sserv22120 1Οι σοβαρότατες επιπτώσεις στην απασχόληση και γενικότερα στην τοπική οικονομία της περιοχής των Σερβίων, από τη ακύρωση της Περιβαλλοντικής Άδειας και την διακοπή λειτουργίας επ’ αόριστον του ΑΗΣ Λιγνιτική Μελίτης ΑΕ της ΔΕΗ, ήταν στα θέματα που συζητήθηκαν εκτός ημερήσιας διάταξης στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σερβίων την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των μεταφορέων λιγνίτη Λ. Ζαρογιάννη, έγινε γνωστό ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας κατόπιν παρέμβασης της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ (με το αιτιολογικό να μην πωληθεί) και της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, έκρινε παράνομους τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτης και ακύρωσε την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος (είχε εκδοθεί το 2018) για συνέχιση της λειτουργίας του σταθμού.

Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Ζαρογιάννη, με το κλείσιμο του ΑΗΣ Μελίτης που μπορεί να κρατήσει και πλέον του εξαμήνου, έπαψε η τροφοδοσία με λιγνίτη από το ορυχείο της ΜΕΤΕ ΑΕ στο Προσήλιο Σερβίων από την περασμένη Δευτέρα (20/1), που συνεπάγεται πρόβλημα στη λειτουργία του ορυχείου λόγω μη δυνατότητας διάθεσης του λιγνίτη, καθώς και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται παράλληλα (μεταφορείς, τοπική αγορά), δημιουργώντας σοβαρότατο πλήγμα στην τοπική οικονομία των Σερβίων που βασίζεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό στη λειτουργία των δυο ορυχείων ΜΕΤΕ ΑΕ και ΛΑΡΚΟ ΑΕ.

Μετά τη συζήτηση που ακολούθησε, όπου τονίστηκε από όλες τις πλευρές η κρισιμότητα του θέματος, αποφασίστηκε η άμεση σύγκλιση της αρμόδιας Επιτροπής για τη λειτουργία των ορυχείων, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΜΕΤΕ ΑΕ, των μεταφορέων λιγνίτη και τοπικών φορέων, για την έκδοση σε πρώτη φάση ψηφίσματος διαμαρτυρίας για τη διαμορφούμενη κατάσταση και το αίτημα για πολιτική δέσμευση από κυβέρνηση και κόμματα συνέχισης τροφοδοσίας λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ (ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και ΑΗΣ Καρδιάς) από τα ορυχεία της ΜΕΤΕ και της ΛΑΡΚΟ μέχρι και το πέρας της λειτουργίας λιγνιτικών μονάδων στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και για περαιτέρω ενέργειες. Ψήφισμα που θα τεθεί υπό έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο Σερβίων στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

ΓΜ/mikrovalto.gr

sserv22120 1 - Αντίγραφο