koukoulopoulosΧιλιάδες σύνεδροι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό αφήσαμε τα σπίτια μας και τις δουλειές μας και δίνουμε το παρόν στο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Οι περισσότεροι βρίσκονται εδώ ιδίοις εξόδοις και όλοι πληρώσαμε για την πιστοποίηση μας.

Πολλές εκατοντάδες συμμετέχουν για 5η φορά μέσα σε 45 μήνες, από τον Ιούνιο 2015 μέχρι και σήμερα, σε συνεδριακή διαδικασία με τις ίδιες ακριβώς προϋποθέσεις. Δεν ζητάει κανένας κάποιον έπαινο για τη συμμετοχή του υπάρχει όμως ένα ερώτημα δεδομένου οτι δεν πρόκειται για κάτι συνηθισμένο στις μέρες μας.

Τι είναι αυτό που μας φέρνει όλες και όλους εδώ;

Δεν ανήκουμε σε κάποια θρησκευτική αίρεση.

Δεν μας διακατέχουν συναισθήματα οργής, θυμού, μίσους, εκδίκησης ή ρεβανσισμού.

Δεν υπάρχουν ανάμεσα μας προσδοκίες πελατειακού χαρακτήρα και πολύ περισσότερο κάποια άμεση προοπτική εξουσίας. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Αυτό που μας φέρνει εδώ είναι η κοινή πεποίθηση οτι η πατρίδα μας και ο λαός της χρειάζονται ξανά σήμερα τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη.

Η ιστορική προσφορά της παράταξης μας στη χώρα από το Χαρίλαο Τρικούπη και τον Ελευθέριο Βενιζέλο μέχρι το Γέρο της Δημοκρατίας και από τον Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι τον Κώστα Σημίτη είναι η συνεκτική μας ύλη.

Η πατριωτική στάση της παράταξης μας από το ξέσπασμα της κρίσης με το Γιώργο Παπανδρέου και τον Ευάγγελο Βενιζέλο μέχρι σήμερα με τη Φώφη Γεννηματά είναι στοιχείο που μας χαλυβδώνει γι αυτό δεν πτοούμαστε από τις διαρκείς επιθέσεις των αντιπάλων μας.

Πάνω από όλα όμως μας ενώνει η βαθιά πίστη σε μια πολιτική θέση, οτι η πατρίδα θα σηκωθεί όρθια μόνο αν σηκωθεί όρθια η μεγάλη δημοκρατική παράταξη.

Αξίζει να δούμε κατά πόσον ισχύει αυτό που εμείς πιστεύουμε και αξίζει να δοκιμάσουμε την αντοχή της πεποίθησης μας στα μείζονα και όχι στα δευτερεύοντα.

Κεντρικό ζητούμενο σήμερα μετά από δέκα και πλέον χρόνια κρίσης είναι πανθομολογούμενα η ανάπτυξη. Σε αυτό εξάλλου συμπίπτουν και όλες οι έρευνες κοινής γνώμης που επιβεβαιώνουν οτι οι επόμενες εκλογές θα κριθούν στα ζητήματα της οικονομίας και βέβαια χωρίς ανάπτυξη όλες οι δεσμεύσεις των κομμάτων είναι γράμμα κενό.

Η ανάπτυξη είναι η μαύρη τρύπα της διακυβέρνησης Τσίπρα και αυτό είναι γνωστό σε όλους.

Δεν είναι μόνο που μετέτρεψαν την προβλεπόμενη ανάπτυξη 2015-17 σε ύφεση.

Όπου κι αν έβαλαν τον πήχυ της ανάπτυξης αυτά τα χρόνια περνάνε μονίμως από κάτω.

Οι προβλέψεις από την άλλη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος με το οποίο ολοκληρώνουν τη θητεία τους είναι για την ανάπτυξη τραγικές. Ούτε το 2040 δεν θα επιστρέψουμε στα προ της κρίσης επίπεδα με τους ρυθμούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη και επειδή πολλοί νομίζουν οτι με τη ΝΔ η χώρα θα αλλάξει ρότα θέλω να υπογραμμίσω κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό.

Τρεις φορές η κυβέρνηση της ΝΔ παρέδωσε τη χώρα και τις τρεις με την οικονομία σε ύφεση.

Το 1981 με το Γ Ράλλη , το 1993 με τον Κων/νο Μητσοτάκη και το 2009 με τον Κώστα Καραμανλή. Γιατί άραγε θα τα καταφέρει διαφορετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Τα στοιχεία που αναφέρω είναι από την κοινή έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ και της ΤτΕ που κατατίθεται κάθε χρόνο στη Βουλή με την εξέλιξη όλων των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών από το 1974 μέχρι σήμερα. Πρόκειται για επίσημα και έγκυρα στοιχεία με τη σφραγίδα της EUROSTAT.

Το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά και το Κίνημα Αλλαγής σήμερα ,δηλαδή η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, είναι η πολιτική δύναμη που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στο ζήτημα της ανάπτυξης για πολύ συγκεκριμένους λόγους.

- Δεν υπάρχει ανάπτυξη με τις τράπεζες πρακτικά κλειστές και με το κόστος του χρήματος να λειτουργεί ως κλειδωμένη ανισότητα που πλήττει καίρια την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Η αιτία του προβλήματος είναι τα κόκκινα δάνεια ολιγαρχών και όχι τα στεγαστικά της πρώτης κατοικίας και η ριζική λύση είναι η bad bank υπό την αυστηρή εποπτεία φυσικά της ΕΚΤ.

