sygrymn29120 1sygrymn29120 2

Συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης 29 Ιανουαρίου 2020 σε café της Κοζάνης κάτοικοι του Ρυμνίου, προκειμένου να συζητήσουν για τα οξυμένα προβλήματα που έχουν προκύψει τελευταία στην κοινότητά τους.

Προς τούτο, από την αρχή της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε η εκλογή 7μελούς συντονιστικής επιτροπής, η οποία θα δραστηριοποιηθεί για την επίλυση των σοβαρών ζητημάτων του Ρυμνίου και θεμάτων της καθημερινότητας, δίνοντας το παρών και συμμετέχοντας στα κέντρα αποφάσεων (συνεδριάσεις δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης και Περιφέρειας).

Στη συνέχεια συζητήθηκαν διεξοδικά τα τρία μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την κοινότητα Ρυμνίου, που έχουν ως εξής:

1. Το Ρύμνιο στερείται προέδρου κοινότητας, αφού ο εκλεγείς πρόεδρος στις δημοτικές εκλογές 2.6.2019 αείμνηστος δάσκαλος Νίκος Αρβανίτης έφυγε από τη ζωή λίγες μέρες αργότερα (15.6.2019). Λόγω του γεγονότος ότι δεν ειχε υπάρξει δεύτερος υποψήφιος στις εκλογές, δεν αναπληρώθηκε η θέση του προέδρου και ως εκ τούτου η κοινότητα του Ρυμνίου παραμένει ακέφαλη από τότε (ήταν ο πρόεδρος και στην προηγούμενη θητεία). Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο παρών στη συγκέντρωση δημοτικός σύμβουλος Κοζάνης με καταγωγή από το Ρύμνιο Φώτης Κεχαγιάς, θα έπρεπε να γίνει αίτημα από το Δήμο Κοζάνης προς το Υπουργείο Εσωτερικών να ορίσει τη διενέργεια τοπικών εκλογών για την εκλογή νέου προέδρου στο Ρύμνιο (oνόμος του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ, απ’ ότι είδαμε, δεν καλύπτει αυτή την περίπτωση). Το θέμα ασφαλώς είναι μείζονος σημασίας για τους κατοίκους του Ρυμνίου που είναι ανήμποροι να αντιμετωπίσουν ακόμη και τα μικρά προβλήματα της καθημερινότητας.

2. Η κατάσταση στο χώρο των κοιμητηρίων είναι απαράδεκτη, περίφραξη δεν υπάρχει, το διαθέσιμο διάζωμα είναι κορεσμένο από τους τάφους δημιουργώντας σοβαρά ζητήματα ταφής και εκταφής των νεκρών, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα των κοιμητηρίων είναι παντελώς αδιαμόρφωτο και απροσπέλαστο για χρήση.

Υπενθυμίζουμε ότι από 24.9.2018 είχε υπογραφεί σύμβαση του έργου «Διαμόρφωση κοιμητηρίων στην Τ.Κ. Ρυμνίου της Δ.Ε. Αιανής», προϋπολογισμού 193.500 € με τον ΦΠΑ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΕΠ 041), με διάρκεια της περαίωσής του τις εκατόν ογδόντα (180) ημερολογιακές ημέρες, εργολαβία που δεν προχώρησε ποτέ, ενώ με την από 14.5.2019/Α.Π. 73390 απόφαση της Τ.Δ.Π. Δ.Τ.Ε. Π.Ε. Κοζάνης, υπήρξε διάλυση της σύμβασης του έργου. Οι κάτοικοι του Ρυμνίου είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι από την εξέλιξη αυτή και την προοπτική απένταξης του έργου και απευθύνουν έκκληση στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Κοζάνης για την επίλυση του προβλήματος, ζητώντας την άμεση επαναδημοπράτηση και υλοποίηση του έργου.

3. Έντονος προβληματισμός των κατοίκων του Ρυμνίου για το ενδεχόμενο κλεισίματος της γέφυρας Ρυμνίου επί τρίμηνο, για τις ανάγκες εκτέλεσης εργασιών συντήρησής της. Το θέμα είχε συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας 13 Ιανουαρίου 2020 με την εισήγηση να αναφέρεται στην «ανάγκη εκτροπής της κυκλοφορίας των οχημάτωνΤα μέτρα θα διαρκέσουν 3 μήνες από την ημερομηνία έναρξης των εργασιών». Τελικά με την παρέμβαση του περιφερειακού συμβούλου Γιώργου Μαργαρίτη, καταγόμενου από το Ρύμνιο, αναβλήθηκε η λήψη απόφασης του θέματος περί «μέτρων ρύθμισης κυκλοφορίας, για την εκτέλεση του έργου "Συντήρηση οδοστρώματος, κιγκλιδωμάτων και αντικατάσταση στηθαίων γέφυρας Ρυμνίου"» και αποφασίστηκε επαναφορά του σε επόμενη συνεδρίαση σύμφωνα με τα νέα δεδομένα (είχε συζητηθεί και το πρόβλημα της γέφυρας Σερβίων), ώστε η ρύθμιση της κυκλοφορίας στη γέφυρα «να είναι τεχνικά δόκιμη και λειτουργική για τον κόσμο». Αυτό δεν εφησυχάζει τους κατοίκους του Ρυμνίου, που αναμένουν η νέα απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να μην τους αποκόπτει τη διέλευση από τη γέφυρα Ρυμνίου. Στο ίδιο θέμα συζητήθηκε και η αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου κατασκευής του έργου οδοποιίας παράκαμψης του Κήπου μέχρι την γέφυρα Ρυμνίου, που έχει επικαιροποιημένη μελέτη και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση με το ποσό των 18.500.000 €.

Τα παραπάνω θέματα είναι αυτά που κατά βάση θα απασχολήσουν την νεοσυσταθείσα συντονιστική επιτροπή κατοίκων του Ρυμνίου, που θα συλλέξει υπογραφές όλων των κατοίκων του χωριού, προκειμένου να προσθέσει ένα μέτρο πίεσης προς του αρμόδιους για την επίλυση των προβλημάτων της κοινότητας.

ΓΜ/mikrovalto.gr

sygrymn29120 1_1

sygrymn29120 2 1sygrymn29120 3 1

 

Σχόλια   

jimoskexagias@gmail.com
0 # jimoskexagias@gmail.com 31-01-2020 09:11
Συγχαρητήρια αγαπητέ Γιώργο Μαστρογιαννοπουλο για την προβολή και τη στήριξη στα θέματα που απασχολούν Την Δ.Ε.Ρυμνιου. Σε ευχαριστούμε Για ακόμη μια φορά.
Παράθεση