agogos-fysikou-aerioyΗ Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) υπέβαλε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το ετήσιο Πρόγραμμα Ανάπτυξης για την προσεχή πενταετία.

Σύμφωνα με αυτό δεν προβλέπεται διανομή φυσικού αερίου χαμηλής πίεσης στο δήμο Κοζάνης, Εορδαίας και Αμυνταίου, παρότι η ανάπτυξη δικτύων διανομής περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα ανάπτυξης της ΔΕΔΑ. Με απλά λόγια δεν θα φτάνει το φυσικό αέριο στις τηλεθερμάνσεις από τον ΤΑΠ, αλλά στη μονάδα 5 της Πτολεμαΐδας και τη ΣΗΘΥΑ της Καρδιάς, μέσω νέου αγωγού υψηλής πίεσης από τα Τρίκαλα Ημαθίας.

Ο νέος αγωγός θα ξεκινά από τα Τρίκαλα Ημαθίας και θα έχει μήκος 130 χλμ. Σημαντικό πλεονέκτημα αυτού του αγωγού είναι η διασύνδεση του φυσικού αερίου με μία περιοχή, όπου σχεδιάζεται η παραγωγή υδρογόνου με το έργο White Dragon, αποτελώντας την αρχή για την προσαρμογή του ΕΣΦΑ στη μεταφορά υδρογόνου (αρχικά ως μείγμα με φυσικό αέριο).

Στη διαβούλευση αντέδρασε μόνο ο δήμος Κοζάνης και η ΔΕΥΑΚ με τους δήμους Εορδαίας και Αμυνταίου μη έχοντας πολλά περιθώρια λόγω του σβησίματος των μονάδων να αναμένουν στο ακουστικό τους για περαιτέρω διαπραγματεύσεις με το συντονιστή του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης κ. Κωνσταντίνο Μουσουρούλη. Ίσως η επιλογή αυτή να είναι προσφορότερη από τον μονόδρομο του ΤΑΠ και εξάλλου ο αρχικός στόχος να φτάσει το φυσικό αέριο στη Δυτική Μακεδονίας επιτεύχθηκε.

Σε κάθε περίπτωση ο ΔΕΣΦΑ δεν δείχνει διατεθειμένος να κατασκευάσει αγωγό χαμηλής πίεσης, οπότε δεν είναι δυνατό οι κατά τόπους δημοτικές επιχειρήσεις τηλεθέρμανσης να πάρουν φυσικό αέριο. Για να τροφοδοτηθούν οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις, τα λεβητοστάσια με αέριο πρέπει αυτό να φτάνει αποσυμπιεσμένο και να είναι χαμηλής πίεσης, διαφορετικά δεν μπορεί να υπάρχει καμιά εξωαστική και βιομηχανική χρήση.

Το 10ετές πλάνο επενδύσεων του ΔΕΣΦΑ μιλούσε σαφέστατα για τρεις νέους μετρητικούς και ρυθμιστικούς σταθμούς που θα δημιουργηθούν ένας εκ των οποίων στον Πέρδικκα Εορδαίας, από τους οποίους θα μπορέσει στη συνέχεια να κατασκευαστεί το δίκτυο μέσης και χαμηλής πίεσης, το οποίο και θα μεταφέρει στις πόλεις της περιοχής το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα όμως με την προκαταρκτική μελέτη, ο νέος αγωγός θα ξεκινά από τα Τρίκαλα Ημαθίας. Το έργο περιλαμβάνει Μετρητικό/Ρυθμιστικό σταθμό για την τροφοδοσία εγκαταστάσεων τηλεθέρμανσης, βανοστάσια για την τροφοδοσία λοιπών καταναλώσεων στην περιοχή και σύνδεση με τους Μετρητικούς/Ρυθμιστικούς σταθμούς στο ‘Ασπρος και τον Περδίκκα Εορδαίας (έργα τα οποία έχουν προγραμματιστεί να προμηθεύονται φυσικό αέριο από τον αγωγό TAP μέχρι την κατασκευή του συγκεκριμένου αγωγού).

Η θέση της ΔΕΥΑΚ

Το αναθεωρημένο σχέδιο επιφέρει ριζική ανατροπή του όπως αναφέρει στη διαβούλευση η ΔΕΥΑΚ. «Ο προτεινόμενος σχεδιασμός με τροφοδοσία φυσικού αερίου από νέο αγωγό ΕΣΦΑ μέσω Τρικάλων Ημαθίας αποκλειστικά και μόνο, αναμένεται να είναι χρονοβόρα και πολυετής διαδικασία που θα έχει ως συνέπεια το μεταβατικό διάστημα για την εγκατάσταση τηλεθέρμανσης Κοζάνης έως την ολοκλήρωση του έργου να είναι πολύ μεγαλύτερο με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις για την επιχείρηση». Και πολύ πιθανόν και για τον καταναλωτή, αφού τα τιμολόγια θα είναι διαφορετικά.

«Περιορίζεται το εξυπηρετούμενο κοινό και ειδικότερα η ενεργειακή κάλυψη βιοτεχνικών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων της περιοχής επιτείνοντας την έλλειψη ανταγωνιστικότητας και την ενεργειακή εξάρτηση της περιοχής από το πετρέλαιο κίνησης».

Η θέση του δήμου Κοζάνης

Δεν προκύπτει εξάλλου ζήτημα βιωσιμότητας των σχετικών επενδύσεων έτσι ώστε να δικαιολογείται η απένταξή τους.

Ο Δήμος Κοζάνης ζητά :

-Την άμεση επανένταξη του Δήμου Κοζάνης σ’ αυτή τη φάση του Προγράμματος Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ 2020-2024, έτσι όπως αυτό είχε εγκριθεί

-Την συμπερίληψη έργων ανάπτυξης δικτύων μέσης πίεσης για τις περιοχές της ΒΙ.ΠΕ. Κοζάνης και του ΒΙΟ.ΠΑ. Κοζάνης καθώς και της ευρύτερης περιοχής, με στόχο τη δυνατότητα διασύνδεσης νέων και υφιστάμενων επιχειρήσεων.

– Την συμπερίληψη έργων ανάπτυξης δικτύων χαμηλής πίεσης για την εξυπηρέτηση οικιακών και εμπορικών καταναλωτών για την περιοχή αρμοδιότητας του Δήμου Κοζάνης σ’ αυτή της φάση του Προγράμματος Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ 2020-2024, όπως προβλέπεται για άλλους Δήμους της Ελλάδας που βρίσκονται σε καθεστώς μετάβασης και σε συμφωνία με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ.

Πηγή: Ι.Π./prlogos.gr

agogos-fysikou-aerioy