4688100Μέσα σε κλίμα έντασης και εν μέσω δακρυγόνων και χημικών ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής το συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντάγματος.

Το συλλαλητήριο είχε παλμό και ένταση, με τους διαδηλωτές να στέλνουν το δυναμικό μήνυμά τους κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών...

...και της αναγνώρισης της πΓΔΜ με την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Αργά το μεσημέρι τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να περάσει τον αστυνομικό φραγμό προς τη Βουλή με τους αστυνομικούς να απαντούν με εκτεταμένη χρήση χημικών.

Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, οι δυνάμεις των ΜΑΤ ξεκίνησαν εκκαθαριστική επιχείρηση στις τελευταίες μικροεστίες έντασης. Παράλληλα, οι συγκεντρωμένοι που περέμεναν ειρηνικά στο σημείο δεν ξεπερνούσαν τα 1.500 άτομα και συνεχώς μειώνονται.

Πηγές της Αστυνομίας έκαναν λόγο για ακροδεξιούς, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και το γραφείο του πρωθυπουργού, μιλώντας για «ακραία στοιχεία» και «μέλη της Χρυσής Αυγής», που έδωσαν τον τόνο για ακόμα μία φορά.

Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, στην κινητοποίηση συμμετείχαν 60.000 πολίτες. Σύμφωνα πάντα με την ΓΑΔΑ, για το συλλαλητήριο έφτασαν στην Αττική 326 λεωφορεία, από τα οποία τα 253 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών, τα 71 από τον σταθμό διοδίων Ελευσίνας και τα 2 από την Κρήτη. Τα λεωφορεία φυλάσσονται από αστυνομικές δυνάμεις σε χώρους στάθμευσης.

Συνολικά 7 συλλήψεις και 25 αστυνομικοί τραυματίες είναι ο απολογισμός των  επεισοδίων από ομάδες ακροδεξιών που ήθελαν να εισβάλουν στην Βουλή.

Όπως ανακοινώθηκε από την ΓΑΔΑ, 12 άτομα προσήχθησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, από τα οποία συνελήφθησαν τα επτά, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας.

Ένας από αυτούς είναι γνωστός στις αρχές ακροδεξιός και  είχε συλληφθεί και παλαιότερα για επίθεση σε αντιεξουσιαστικό στέκι στον Πειραιά.

Επιπλέον, ο αριθμός των τραυματιών αστυνομικών που έχουν διακομισθεί μέχρι τώρα στο 401 Γ.Σ.Ν. Αθηνών ανέρχεται σε είκοσι πέντε.

Με τραύματα στο κεφάλι που του προκάλεσαν άγνωστοι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ένας από τους φωτορεπόρτερ που κάλυπτε τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Ο επαγγελματίας φωτογράφος βρισκόταν στην πάνω πλευρά της πλατείας, κοντά στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, όταν ξαφνικά μια μεγάλη ομάδα αγνώστων κινήθηκε εναντίον του και άρχισε να τον χτυπά με μανία. Αποτέλεσμα ήταν να τον τραυματίσουν σοβαρά στο κεφάλι, ενώ φεύγοντας του αφαίρεσαν και όλο τον εξοπλισμό.

«Ακροδεξιοί» προκάλεσαν τα επεισόδια, λέει η ΕΛ.ΑΣ.

Πηγές της ΓΑΔΑ εκτίμησαν, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι «τα άτομα που προκάλεσαν τα επεισόδια κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου στην πλατεία Συντάγματος ανήκουν στον ακροδεξιό χώρο. Ήταν αδύνατο να παρεισφρήσουν στη συγκέντρωση αντιεξουσιαστές, από τα Προπύλαια, όπου είχαν πραγματοποιήσει αντισυγκέντρωση. Οι αντιεξουσιαστές αμέσως μετά το τέλος της συγκέντρωσής τους κατευθύνθηκαν προς τα Εξάρχεια».

Μαξίμου: Στη Βουλή επιχείρησαν να εισβάλλουν ακραία στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής

Ανακοίνωση για τα επεισόδια που σημειώθηκαν έξω από τη Βουλή στη διάρκεια του συλλαλητηρίου κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, κατά τα οποία έγινε εκτεταμένη χρήση χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις και υπήρξαν και τραυματισμοί, εξέδωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για ακραία στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής, που «στη προσπάθειά τους να εισβάλουν στη Βουλή με κουκούλες, πέτρες, ξύλα και ρόπαλα, επιτέθηκαν κατά αστυνομικών, στέλνοντας δεκάδες τραυματίες σε νοσοκομεία».

ΝΔ: Έριξαν χημικά για να διαλύσουν την ειρηνική διαδήλωση

Το πιο «σκοτεινό και αυταρχικό της πρόσωπο» έδειξε σήμερα η «κυβέρνηση - κουρελού» του κ. Τσίπρα, όπως καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της«για τη σημερινή επίδειξη αυταρχισμού».

Αναφερόμενη σε όσα συνέβησαν στη διάρκεια του συλλαλητηρίου κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει πως χρησιμοποιήθηκαν μεγάλες ποσότητες χημικών «για να διαλύσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν από όλη την Ελλάδα για να διαδηλώσουν  ειρηνικά εναντίον της επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών».

