astinomia76 οκΣτην Κοζάνη χθες (18-06-2019) το πρωί, άγνωστο άτομο, τηλεφώνησε σε 56χρονο ημεδαπό και προσποιούμενο τον ιατρό, ανέφερε σε αυτόν ότι συγγενικό του πρόσωπο (κόρη) είχε υποστεί σοβαρό τραυματισμό σε τροχαίο ατύχημα και έχρηζε άμεσα χειρουργικής επέμβασης, για την οποία απαιτούνταν το χρηματικό ποσό των 20.000 ευρώ.

Ύστερα από ενημέρωση του Τμήματος Ασφάλειας Κοζάνης, οργανώθηκε άμεσα αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας αστυνομικοί της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας, συνέλαβαν δύο (2) αλλοδαπούς, έναν 32χρονο άνδρα και μία 41χρονη γυναίκα, κατά το χρόνο που αυτοί μετέβησαν σε προκαθορισμένο σημείο, για να παραλάβουν το χρηματικό ποσό που είχαν συμφωνήσει.

Από την προανάκριση προέκυψε ότι, οι προαναφερόμενοι συλληφθέντες, από κοινού με ακόμη τέσσερα (4) άτομα που αναζητούνται, είχαν συγκροτήσει ομάδα (οργάνωση) με σκοπό τη διάπραξη απατών και την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Επίσης, προέκυψε ότι εκτός από την προαναφερόμενη απάτη, τα μέλη της ομάδας, κατά το προηγούμενο διήμερο, αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν, με πανομοιότυπο τρόπο δράσης, τουλάχιστον τρεις (3) ημεδαπές, μία 71χρονη στην Κοζάνη, μια 47χρονη και μία 70χρονη στη Λάρισα, οι οποίες αντιλήφθηκαν την απόπειρα εξαπάτησης και δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις των δραστών.

Στην κατοχή των δύο συλληφθέντων αλλοδαπών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • το χρηματικό ποσό των χιλίων τριακοσίων σαράντα πέντε (1.345) ευρώ,
  • τρία (3) κινητά τηλέφωνα,
  • ιδιόχειρες σημειώσεις και εισιτήρια υπεραστικών ΚΤΕΛ.

Από το Τμήμα Ασφάλειας Κοζάνης συνεχίζονται οι έρευνες για την ταυτοποίηση των τεσσάρων αγνώστων μελών της εγκληματικής ομάδας, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

Οι συλληφθέντες με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κοζάνης.

Με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας υπενθυμίζει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά εξαπάτησης:

  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού - φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
  • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
  • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
  • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
  • Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
  • Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
  • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
  • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
  • Να ενημερώνετε πάντα και άμεσα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

astinomia76 οκ