www.mikrovalto.gr

Τυχαία φωτογραφία

Αναζήτηση


Δημοτική Συνείδηση Εκτύπωση
Πέμπτη, 03 Σεπτέμβριος 2009 15:24

 

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2006

Ας περιφρουρήσουμε το δήμο μας

Βασική προϋπόθεση

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

 

Πέρασαν σχεδόν οκτώ χρόνια από τη δημιουργία του Δήμου Καμβουνίων, του Δήμου μας, με βάση το σχέδιο Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ (Ν. 2539/97).

Πρώτα θα κάνουμε μία συνοπτική αποτίμηση της διαδρομής αυτής. Να δούμε αν υπήρξαν ωφελήματα από αυτή την εξέλιξη. Αν βοήθησαν στην καθημερινότητα του απλού δημότη. Αν βελτιώθηκαν οι υποδομές. Αν δημιουργήθηκαν συνθήκες περαιτέρω ανάπτυξης και απασχόλησης. Αν καλυτέρευσαν οι ανθρώπινες σχέσεις, οι επαφές και οι συνεργασίες των δημοτών. Αν εμπεδώθηκε νοοτροπία δημότη με κοινούς στόχους και επιδιώξεις. Αν ουσιαστικά αποκτήσαμε δημοτική συνείδηση. Αν τελικά αξίζει τον κόπο να επιμείνουμε για τη διατήρηση του δήμου μας στο μέλλον. Κι αυτό γιατί δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι τα επόμενα χρόνια θα γίνει τροποποίηση του νόμου με τάση να προκύψουν μεγαλύτεροι δήμοι. Ήδη και σήμερα γίνονται γενικά πολλές συζητήσεις για συνενώσεις Δήμων -ακόμα κι από ημέτερους- παρότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει ισχυρές πλειοψηφίες, δημοψηφίσματα κ.α.

Αναφερόμενοι στα ερωτήματα που θέσαμε παραπάνω πρέπει να ομολογήσουμε ότι προσδοκούσαμε τα πράγματα να πηγαίνανε πολύ καλύτερα. Σαφώς ο τρόπος λειτουργίας του Δήμου έδωσε κάποιες λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας και σε άμεσα ζητήματα μέσα από ένα μίζερο κρατικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα, χωρίς όμως άλλα θεαματικά αποτελέσματα. Στο ερώτημα πάντως αν αποκτήσαμε δημοτική συνείδηση η απάντηση είναι μάλλον αρνητική. Αν κρίνουμε από τις εκδηλώσεις που γίνανε φέτος -πέρσι-, αυτές περιορίστηκαν σε τοπικό επίπεδο για κάθε χωριό.

sin_1sin_2sin_3sin_4

Δεν είδαμε καθολική συμμετοχή συνδημοτών μας στην επέτειο της μάχης των Λαζαράδων -τη μεγαλύτερη επετειακή γιορτή της περιοχής μας-, ούτε στην επέτειο του ολοκαυτώματος από τους Γερμανούς, ούτε στο αντάμωμα των Ελατιωτών. Δεν είδαμε ανταπόκριση αλληλομετακίνησης από το Μικρόβαλτο στο Τρανόβαλτο στην αναβίωση των Ραγκατζαριών που έγινε στα χωριά αυτά σε διαφορετικές ώρες. Ακόμη ελάχιστοι -πλην Μικροβαλτινών- έχουν επισκεφτεί τα Μπουχάρια και ελάχιστοι -πλην Ελατιωτών- ασχολήθηκαν με το δάσος της Ελάτης.

Προϋπάρχει -αβασάνιστα- μια άποψη ότι δεν ταιριάζει η “χημεία” των δημοτών των χωριών των Καμβουνίων. Αυτό βέβαια καλλιεργήθηκε παλιότερα, για ασήμαντους λόγους τοπικής αντιπαλότητας και είναι λάθος, γιατί σχεδόν όλα μας ενώνουν. Έχουμε κοινές καταβολές και ίδια βιώματα.

Οι ιδιαιτερότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου μας δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την υποστήριξη της αυτοτέλειάς του. Κι αυτό γιατί πρόκειται για μια ορεινή περιοχή, γεωγραφικά περιχαρακωμένη που διαθέτει:

-μοναδικούς γεωλογικούς σχηματισμούς

-πανέμορφο φυσικό περιβάλλον σχεδόν στο σύνολο του (κυρίως  το δάσος Ελάτης)

-πλούσιο υπέδαφος (μάρμαρα Τρανοβάλτου)

-εκκλησιαστικά και ιστορικά μνημεία (παλιές εκκλησίες., εικόνα Παναγίας Ι.Μ. Ζιδανίου, κάστρο Σωσκού, αρχαιολογικά ευρήματα Ελάτης, μνημείο Λαζαράδων.)