Καταγγελίες των διοργανωτών για εκτεταμένη χρήση χημικών με σκοπό τη διάλυση του συλλαλητηρίου

Δεύτερος γύρος χρήσης χημικών η οποία και είναι η πιο εκτεταμένη από όσες έχουν γίνει κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο συλλαλητήριοστο Σύνταγμα, έγινε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα μπροστά από τη Βουλή. Από τα μεγάφωνα οι διοργανωτές κατήγγειλαν την αστυνομία ότι με την εκτεταμένη χρήση χημικών επιθυμεί να διαλυθεί η ογκώδεις διαδήλωση. Με αφορμή την επίθεση από μία μερίδα διαδηλωτών, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, προκαλώντας τη διάσπαση της μεγάλης συγκέντρωσης ακριβώς μπροστά στη Βουλή.

Επεισόδια μπροστά από τη Βουλή

Ασφυκτική ήταν λίγο μετά τις 2 η κατάσταση στο πάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος όταν μερίδα διαδηλωτών βγήκαν από τον κύριο όγκο της συγκέντρωσης και προσπάθησαν να σπάσουν το φραγμό στο πλάι της Βουλής. Εκεί υπήρξε ανταλλαγή αντικείμενων με δακρυγόνα κάτι που οδήγησε αρκετό κόσμο σε οπισθοχώρηση.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν στα σκαλιά της Βουλής πίσω από τον Άγνωστο Στρατιώτη με ομάδα κουκουλοφόρων να πετά σιδερολοστούς, καδρόνια, καπνογόνα και διάφορα άλλα αντικείμενα εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ, που βρίσκεται στο σημείο.

Κρατώντας μία σημαία με τη φωτογραφία του Κωνσταντίνου Κατσίφα η αδερφή του στο συλλαλητήριο

Στο μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών στο Σύνταγμα βρέθηκε και η αδερφή του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Μάλιστα κρατώντας μία σημαία με το πρόσωπο του αδερφού της απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό.

Η αδερφή του Κωνσταντίνου Κατσίφα ανέβηκε στο βήμα κρατώντας μια σημαία με το πρόσωπο του αδερφού της, αναφέροντας χαρακτηριστικά «πάσα γη τάφος για τους ήρωες», αναφερόμενη σε όσους έχουν φύγει από την ζωή, και ιδιαίτερα στον αδερφό της.

Πλήθος κόσμου από νωρίς στο Σύνταγμα

Από νωρίς συνέρρεαν οι διαδηλωτές από όλους τους ανοικτούς δρόμους για το μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών στην πλατεία Συντάγματος. Η κάτω πλευρά της πλατείας γέμισε με διαδηλωτές οι οποίοι κρατούν σημαίες και γύρω στις 2 το μεσημέρι άρχισαν οι ομιλίες. Στην πάνω πλευρά του Συντάγματος και μπροστά στην Βουλή ο δρόμος γέμισε ασφυκτικά με διαδηλωτές που έφτασαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας με τον παλμό και τα συνθήματα να δίνουν τον τόνο.

4688100

Αποθέωση για τους Εύζωνες

Οι διαδηλωτές που βρέθηκαν από νωρίς στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για το Μακεδονικό έπεσαν πάνω στην αλλαγή φρουράς των Ευζώνων. Όπως είναι φυσιολογικό και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της αλλαγής αλλά και όσο οι «παλιοί» που αποσύρονταν περπατώντας στο πλάι της Βουλής στα λουλουδάδικα, έγιναν δέκτες αποθέωσης από τους πολίτες. Οι διαδηλωτές τους φώναζαν συνθήματα, τους χειροκροτούσαν ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που τους τραβούσαν βίντεο.

Φρούριο η Βουλή, το Μέγαρο Μαξίμου και οι γύρω δρόμοι

Το σχέδιο της αστυνομίας για την διαχείριση του μεγάλου συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία προέβλεπε η Βουλή, το Μέγαρο Μαξίμου και όλοι οι γύρω δρόμοι να θυμίζουν φρούριο.

Άνδρες των ΥΜΕΤ και των ΜΑΤ σε διπλές ζώνες τοποθετήθηκαν περιμετρικά του κοινοβουλίου ενώ πάρα πολλές κλούβες απέκλεισαν την πρόσβαση στα Προπύλαια και το Μέγαρο Μαξίμου.

Η αστυνομία δημιούργησε ειδικές ζώνες, δηλαδή φραγμούς, με λεωφορεία των ΜΑΤ και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τόσο στην οδό Πανεπιστημίου, στο ύψος της Εδουάρδου Λω, όσο και σε άλλα σημεία προκειμένου να μην έλθουν σε επαφή αντιεξουσιαστές με διαδηλωτές του συλλαλητηρίου.

Κυβερνητικά κτίρια και στόχοι υψηλού κινδύνου φυλάσσονται επί 24ωρου βάσεως ενώ έχει ενεργοποιηθεί στο έπακρο το δίκτυο πληροφοριών.

Τα ελικόπτερα της αστυνομίας περιπολούσαν από αέρος την πρωτεύουσα ενώ σε στενό κλοιό ασφαλείας βρέθηκαν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και οι πρεσβείες.

newsbeast.gr