SpyridouΣτις αυτοδιοικητικές εκλογές του 1978, όλες οι Δημοτικές Παρατάξεις είχαν ως κύρια διεκδίκηση το ανταποδοτικό τέλος  της Δ. Ε. Η προς την κοινωνία.

Η Δ.Ε.Η εξαντλούσε τον φυσικό μας πλούτο και διοχέτευε φως στην Ελλάδα.

Εθνικό καύσιμο ενέργειας, ο λιγνίτης μας.

Μετά από δέκα οκτώ συναπτά έτη , ο αγώνας όλων των φορέων αλλά και των πολιτών, καρποφόρησε.

Τον Δεκέμβριο του 1996 από κοινού η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η Νομαρχιακή  Αυτοδιοίκηση Κοζάνης και η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων παραχώρησαν συνέντευξη τύπου, στην οποία ήμουν παρούσα.

«Καθιερώθηκε ο Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης»

Η πολυπόθητη τροπολογία ήταν γεγονός και θεσμοθετήθηκε από την πολιτεία το 1997.

Ιστορική κατάκτηση… έτσι χαρακτηρίστηκε από όλους και έτσι ήταν.

«Σκοπός του Τοπικού Πόρου - Σήμερα, Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα - η χρηματοδότηση έργων περιβάλλοντος και μεγάλων αναπτυξιακών παρεμβάσεων που θα δημιουργούσε την ¨εναλλακτική ανάπτυξη¨ στην ορατή τότε, μεταλιγνιτική περίοδο»

Το 0,4% σε ετήσια βάση επί του συνολικού τζίρου της επιχείρησης, ήταν τεράστιο ποσό και πόρος, που είχε τη δυνατότητα να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο της περιοχής, όταν θα ερχόταν η ώρα… και ήρθε 23-26 χρόνια μετά του ανταποδοτικού τέλους.

Ηταν σοφός ο στόχος και εν έτη 2020 συνεχίζει να είναι σοφός, προσθέτοντας πως είναι και απόλυτα επιτακτικός.

Η ευελιξία και το ένστικτο επιβίωσης δεν χωράν αντιρρήσεις.

Δεν θα μπω στη λογική να σχολιάσω αν έγινε διασπάθιση του Πόρου, από ποιους και πως, ούτε θα αναζητήσω το αποτέλεσμα τώρα που η μετά λιγνίτη εποχή είναι προ των πυλών, αλλά θα σταθώ στην περιοχή του Δήμου μας και θα τονίσω ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι της «ΣΤΑΣΗ ΣΕΡΒΙΩΝ» θα κρατήσουν στάση θεματοφύλακα της φιλοσοφίας του Ε.Α.Π..

Απευθυνόμενη στους συνδημότες μου, ξεκάθαρα δηλώνω, πως η πρόταση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε ότι αφορά στον Ε.Α.Π, θα βασίζεται στην ισονομία και κυρίως θα συμβάλει στην αειφόρο ανάπτυξη.

Τα ορυχεία της Λ Α Ρ Κ Ο και της Μ Ε Τ Ε είναι το αποτέλεσμα και η τρανταχτή ρεαλιστική ουσία του καθημερινού γίγνεσθαι.

Ο λιγνίτης οδεύει προς παύση και οι εργαζόμενοι στο δρόμο.

Χρειάζεται λοιπόν προβληματισμός?

ΟΧΙ

Αν είμαστε σοβαροί στο ρόλο που μας ανέθεσαν, ΟΧΙ.

Αν έχουμε ήθος και ψυχή, ΟΧΙ.

Καμία γη που δεν καρπίζει, δεν μπορεί να πληρωθεί από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα.

Αντίθετα, η γη που πολλαπλασιάζει τον καρπό της, είναι ο στόχος!

Λαζαρίτσα Σπυρίδου

«ΣΤΑΣΗ ΣΕΡΒΙΩΝ»

Spyridou 2