perifereia DMΜε σκοπό την αντιμετώπιση της σύγχρονης μάστιγας των διαφόρων τύπων εξαρτήσεων, ο Περιφερειάρχης κ. Θεόδωρος Καρυπίδης υπέγραψε τηνένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 δύο έργων, συνολικού προϋπολογισμού 458.194 € με δικαιούχο το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ).

Πρόκειται για τα έργα:

  • Πολυδύναμο Κέντρο Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Κοζάνη, προϋπολογισμού 243.228 €. Το Πολυδύναμο Κέντρο έχει σαν βασικό στόχο να παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υποστήριξης και βραχείας παρέμβασης σε όλες τις επιμέρους ομάδες εξαρτημένων ατόμων ανάλογα με τις ανάγκες τους (εξαρτημένοι από ναρκωτικά, περιστασιακοί χρήστες, χρήστες αλκοόλ, άτομα με διπλή διάγνωση κ.α) και να παραπέμπει σε εξειδικευμένες δομές εφόσον κρίνεται αναγκαίο και εφικτό (προγράμματα υποκατάστασης, θεραπευτικές κοινότητες, μονάδες ψυχικής υγείας, κλπ).
  • Κινητή Μονάδα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη, προϋπολογισμού 214.966 €. Η Κινητή Μονάδα έχει ως στόχο να παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υποστήριξης και βραχείας παρέμβασης σε άτομα που κάνουν χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών (παράνομων ή νόμιμων) ή εμφανίζουν άλλου τύπου εξαρτητικές συμπεριφορές και δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες. Οι αποστάσεις, το οδικό δίκτυο και οι τοπικές ιδιαιτερότητες συχνά αποτελούν εμπόδιο για την αξιοποίηση υπηρεσιών, αν και όπου αυτές υπάρχουν, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η δυνατότητα πρόσβασης όσων έχουν ανάγκη στις υπηρεσίες και, ως εκ τούτου, να επιδεινώνεται η κατάσταση τους. Αυτό ακριβώς παρατηρείται και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και για το σκοπό αυτό προτείνεται η δημιουργία της εν λόγω Κινητής Μονάδας στην Κοζάνη, ενώ θα λειτουργεί συμπληρωματικά ως προς το Πολυδύναμο Κέντρο Κοζάνης.

Σημαντική ιδιαιτερότητα στη συγκεκριμένη κινητή μονάδα, αποτελεί η σύμπραξη για την υλοποίησή της με τον ΟΚΑΝΑ αποτελώντας έτσι την πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια συνέργειας των δύο μεγαλύτερων οργανισμών απεξάρτησης της χώρας.

Οι δράσεις αυτές θα υλοποιηθούν με συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) και Εθνικών Πόρων, μέσω του Άξονα Προτεραιότητας 10 «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας και κάθε διάκρισης (ΕΚΤ)» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020.

perifereia DM