sypotaΤα τρία πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά σωματεία εργαζομένων στους ΟΤΑ του νομού Κοζάνης παραδώσαμε στην ΠΕΔ την Πέμπτη 19/12  αίτημα για την έκδοση ψηφίσματος κατά του έρθρου 178 του "αναπτυξιακού νομοσχεδίου". 

Ένα άρθρο που ενσωματώνει όλη την πρόθεση της κυβέρνησης να διαλύσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να ξεπουλήσει κάθε δημόσιο αγαθό (αρ.πρ. ΠΕΔ  
579/19-12-2019)

Προς: Π.Ε.Δ. ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

          κο  Δασταμάνη, Πρόεδρο Π.Ε.Δ.

Από :  Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΤΑ Ν. Κοζάνης

          Σύλλογο Δημοτικών Υπαλλήλων  Ν. Κοζάνης

           Σύλλογο Εργαζομένων Δήμου Εορδαίας

                                                                                                          05.12.2019

 

ΘΕΜΑ: Αίτημα για υιοθέτηση και έκδοση ψηφίσματος κατά του άρθρου 178 του Ν. 4635/2019 από την Π.Ε.Δ. Δυτικής Μακεδονίας

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε

Το άρθρο 178 του «αναπτυξιακού» νομοσχεδίου (Ν. 4635/2019) που ψήφισε η κυβέρνηση –με τις ψήφους μόνο της ΝΔ και της «Ελληνική Λύση»-  είναι μια μορφή συνταγματικού πραξικοπήματος:  Χωρίς καμία διαβούλευση, χωρίς καμία συμμετοχή της ΚΕΔΕ, χωρίς καμία συμμετοχή των εργαζομένων επιχειρείται η άνευ όρων ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των  δήμων και η ουσιαστική χρεοκοπία τους!

Με το άρθρο 178 ουσιαστικά καταργείται το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των δήμων και η συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας να χρηματοδοτεί μέσω των ΚΑΠ κάποιες από τις βασικές λειτουργίες που επιτελούν: Την καθαριότητα, τις υπηρεσίες πρασίνου, τις υπηρεσίες ηλεκτροφωτισμού.

Αντί να δοθεί η δυνατότητα να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για να καλυφθούν αυτές οι πάγιες, μόνιμες, διαρκείς  υποχρεώσεις και να αυξηθεί η Τακτική Επιχορήγηση προς τους Δήμους, οι ΟΤΑ υποχρεώνονται να αναθέσουν υπηρεσίες σε εργολάβους υποχρεώνοντας τους δημότες τους να πληρώνουν μέσω των ανταποδοτικών τελών. Γεγονός που θα ωθήσει στον πολλαπλασιασμό των τελών και την ασύμμετρη, δυσβάστακτη αύξησή τους.

Ειδικά για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας που πλήττεται από την ανεργία και την εγκατάλειψη από την κεντρική κυβέρνηση κάθε σκέψη μετατροπής των δήμων σε εισπρακτικό μηχανισμό είναι καταστροφική.

Οι  Δήμοι μας χρειάζονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού η μισθοδοσία των οποίων θα καλύπτεται από την τακτική επιχορήγηση, ουσιαστική αύξηση των ΚΑΠ  και όχι την μετατροπή τους σε φορέα που θα αναθέτει εργολαβίες που θα τις πληρώνουν οι δημότες!

Ήδη τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Εορδαίας, Κοζάνης, Βελβεντού και Σερβίων  με ψηφίσματά τους έχουν ζητήσει την άμεση απόσυρση του άρθρου 178.

Ζητάμε αντί για την καταστροφή των ΟΤΑ Α’ Βαθμού, το αυτονόητο: Ενίσχυση του δήμων με έμψυχο δυναμικό και κάλυψη του κόστους μέσω των ΚΑΠ, όπως προβλέπει η νομοθεσία και διάθεση υλικοτεχνικών μέσων ώστε να μπορούν οι δήμοι να ανταποκρίνονται στο συνταγματικά δημόσιο χαρακτήρα τους.

Ελπίζουμε η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας να στηρίξει με ψήφισμά της την προσπάθεια μας να ΜΗΝ καταστραφούν οι δήμου της περιοχής. Το άρθρο 178 πρέπει να αποσυρθεί ή να καταστεί ανενεργό στην πράξη.

Η ΠΕΔ πρέπει να βρεθεί στο πλάι των εργαζομένων και των πολιτών της περιοχής.

  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Σ.Υπ.ΟΤΑ.Ν.Κοζάνης          Συλλ .Δημ Υπ. Κοζάνης                   Συλλ. Εργ. Δ. Εορδαίας

Ι. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ                   Γ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ                            Δ. ΤΣΙΠΡΑΣ

sypota