konstantopoulosΕίπαμε να μην ασχοληθούμε άλλο πια με τις καθημερινές αναρτήσεις του δημάρχου Σερβίων, όπου αυτοεπαίρεται γιατί ενεργεί για τα αυτονόητα.

Δεν θα είχα ασχοληθεί, αν η ανάρτηση δεν αφορούσε το χωριό μου,

...για το οποίο όπως ο καθένας μπορεί να φανταστεί, έχω ιδιαίτερη ευαισθησία, ειδικά για το θέμα της ύδρευσης, που κρύβει μια ιστορία χρόνων, και την οποία ο δήμαρχος κατά την προσφιλή τακτική του αποσιωπά.

Το Τριγωνικό πάντα αντιμετώπιζε πρόβλημα ύδρευσης γιατί η βασική του πηγή μολύνθηκε από τα νιτρικά λόγω της καλλιέργειας σιτηρών και της χρήσης λιπασμάτων.

Οι προσπάθειες που διαχρονικά έγιναν από όλους τους προέδρους και τους νομάρχες με διάφορες γεωτρήσεις, δεν απέφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα όσον αφορά την ποιότητα και την ποσότητα νερού, γιατί η υδροφορία της περιοχής είναι επιφανειακή και σε τεκτονικά ρήγματα και επηρεάζεται πάρα πολύ από τις βροχοπτώσεις και τα χιόνια της προηγούμενης χρονιάς.

Το 2007 όταν είχα την τιμή να είμαι νομαρχιακός σύμβουλος, παρουσιάστηκε και τότε έντονο πρόβλημα λειψυδρίας στο χωριό, λόγω ακριβώς του καιρού των προηγούμενων ετών. Έγιναν παραστάσεις σε συνεργασία με τον πρόεδρο του χωριού και το κοινοτικό συμβούλιο προς τον νομάρχη κ. Δακή Γ και τον αντινομάρχη κ. Σιόκουτη Ι.

Προς τιμήν και των δύο, με απόφαση του τότε νομαρχιακού συμβουλίου και ταχύτατες διαδικασίες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα δημοπρατήθηκε και κατασκευάστηκε το έργο ύδρευσης του Τριγωνικού, που προέβλεπε γεώτρηση ως τα 240 μέτρα, την κατασκευή αντλιοστασίου και την σύνδεση της νέας γεώτρησης με το υφιστάμενο δίκτυο τροφοδοσίας και την δεξαμενή νερού.

Οι δοκιμές στην άντληση έδειξαν παροχή 60 κυβ. μέτρα την ώρα στα 100-120 μέτρα, η υποβρύχια αντλία για λόγους ασφάλειας τοποθετήθηκε στα 160 μέτρα.

Αυτή ήταν και η οριστική επίλυση του προβλήματος ύδρευσης του Τριγωνικού, που είχε ημερήσιες ανάγκες στην αιχμή 15-20 κυβ. μέτρα νερού.

Από το 2011, όταν αναλάβαμε ως τότε δημοτική αρχή, υπήρξε πάγιο αίτημα των κατοίκων του Πολυράχου, να τροφοδοτηθεί με νερό από το Τριγωνικό. Υπήρξε προσπάθεια πάνω από ένα έτος για να πεισθούν οι κάτοικοι του Τριγωνικού να συναινέσουν στο αίτημα αυτό.

Το 2013 επί της δικής μας θητείας ως δημοτικής αρχής, ολοκληρώθηκε και το έργο της τροφοδοσίας του Πολυράχου από την ύδρευση Τριγωνικού.

Απορώ πως ο σημερινός δήμαρχος και τότε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ξέχασε όλα αυτά, μιας και ήταν γνώστης για όλα όσα ανέφερα παραπάνω.

Με την πάροδο των χρόνων και λόγω της κλιματικής αλλαγής που επηρέασε τις βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις στην περιοχή, αλλά και επειδή η υδροφορία της περιοχής είναι επιφανειακή και σε τεκτονικά ρήγματα, η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα συνεχώς μειώνεται, και βέβαια μειώνεται και την ωριαία παροχή σε νερό για τις ανάγκες του χωριού.

Το Τριγωνικό εδώ και ενάμιση μήνα περίπου αντιμετώπιζε πρόβλημα έλλειψης νερού, με την πτώση της στάθμης και της παροχής στα 10 κυβ. μέτρα περίπου την ώρα.

Ο δήμαρχος με τα «γρήγορα αντανακλαστικά του», μπόρεσε στο χρονικό διάστημα του ενάμιση μήνα, να δώσει εντολή στον εργολάβο που ασχολείται με τα θέματα αυτά, να βυθίσει την υποβρύχια αντλία από τα 160 στα 180 μέτρα (εργασία μερικών ημερών), που βέβαια έφερε τα γνωστά αποτελέσματα.

Αυτά τα αναφέρω γιατί ο εργολάβος πριν ακόμα μιλήσει με τον δήμαρχο, ζήτησε την γνώμη μου σε επίσκεψή του στο χωριό όπου και τον συνάντησα. Του την εξέφρασα ανενδοίαστα και τον πληροφόρησα και για επιπλέον τεχνικά στοιχεία της γεώτρησης.

Επομένως δήμαρχε χαμηλά την μπάλα, για να μιλήσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους.

Δεν έδωσες λύση σε πρόβλημα χρόνων. Άλλοι ενήργησαν πριν από σένα για την οριστική επίλυση του προβλήματος και για το Τριγωνικό και για το Πολύραχο.

Αυτό που έκανες είναι η αντιμετώπιση της καθημερινότητας, για την οποία όταν ενεργείς δεν μπορείς να υπερηφανεύεσαι. Είναι η βασική σου υποχρέωση. Αν και σ’ αυτό δεν ενεργείς, τότε πρέπει άμεσα να παραιτηθείς.

Έτσι κι αλλιώς μεγάλα έργα από το ΕΣΠΑ δεν πρόκειται να δούμε στον δήμο μας. Άλλωστε και προεκλογικά και τώρα ισχυρίζεσαι ότι δεν θα ασχοληθείς με «φαραωνικά έργα».

Τώρα όσον αφορά την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης του Τριγωνικού, γνωρίζεις αλλά το αποκρύπτεις, ότι η χρηματοδότηση εγκρίθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, η ολοκλήρωση της εκπόνησης της μελέτης επίσης, οι υπηρεσίες επί των ημερών σου έκαναν τον διαγωνισμό και εσύ θα υπογράψεις τις συμβάσεις.

Αναγνώρισε τουλάχιστον και την προσφορά των άλλων και μην οικειοποιείσαι πράγματα που δεν σου ανήκουν.

konstantopoulos

ΣΗΜ.: Η ως άνω ανάρτηση σχετίζεται με ην παρακάτω ανάρτηση του δημάρχου Σερβίων Χρ. Ελευθερίου, που κοινοποιήθηκε σε τοπική ιστοσελίδα (kozan.gr).

34555

654654654