-kafsmikr96 1Ενώ βρισκόμαστε περίπου στη μέση του φθινόπωρου, σοβαρά προβλήματα με την διάθεση και παραλαβή καυσόξυλων αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των χωριών της ορεινής ζώνης των Καμβουνίων, ενόψει του -ενός ακόμη δύσκολου για την περιοχή- επερχόμενου χειμώνα.

Λόγω της διαφορετικής κατάστασης κυριότητας των δασικών εκτάσεων ανά οικισμό, ποικίλει και ο τρόπος αντιμετώπισης του θέματος, με τους περισσότερους κοινοτάρχες να βρίσκονται "επί ποδός πολέμου" για την επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει για τον καθένα.

Αναφορικά με τα παραπάνω και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι δασικές εκτάσεις του Μικροβάλτου ανήκουν στη Δασική Υπηρεσία, του Τρανοβάλτου και του Τριγωνικού στην Κτηματική Υπηρεσία και των υπολοίπων (Λιβαδερό, Μεταξάς, Ελάτη) είναι δημοτικές-κοινοτικές.

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή (μέχρι 31.8.2019), φαίνεται ότι δεν έχει προχωρήσει -ως όφειλε- καμιά διαδικασία του ζητήματος της ξύλευσης και της διάθεσης καυσόξυλων στους δημότες.

Έτσι έχουμε:

- Για τις περιπτώσεις του Μικροβάλτου, του Τρανοβάλτου και του Τριγωνικού υπήρξε πρόβλημα χρηματοδότησης του σχετικού προγράμματος, που σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων προς τους κοινοτάρχες του Μικροβάλτου (Μ. Βέττα) και του Τρανοβάλτου (Αχ. Ντοβόλη) έχει επιλυθεί και αναμένεται εντός των ημερών να προχωρήσει η διαδικασία μέσω της Δασικής Υπηρεσίας.

- Για τις περιπτώσεις της Ελάτης, του Λιβαδερού και του Μεταξά, όπου οι δασικές εκτάσεις είναι δημοτικές, απαιτούνταν η σύνταξη σχετικής μελέτης από την κοινότητα (ή το Δήμο) και η έγκρισή της από τη Δασική Υπηρεσία, προς εκτέλεση.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες μας και τις επαφές μας με υπευθύνους των κοινοτήτων, η Ελάτη, με βάση παλιότερη μελέτη, έχει διαθέσει καυσόξυλα στους περισσότερους από τους δικαιούχους από την αρχή του καλοκαιριού και αυτές τις μέρες η διανομή ολοκληρώνεται για τους υπόλοιπους, ο Μεταξάς είχε ετοιμάσει έγκαιρα μελέτη και έχει προχωρήσει στη διάθεση των καυσόξυλων στους δικαιούχους και το Λιβαδερό βρίσκεται στο τελικό στάδιο έγκρισης της μελέτης, ώστε να προχωρήσει άμεσα στην ξύλευση και τη διανομή των καυσόξυλων.

mikrovalto.gr

-kafsmikr96 1