-καλές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας (με τυποποίηση και πιστοποίηση των προϊόντων) και ειδικών καλλιεργειών

-χαρακτηριστικά λαογραφικά στοιχεία (δημοτικό τραγούδι, ήθη, έθιμα, παράδοση)

Υπάρχουν όμως και τα μειονεκτήματα όπως:

-σχετική απομόνωση

-κακό οδικό δίκτυο

-ισχυρό ρεύμα αστυφιλίας λόγω ανεργίας που προέρχεται από την κρίση στο μάρμαρο, το κλείσιμο των ΜΑΒΕ και την απαξίωση της κτηνοτροφίας

-έλλειψη υπηρεσιών εξυπηρέτησης - τράπεζα, ιατρείο, οργανισμοί κοινής ωφελείας κ.α.-

-γενική κρίση των ανθρώπινων σχέσεων. Αυτό το τελευταίο έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί πρέπει να ομολογήσουμε -δυστυχώς- ότι αρκετές φορές στο ίδιο το χωριό μας νιώθουμε αποξενωμένοι

Εδώ θα καταθέσουμε κάποιες προτάσεις που πιστεύουμε ότι θα ενισχύσουν και θα τονώσουν τη δημοτική συνείδηση που αποτελεί κατά τη γνώμη μας βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση της αυτοτέλειας του Δήμου μας:

1. Κοινές αθλητικές, πολιτιστικές και επετειακές εκδηλώσεις. Η δημιουργία μιας κοινής ομάδας ποδοσφαίρου στο δήμο μας θα αποτελούσε ένα σοβαρό εργαλείο προσέγγισης των δημοτών. Διαχρονικά είναι καταγεγραμμένο ότι τις εντονότερες στιγμές συμφιλίωσης, αλληλεγγύης ή και αντιπαλότητας τις ζήσαμε μέσα από το ποδόσφαιρο. Ακόμη θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής ώστε πέρα από την καταγραφή και διατήρηση της παράδοσης να οργανώνονται κοινές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Γενικότερα οι υποδομές και οι συνεργασίες στο χώρο του αθλητισμού και του πολιτισμού θα δώσουν διεξόδους απασχόλησης στη νεολαία , θα τους φέρει πιο κοντά και θα τους αποτρέψει από τους κινδύνους που -δυστυχώς- καιροφυλακτούν. Στις τοπικές εκδηλώσεις θα πρέπει από την πλευρά του Δήμου να γίνεται πληρέστερη ενημέρωση και παροχή διευκολύνσεων για τη μετακίνηση των δημοτών.

2. Εμπιστοσύνη, προτίμηση και ενίσχυση στους τοπικούς επαγγελματίες και γενικότερα στην τοπική αγορά. Ανάδειξη τοπικών - κυρίως κτηνοτροφικών – προϊόντων.

3. Αξιοποίηση των γεωλογικών σχηματισμών (γεωπάρκο) και του φυσικού περιβάλλοντος ώστε – γιατί όχι – να γίνει προσέλκυση τουριστών σύμφωνα με τη σύγχρονη τάση που δείχνει αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην ορεινή ενδοχώρα.(εναλλακτικός τουρισμός )

4. Τόνωση της απασχόλησης κυρίως με λύσεις στα προβλήματα του μαρμάρου.

5. “Γενναίες” κρατικές επιχορηγήσεις για έργα κυρίως υποδομών (δρόμοι-πλατείες-πάρκα) ώστε ο Δήμος να καταστεί ευκολότερα προσβάσιμος και πιο ελκυστικός.

6. Σύσφιξη των διαπροσωπικών σχέσεων.

7. Και το κυριότερο: αγάπη ενδιαφέρον, εκτίμηση και ΟΡΑΜΑ για τον τόπο μας, από όλους όσους καταγόμαστε από τα χωριά του Δήμου μας.

Μόνο έτσι, αποκτώντας δημοτική συνείδηση, θα αντισταθούμε στις “σειρήνες” που θα μας “καλέσουν” το επόμενο διάστημα. Το γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής και η συνολική κουλτούρα φέρνουν πιο κοντά σε μας το Λιβαδερό, το Τργωνικό και το Μεταξά. Σήμερα όμως θεωρούμε πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση για συνενώσεις. Άλλωστε και τα “δείγματα γραφής” των όμορων Δήμων προς τα απομακρυσμένα δημοτικά   διαμερίσματά  τους είναι αρνητικά.

 

Γ.Μ.

 


 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack