fotovoltaika210Μια σημαντική πρωτοβουλία ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Επενδυτών Φωτοβολταϊκών Δυτικής Μακεδονίας, τη σύσταση των Τοπικών Ενεργειακών Κοινοτήτων Δυτικής Μακεδονίας.

Το σχέδιο του Συνδέσμου Επενδυτών Φωτοβολταϊκών Δυτικής Μακεδονίας προβλέπει να δημιουργηθούν σε δασική έκταση 2.000 στρεμμάτων έξι ενεργειακές κοινότητες σε κοντινό δίκτυο υψηλής τάσης. Το ύψος συμμετοχής κάθε τοπικού επενδυτή καθορίζεται από 5.000 ευρώ έως τις 400.000 ευρώ.

Το κάθε έργο 1MW κοστίζει 600.000 , σύνολο 60 εκ με 20% τραπεζικό δανεισμό .Τα 12 εκ που απαιτούνται για κάθε έργο κατανέμεται σε 2300 μερίδια .480.000 θα είναι ο δανεισμός σε κάθε ενεργειακή κοινότητα. Το 1MW παράγει 1, 5 εκ κιλοβατώρες με 97.500 ευρώ τζίρο . Τα κέρδη αφαιρουμένων των εξόδων και του φόρου θα είναι 20.000 τον πρώτο χρόνο και μεσοστασθμικά θα φτάνει στο 29% του επενδυόμενου κεφαλαίου. Δηλαδή σε κεφάλαιο 120.000 ευρώ, θα υπάρχουν κέρδη 715 .000 κέρδη ευρώ στην δεκαετία. .

Ο πρόεδρος Αντώνης Σιαμπανόπουλος μίλησε για το πρόγραμμα «Ανάπτυξη Φωτοβολταϊκών Σταθμών μέσα από τις Τοπικές Ενεργειακές Κοινότητες Δυτικής Μακεδονίας» ως μια αλλαγή πορείας στις ανανεώσιμες πηγές ενεργείας με πρωταγωνιστή την περιοχή μας .Το κλείσιμο των μονάδων αφήνει τα μεγάλα ισχυρά δίκτυα μεταφοράς της ενέργειας, ένα ισχυρό όπλο που βλέπουν οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς για αυτό και έρχονται μαζικά από όλη την Ελλάδα να επενδύουν στην περιοχή, σημείωσε .

Αυτό είναι θετικό για τη η ΔΕΗ μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις ΑΠΕ, αλλά φεύγει από τα χέρια της τοπικής κοινωνίας και πάει σε μεγάλους παίκτες, όπως σημείωσε. «Με το δίκτυο ενεργειακών κοινοτήτων αξιοποιούμε υπέρ της τοπικής κοινωνίας τα δίκτυα και τις μεγάλες εκτάσεις για τη δημιουργία μεγάλων πάρκων». Σε συνδυασμό με την έλλειψη δικτύων στη μέση τάση που έχουν κορεστεί, μόνη λύση τα συνεργατικά σχήματα για μεγάλα έργα.

«Μέσα από τις ενεργειακές κοινότητες που θα συνδεθούν στην υψηλή τάση μπορούν να συμμετάσχουν δεκάδες πολίτες επενδυτές με 5.000 ευρώ και πάνω να έχουν ένα σταθερό εισόδημα για τα επόμενα είκοσι χρόνια με γρήγορο και σίγουρο αποτέλεσμα».

Ο Μπάμπης Αλεξανδρίδης ανάφερε ότι καλούμαστε να κάνουμε την κρίση ευκαιρία. Μπορούν να αποδώσουν οι καρποί σε σύντομο διάστημα, δεν πρέπει όμως να επικεντρωθεί η περιοχή μόνο στα φωτοβολταϊκά, τα οποία μπορούν να φέρουν πολλαπλά οφέλη. Έκανε έκκληση στους διοικούντες να σταθούν δίπλα στην προσπάθεια του Συλλόγου λέγοντας «ναι στα φωτοβολταϊκά,, αλλά τουλάχιστόν το 90% των μελών να προέρχεται από την τοπική κοινωνία, να μένουν τα χρήματα και τα κέρδη από το εγχείρημα στην περιοχή μας».

Ο Φώτης Ζυγούρης, γενικός γραμματέας του Συνδέσμου σημείωσε ότι με αυτή την πρόταση δίνεται μια ευκαιρία στους συμπολίτες μας να επενδύσουν για να παραμείνει το εισόδημα στην περιοχή. Οι ξένες εταιρείας θα δώσουν στην αρχή κάποιες θέσεις, αλλά τα κέρδη θα πάνε στην έδρα τους. Ένα πλεονέκτημα είναι τα δίκτυα στην Κοζάνη και την Φλώρινα , τα οποία θα αξιοποιηθούν με τις ενεργειακές κοινότητες. Η νομοθεσία έδινε τη δυνατότητα μέχρι 500KW να επενδύσουν και σιγά -σιγά κλείνει η δυνατότητα για μεμονωμένους επενδυτές. Η δεύτερη ευκαιρία είναι τα μεγάλα έργα με τους υποσταθμούς να κοστίζουν εκατομμύρια για αυτό και δεν μπορούν να επενδύσουμε. «Εδώ μπορούμε να μπούμε όλοι σε ένα μεγάλο συμμετοχικό σχήμα και να γίνουν μεγάλα έργα».

Οι ενεργειακές κοινότητες χρειάζονται τουλάχιστον 15 άτομα για να λειτουργήσουν. Πλεονέκτημά τους είναι η αυξημένη εγγυημένη τιμή μέχρι ένα μεγαβάτ, η ταχύτερη αδειοδότηση, η καλύτερη δανειοδότηση ως πολυμετοχικό σχήμα και η πιθανή συμμετοχή σε αναπτυξιακά προγράμματα. Μειονέκτημά τους είναι η γραφειοκρατία, οι μεγάλες εκτάσεις δημοτικές ή δημόσιες που απαιτούνται , η ειδική άδεια για συμμετοχή δημοσίων υπαλλήλων, η φορολογική αντιμετώπισή τους .

Πηγή: Φ.Μπ.-Ι.Π./prlogos

fotovoltaika210