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να δώσει νέα παράταση στην καταληκτική προθεσμία, η οποία θα είναι και η τελευταία, όπως υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Για να αποτρέψει τους φορολογουμένους από το να υποβάλουν την ηλεκτρονική δήλωσή τους την τελευταία στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι «ανεξαρτήτως του χρόνου υποβολής η βεβαίωση του φόρου θα έχει ακριβώς την ίδια μεταχείριση». Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος βεβαίωσης για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν από εδώ και πέρα, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο Ιούλιος ή ο Αύγουστος. Δηλαδή η πρώτη δόση πληρωμής του φόρου θα πρέπει να γίνει έως το τέλος Αυγούστου ή στο τέλος Σεπτεμβρίου. 

Η διευκρίνιση αυτή στοχεύει ουσιαστικά στο να μην καθυστερήσουν οι φορολογούμενοι την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.  Το υπουργείο Οικονομικών ζητεί επίσης από τους φοροτεχνικούς να κατανείμουν χρονικά την υποβολή των δηλώσεων των πελατών τους προκειμένου να μην υποβάλουν το μεγάλο όγκο στο τέλος του μήνα. Βέβαια σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το υπό εξέταση σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για καταβολή του φόρου εισοδήματος με δόσεις που θα μπορούν να φτάσουν τις 10 (ανάλογα με το οικογενειακό εισόδημα του φορολογουμένου).

Με άλλη απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών παρατείνεται η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο έως τις 31 Ιουλίου (η οποία κανονικά λήγει στις 16 Ιουλίου), προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι οι οποίοι εισπράττουν τη μισθοδοσία τους το δεύτερο 15ήμερο του μήνα. Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως τις 29 Φεβρουαρίου 2012, ύψους έως 10.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα, έως 75.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα και το ελάχιστο ποσό δόσης είναι τα 100 ευρώ. Ο αριθμός των δόσεων είναι έως 24, αλλά υπό προϋποθέσεις μπορεί να αυξηθεί έως τις 60 (αν ο φορολογούμενος αποδείξει πραγματική οικονομική αδυναμία). Υπό εξέταση βρίσκεται σχέδιο για μόνιμη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο με 60 δόσεις, οι οποίες δεν θα ξεπερνούν το 30% του εισοδήματος του φορολογουμένου.

Η τρίτη παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών αφορά την υποβολή της δήλωσης ακινήτων Ε9 έως τις 30 Νοεμβρίου 2012 καθώς η ηλεκτρονική πύλη του TAXISnet για το έντυπο Ε9 δεν έχει ανοίξει ακόμα.

Του Στέλιου Κράλογλου

express.gr