dimarxeio velventou4356653Την Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020, στο Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να συζητηθεί με την παρουσία εκπροσώπων όλων των φορέων του Βελβεντού, οι οποίοι είχαν κληθεί, το θέμα της επικείμενης έλευσης ανήλικων, ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στο Ξενοδοχείο ¨ΑΓΝΑΝΤΙ¨.

Παρούσα στη συνεδρίαση ήταν επίσης η Γενική Διευθύντρια της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ֞Solidarity Now֦ , η οποία πρόκειται να διαχειριστεί το έργο της όλης διαμονής σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), κα Αντιγόνη Λυμπεράκη.

Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος, κος Στεργίου, αναφέρθηκε αρχικά στα μέχρι τώρα δεδομένα και υπογράμμισε ιδιαίτερα την έλλειψη οποιασδήποτε ενημέρωσης από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για ένα θέμα που αφορά πρωτίστως την τοπική κοινωνία. Η ενημέρωση του Δήμου έγινε το βράδυ της Κυριακής 21/9/2020 από την κυρία Λυμπεράκη.

Επίσης ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο γεγονός, ότι η έλευση των προσφυγόπουλων, δεν είναι ένα θέμα, στο οποίο ζητείται η σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά πρόκειται για μια ειλημμένη απόφαση και δρομολογημένη εξέλιξη από το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και τον ιδιοκτήτη του συγκεκριμένου ξενοδοχείου. Και εμείς ως Δήμος καλούμαστε να το διαχειριστούμε.

Υπογράμμισε δε, ότι ως κοινωνία δεν είμαστε ούτε υπήρξαμε στη διάρκεια του χρόνου ξενοφοβικοί, όμως η συγκεκριμένη εξέλιξη, η οποία φέρνει μια ολόκληρη κοινωνία προ τετελεσμένων γεγονότων δημιουργεί εξ΄ αρχής επιπλέον δυσκολίες, μπορεί να ενεργοποιήσει αρνητικά αντανακλαστικά που μας αδικούν όλους.

Στη συνέχεια η κα Λυμπεράκη παρουσίασε την Μη Κυβερνητική Οργάνωση και το έργο της καθώς επίσης και τα βασικά χαρακτηριστικά και τους στόχους του προγράμματος στο Βελβεντό, το οποίο θα έχει διάρκεια 2 μήνες και θα προβλέπει τη φιλοξενία 70 περίπου ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων, ηλικίας 14-18 ετών, προερχόμενα από διάφορες δομές της χώρας και τα οποία πρόκειται μετά την πάροδο της δίμηνης παραμονής τους στο Βελβεντό να προωθηθούν σε Ευρωπαϊκές χώρες.

Ακολούθησε διάλογος με ερωτήσεις προς την κα Λυμπεράκη αλλά και τοποθετήσεις Συμβούλων και εκπροσώπων φορέων, στη διάρκεια του οποίου τέθηκαν σειρά ανοιχτών θεμάτων, τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης-απάντησης, όπως: η υγειονομική κατάσταση των ανηλίκων (δόθηκε η επιβεβαίωση ότι όλα τα παιδιά έρχονται με αρνητικό test Covid 19, αλλά και όλες τις προβλεπόμενες ιατρικές εξετάσεις), όπως και το θέμα της ασφάλειας και της κινητικότητας των ανηλίκων.

Συνοψίζοντας, κατά τη διάρκεια της διευρυμένης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε σαφές, ότι καλούμαστε να διαχειριστούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, η οποία δημιουργήθηκε χωρίς την παραμικρή ενημέρωση ή προετοιμασία και ως αποτέλεσμα μιας επιχειρηματικής πρωτοβουλίας του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, η οποία όμως έχει ή μπορεί να έχει πολλές προεκτάσεις στην καθημερινότητα.

Η Δημοτική Αρχή θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα και θα συνεχίσει τον διάλογο με τους φορείς και την κοινωνία σε επόμενη αντίστοιχη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

dimarxeio velventou4356653