Είμαστε το μόνο κόμμα που έχει αυτή τη θέση για την οποία αφιερώσαμε εκατοντάδες ώρες συζητήσεων στον Τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ και τώρα του Κινήματος Αλλαγής.

- Δεν υπάρχει ανάπτυξη με τη Δικαιοσύνη χειραγωγούμενη από τις κυβερνήσεις με σκοπό τη στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων. Το ζήτημα στη δικαιοσύνη σήμερα δεν είναι αν θα περάσουμε από την Καραμανλική φράξια στη Μητσοτακική, αλλά η θωράκιση της ανεξαρτησίας της και η ταχεία απονομή της. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα το 50% του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας της χώρας οφείλεται στην αργή απονομή δικαιοσύνης και στο σημείο αυτό υπερέχουμε πολιτικά και προγραμματικά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

- Δεν υπάρχει ανάπτυξη με τη ΔΕΗ διαλυμένη και την KWh στα ύψη .

Απαιτείται αλλαγή πορείας με αναζήτησή στρατηγικών συμμαχιών της ΔΕΗ ,εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό πλαίσιο και σοβαρή μέριμνα με ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τις λιγνιτοφόρες περιοχές που η Κυβέρνηση Τσίπρα οδηγεί στον αφανισμό. Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που έχουμε αυτές τις καθαρές θέσεις και λέμε όχι στο ξεπούλημα των μονάδων παραγωγής σε μεταπρατικά συμφέροντα.

-Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς αποκέντρωση με ισχυρή αυτοδιοίκηση και εδώ η υπεροχή μας είναι απόλυτη. Η δυσανεξία της δεξιάς με την αυτοδιοίκηση είναι γνωστή διαχρονικά και ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα οδηγεί σε διαλυτικά φαινόμενα το θεσμό με το νέο εκλογικό νόμο της ακυβερνησίας στους Δήμους.

- Δεν υπάρχει ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα χωρίς συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών.

Η Γαλλία που επηρεάζει καθοριστικά την ΚΑΠ (κοινή αγροτική πολιτική) προτείνει οι συνδεδεμένες ενισχύσεις να περάσουν απ’ ευθείας στους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών σηματοδοτώντας το αύριο στον πρωτογενή τομέα.

Η ΝΔ ζει ακόμα με το μύθο του αγρότη-επιχειρηματία στην Ελλάδα της μικροϊδιοκτησίας και ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε σοβαρό πλήγμα στους συνεταιρισμούς με το φόρο-ασφαλιστικό Κατρούγκαλου. Ενδεικτικά σημειώνεται οτι η παραγωγή των συνεταιρισμένων αγροτών μειώθηκε το 2017-18 από 11% στο 7% επι του συνόλου. Είμαστε το μόνο κόμμα που στην οικονομική μας πρόταση δίνουμε συγκεκριμένα και γενναία κίνητρα που ενισχύουν τους συνεταιρισμένους αγρότες.

- Τέλος δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη και στο σημείο αυτό θέλω να καταθέσω μια πρόταση που διαφοροποιείται από το κείμενο των πολιτικών θέσεων που θα ψηφίσουμε.

Η σχέση έμμεσης προς άμεση φορολογία έχει φτάσει στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ στο 1,4:1 εκεί δηλαδή περίπου που την είχε παραδώσει η ΝΔ το 2009. Σημειώνω οτι ο κ Τσίπρας παρέλαβε αυτή τη σχέση στο 1,14:1 και η αποκλιμάκωση ήταν κυρίως έργο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με το Γ Παπανδρέου. Η διόγκωση της έμμεσης φορολογίας είναι κοινωνικά άδικη γιατί μεταθέτει τα φορολογικά βάρη στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και χαρακτηρίζει τόσο τη ΝΔ όσο και το ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ενδεικτικό οτι οι προτάσεις και των δυο αξιοποιούν το δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει για τη μείωση αποκλειστικά άμεσης φορολογίας γεγονός που θα εκτινάξει τη σχέση έμμεση προς άμεση φορολογία στα ύψη. Η Φώφη Γεννηματά έχει αναφερθεί πολλές φορές στο ζήτημα αυτό και είναι ώρα να γίνει πράξη στην οικονομική μας πρόταση γιατί είναι δίκαιο και γιατί επι πλέον συμβάλει εξίσου στην ανάπτυξη.

Ο δημοσιονομικός χώρος που υπάρχει μπορεί να αξιοποιηθεί πχ για να μειώσει τις υπέρογκες επιβαρύνσεις στα καύσιμα με προφανή οφέλη στην κίνηση, τη θέρμανση, τις μεταφορές και το κόστος παραγωγής από τη βιομηχανία μέχρι τη γεωργοκτηνοτροφία. Από το αναπτυξιακό όφελος που θα υπάρξει με τη μείωση του ενεργειακού κόστους μπορούν, σε δεύτερο χρόνο, να εφαρμοστούν οι μειώσεις άμεσης φορολογίας στις οποίες αναφέρεται η πρόταση μας.

Στο μέτωπο της ανάπτυξης δοκιμάζεται η αξιοπιστία του δημόσιου λόγου και του πολιτικού συστήματος σήμερα και εκεί ακριβώς το Κίνημα Αλλαγής όχι απλά δεν υστερεί αλλά υπερέχει τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας αλλά πολύ μεγαλύτερη είναι η ευθύνη μας να ανορθώσουμε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη που μπορεί να ανορθώσει τη χώρα.

Καλό μας αγώνα σε όλες τις εκλογικές μάχες που έρχονται το 2019.