baso10420Η Βασιλική Γκουτζιομήτρου δημοσιογράφος από το Λιβαδερό Κοζάνης μίλησε στην πρωινή εκπομπή Happy Day του Alpha για την κατάσταση με τον κορονοϊό ως παρουσιάστρια στην κρατική τηλεόραση της Ζυρίχης.

Η ίδια γεννήθηκε στην Ελβετία και μεγάλωσε από Έλληνες γονείς. Σπούδασε στη Γερμανία δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, δούλεψε σε πολλά ΜΜΕ, μιλά πέντε γλώσσες, είναι αρχισυντάκτρια της εκπομπής και τα τελευταία χρόνια η κεντρική παρουσιάστρια στο μεγαλύτερο κανάλι της Ελβετίας.

Εδώ και τέσσερις βδομάδες η Ελβετία βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Έχει 24.000 κρούσματα και 1000 θανάτους, κολλήσαμε από την Ιταλία, ανέφερε η κα Γκουτζιομήτρου. Αργήσανε οι αρχές να πάρουνε μέτρα και εξαπλώθηκε ο ιός, σύμφωνα με τη γνώμη της. Στην Ελλάδα αποφασίζει πρωθυπουργός, στην Ελβετία η Βουλή και αυτό είναι χρονοβόρο, οπότε η χώρα έφτασε σε κρίσιμη κατάσταση για να παρθούν μέτρα.

Τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί είναι στην αρμοδιότητα των καντονιών σαν τις νομαρχίες στη Ελλάδα. Είναι δύσκολο να συντονιστούν 26 νομαρχίες. Γίνονται πολλά τεστ, 10.000 καθημερινά. Τεστ κάνουν οι πολίτες σε σκηνές στο πάρκο, δεν κατεβαίνεις καν από το αυτοκίνητο και έχεις αποτελέσματα. Είναι κλειστά τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, πάρκα, μουσεία, και ανοιχτά μόνο τα καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία, βενζινάδικα.. Δεν υπάρχει απαγόρευση εξόδου, γιατί θεωρούν ότι είναι υπεύθυνοι οι Ελβετοί. Οι αποστάσεις τηρούνται, τις μάσκες φοράνε όσοι έχουν πρόβλημα, στη δουλειά οι εργαζόμενοι στο κανάλι πάνε εναλλάξ με μάσκες και γάντια. «Μας έχουν κόψει το μακιγιάζ» προσθέτει αναμένοντας στις 17 του μηνός ανακοινώσεις της κυβέρνησης για να βγουν σιγά-σιγά από τα περιοριστικά μέτρα.

Πηγή: Ιωάννα Παπαδημητρίου/prlogos

1234

baso10420