konstantinidis 2Από τις 7 Νοεμβρίου, στη χώρα μας εφαρμόζονται εκτεταμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, αντίστοιχα με εκείνα άλλων χωρών σε όλον τον κόσμο.

Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται και δραστικοί περιορισμοί στην κοινωνική και οικονομική λειτουργία, ακόμα και στην κινητικότητα των πολιτών.

Οι επιπτώσεις τους για τη χώρα και τους πολίτες είναι επώδυνες, αλλά η ένταση της απειλής δεν επέτρεπε δισταγμούς. Μακρύς και ο κατάλογος των ατομικών, οικογενειακών, συλλογικών και εθνικών γεγονότων που στερηθήκαμε για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Κανονικά, η καθολικότητα των μέτρων δεν θα επέτρεπε παρεκκλίσεις, που όμως σημειώθηκαν, ενίοτε και με την ανοχή των αρμόδιων για την επιτήρησή τους οργάνων και της Πολιτείας συνολικά. Στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, γίναμε μάρτυρες ακόμα και μαζικών συγκεντρώσεων που «έπαιξαν» με το όριο αλλά καταφανώς παραβίαζαν το πνεύμα του νόμου.

Η πρόσφατη αναζωπύρωση του φαινομένου, που παρά τη σημαντική ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας δοκιμάζει τις αντοχές του, δεν δικαιολογεί καμία παρέκβαση, που στο τέλος-τέλος προκαλεί και το κοινό αίσθημα.

Η επέτειος του Πολυτεχνείου.

Ήδη από την προτεραία της καραντίνας, την 6η Νοεμβρίου, είχε ανακοινωθεί ότι τα περιοριστικά μέτρα θα εφαρμοστούν και στην επέτειο του Πολυτεχνείου, κάτι που ίσχυσε στις γιορτές της Ορθοδοξίας και στις εκδηλώσεις για την εθνική και τις τοπικές απελευθερωτικές επετείους. Η πρόβλεψη ήταν για ολιγομελή εκπροσώπηση των κομμάτων. Τότε δεν υπήρξε κάποια σημαντική αντιπαράθεση.

Στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έγινε σαφές από την κυβέρνηση ότι δεν θα επιτραπούν πορείες και συναθροίσεις στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Τίποτα καινούργιο, επαναλήφθηκε απλά η αυτονόητη απαγόρευση. Και αυτό συνέβη διότι, προφανώς, καραδοκούσε η αντίδραση, η οποία εκδηλώθηκε άμεσα με δήλωση ανυπακοής (απείθειας) από εκπροσώπους κοινοβουλευτικών κομμάτων!

Ακατ-ανόητα πράγματα. Δεν απαγορεύτηκε η εκδήλωση τιμής∙ οι πορείες και οι συναθροίσεις απαγορεύτηκαν! Αναλήφθηκε, εξάλλου, και σχετική πρωτοβουλία συνεννόησης από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Ήταν, συνεπώς, αχρείαστες οι ψευτομαγκιές του τύπου «εμείς θα είμαστε εκεί και ελάτε να μας συλλάβετε». Ακολούθησαν, μάλιστα, ακραίες δηλώσεις και αφόρητοι παραλληλισμοί, που μόλυναν ακόμα περισσότερο το -κυριολεκτικά- νοσηρό περιβάλλον. Όσοι αποφασίζουν να συνταχθούν με ακραίους, αρνητές και συνωμοσιολόγους, ας αναλάβουν την ευθύνη.

Δυστυχώς, οι πολιτικές δυνάμεις που στη χώρα μας μονοπώλησαν αυθαίρετα τις δημοκρατικές ευαισθησίες, αποφάσισαν στην πλέον ακατάλληλη στιγμή να κερδοσκοπήσουν, περιφρονώντας -στα όρια της ενσυνείδητης αμέλειας- τον κίνδυνο της διασποράς της νόσου και αδιαφορώντας προκλητικά για τις επιπτώσεις της στη ζωή των πολιτών.

Θα έπρεπε, όμως, να το είχαν αντιληφθεί: η εποχή της ιδεολογικής ασυλίας και του τεχνητού διχασμού έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Θα σεβαστούμε όλοι τους κανόνες που επιβάλλουν οι περιστάσεις και με γνώμονα τις δημοκρατικές μας κατακτήσεις, θα πορευτούμε τον δρόμο της λογικής και της προόδου.

*Ακριβή, με την έννοια της πολύτιμης!

konstantinidis 2