parvivlerotokr12519 1parvivlerotokr12519 2parvivlerotokr12519 3

Σε μια έντονα συγκινησιακή βραδιά, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Μαΐου 2019 στην ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων της Στέγης Ποντιακού Ελληνισμού στην Κοζάνη, η παρουσίαση του βιβλίου του Ερωτόκριτου Κυμιωνή «ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑ».

Η παρουσίαση του βιβλίου ήταν το «πρόσχημα», αφού η βραδιά ήταν πλημμυρισμένη από συναίσθημα, από καταθέσεις ψυχής, από βιώματα πόνου, από δοτικότητα, από αγάπη, από αλληλεγγύη, από τραγούδι και χορό και εν τέλει από μηνύματα αισιοδοξίας, πάλης, ελπίδας και προσφοράς για τον συνάνθρωπο!

«Έχουμε ένα εκπληκτικό τώρα» είναι το μότο του βιβλίου του Ερωτόκριτου Κυμιωνή, που δίνει μαθήματα ζωής μετά το θάνατο του γιού του Μανώλη από σπάνια μορφή λευχαιμίας, μαθήματα που βασίζονται πάνω στην αυτογνωσία και σε προσωπικούς διαλογισμούς.

Την από καιρό διάθεσή του και προσφορά για τη βοήθεια παιδιών με αυτοάνοσα νοσήματα, της έδωσε οντότητα το βράδυ της Κυριακής στην Κοζάνη, με την επίσημη ανακοίνωση δημιουργίας της Πανελλήνιας Δράσης «Μανώλη Μαζί Μπορούμε».

parvivlerotokr12519 26Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε η φιλόλογος κα Άννα Τανή-Καραχάλιου, που ανέφερε ότι το βιβλίο «είναι μια από καρδιάς κατάθεση που προορίζεται για τις καρδιές των άλλων, είχε μια προσωπική εσωτερική ανάγκη που τον ωθούσε να φέρει στο φως αυτά που τον βασάνιζαν, για να λυτρωθεί ο ίδιος και να λυτρώσει και άλλους. Το δικό του δύσκολο μονοπάτι αυτογνωσίας παραθέτει ο συγγραφέας, εμπνευσμένο από το ταξίδι της ζωής του. Από ένα ταξίδι, που στην αρχή εμπεριείχε φόβους, ενοχές και ανασφάλειες, κατάφερε να το μετατρέψει σε μια φωτεινή στάση ζωής…».

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε τον Γενναίο Μελισσινό, γνωστό από τη νικηφόρα μάχη κατά του καρκίνου του γιού του Αλέξανδρου που είχε συγκινήσει το πανελλήνιο, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα ευγνώμων για το θαύμα σε δυο συντελεστές, στην πόλη του την Κοζάνη και στον Ερωτόκριτο Κυμιωνή. Κατασυγκινημένος δε, είπε ότι «ο καρκίνος για να νικηθεί χρειάζεται αγάπη, νικητής είναι αυτός που ξυπνά κάθε πρωί, όσο δύσκολα κι αν περνάει, όσα προβλήματα κι αν αντιμετωπίζει, να μπορεί να πει ένα ‘σ’ αγαπώ’, να δώσει μια αγκαλιά κι ένα χαμόγελο…».

Στη συνέχεια στο ίδιο φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, μίλησαν για το βιβλίο ή και για ανάλογα προσωπικά τους βιώματα, η εθελόντρια Μαρία Θεοδωρίδου (Μητέρα Τερέζα της Κοζάνης τη χαρακτήρισε στο εναρκτήριο καλωσόρισμα της εκδήλωσης ο -εκ των συνδιοργανωτών- πρόεδρος του συλλόγου Κρητών Ν. Κοζάνης Στυλιανός Πιτένης-Αβαράκης), ο δημοσιογράφος Φώτης Καρύδας, η εκπρόσωπος του Χαμόγελου του Παιδιού Ιωάννα Μακρή, κ.α..

Ακολούθησε η ομιλία του συγγραφέα του βιβλίου και του πρωτεργάτη της δράσης «Μανώλη Μαζί Μπορούμε» Ερωτόκριτου Κυμιωνή, ο οποίος συγκινημένος, πέρα από τις ευχαριστίες του στους συντελεστές της εκδήλωσης και στον κόσμο που κατέκλυσε την αίθουσα, αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγή της οπτικής των καταστάσεων, λέγοντας ότι «χρειάζεται να αλλάξουμε την οπτική μας. Χρειάζεται να αντιληφθούμε ότι η περιουσία μας δεν είναι η ύλη, η περιουσία μας είναι η προσφορά. Υπάρχει μια παγκόσμια τράπεζα, της αγάπης, που εκεί κατατίθενται οι όλες δράσεις μας, όλες οι πράξεις μας, οι ενέργειες και οι σκέψεις μας… Μέσα από το βιβλίο αυτό ήθελα, να μιλήσω με τον εαυτό μου, να μεταστοιχειώσω τον εαυτό μου, να μεταστοιχειώσω τα συναισθήματα, να αλλάξω το ‘εγώ’ μου… Γενικά ασφάλεια δεν υπάρχει, μοναδική ασφάλεια είναι να προσφέρεις, να προσφέρεις αγάπη και να νιώθεις αγάπη…».

Σαν την έκπληξη της βραδιάς τη χαρακτήρισε η Μαρία Θεοδωρίδου, και ήταν η πρώτη παρουσίαση τραγουδιού που ήταν αφιερωμένο στον νικητή της ζωής Αλέξανδρο Μελισσινό με τίτλο "Να δω τους Ήλιους Ανθισμένους", ένα υπέροχο τραγούδι που γράφτηκε -στίχοι, μουσική- από τον Παντελή Ουσταγιαννίδη, γείτονα της οικογένειας Μελισσινού και το τραγούδησε με πολύ ευαισθησία ο Ευριπίδης Στάμος.

Τέλος η βραδιά έκλεισε με την επίδοση αναμνηστικών πλακετών και την παρουσίαση κρητικής μουσικής και χορού από τη χορευτική ομάδα του συλλόγου Κρητών Ν. Κοζάνης.

parvivlerotokr12519 4

parvivlerotokr12519 5

parvivlerotokr12519 6

parvivlerotokr12519 7parvivlerotokr12519 8

parvivlerotokr12519 9parvivlerotokr12519 10

parvivlerotokr12519 11parvivlerotokr12519 12

parvivlerotokr12519 13parvivlerotokr12519 14

parvivlerotokr12519 15parvivlerotokr12519 16

parvivlerotokr12519 17parvivlerotokr12519 18

parvivlerotokr12519 19parvivlerotokr12519 20

parvivlerotokr12519 21parvivlerotokr12519 22

parvivlerotokr12519 23parvivlerotokr12519 24

parvivlerotokr12519 25

Την ροή της εκδήλωσης συντόνισε ο γνωστός δημοφιλής παρουσιαστής Γιάννης Σερβετάς, ενώ συνδιοργανωτές ήταν ο Σύλλογος Κρητών Ν. Κοζάνης Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο Δήμος Κοζάνης.

Γ.Μ./mikrovalto.gr