libadero-5 305Τα τριαντάφυλλα όπως αποκαλούν τους άγριους νάρκισσους οι κάτοικοι του Λιβαδερού φυτρώνουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια στον κάμπο της περιοχής σε εκατοντάδες στρέμματα.

Η χρήση του ευωδιαστού φυτού στην φαρμακευτική και αρωματοθεραπεία είναι γνωστή παγκοσμίως αναφέρει το ρεπορτάζ της Δέσποινας Αμαραντίδου στην ΕΤ 3 .

Ο νάρκισσος είναι αυτοφυής στο Λιβαδερό από τα αρχαία χρόνια, είναι ηρεμιστικό και χρησιμοποιείται στη σύγχρονη φαρμακολογία στη νόσο του Alzheimer αναφέρει ο Γιώργος Νίκου. Τα προϊόντα του Λιβαδερού είναι ιδιαίτερα, επειδή οι φαρμακευτικές ουσίες των βοτάνων μεταβιβάζονται και στα τελικά προϊόντα της κτηνοτροφίας, δηλώνει ο Κώστας Παπαχαρισίου, πρόεδρος της τοπική κοινότητας. Ο νάρκισσος μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με τον κρόκο, το μελισσόχορτο τη λεβάντα ως εναλλακτικές καλλιέργειες .Στόχος η αξιοποίησή του.

Η μοναδική βιοποικιλότητα που αναπτύσσεται στη Δ. Μακεδονία θα τεθεί κάτω από την έρευνα της Ακαδημίας Ιατρικής Γεωργίας σημειώνει ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης σε συνεργασία με την Περιφέρεια, την φαρμακευτική Αθηνών, την Ιατρική Λάρισας, τα Πανεπιστήμια της περιοχής και άλλες επιχειρήσεις που ασχολούνται με καλλιέργεια αρωματικών φυτρών. Στόχος η συστηματική καλλιέργεια για τα αρωματικά φυτά και το νάρκισσο του ΛΙβαδερού, πρωταγωνιστές στην φαρμακολογία που ανοίγουν νέες προοπτικές στις τοπικές και διεθνείς αγορές αξιοποιώντας τον φυσικό πλούτο της περιοχής.

Ιωάννα Π./prlogos

libadero-5 305

libadero-6 205